Cum l-a albit Traian Basescu pe Felix Motanul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 08 Martie 2011, ora 22:38
10475 citiri
Cum l-a albit Traian Basescu pe Felix Motanul (Opinii)
Foto: europafm.ro

Cei doi politicieni se urasc sincer si deschis. Dupa ce Traian Basescu a reusit sa il atraga pe Voiculescu la guvernare, cu ajutorul caruia a format de altfel si majoritatea din 2004, dragostea dintre cei doi s-a spulberat atunci cand presedintele l-a numit "solutia imorala".

Adica exact in momentul in care Traian Basescu nu a mai avut nevoie de serviciile sale. Ca esti bun atat timp cat cineva are nevoie de ceva de la tine - e un cinism destul de des cunoscut, recunoscut si mult prea acceptat in coltul nostru de lume.

Cand iubirea dintre cei doi politicieni s-a evaporat, iar interesele s-au transformat in motive de ura si vrajba permanenta, fiecare a incercat sa il faulteze cum a stiut si a putut mai rau si mai adanc pe celalalt. De cealalta parte, Dan Voiculescu si-a dorit in cea de-a doua parte a vietii, atunci cand banii si afacerile nu au mai reprezentat un ideal in sine, ci un vis implinit, sa intre in istorie, sa ramana consemnat in manuale drept un mare om de stat, un personaj care a influentat destinul Romaniei.

Ciudata dorinta si straniu vis pentru un om de afaceri cu un trecut nu tocmai ortodox, insa ce ar mai putea mira in Romania? Sa ne declaram multumiti ca Voiculescu nu si-a propus sa devina si cel mai iubit roman in viata, pentru ca atunci chiar am fi avut o problema.

Asa, cu visul sau mereu neimplinit de om care vrea sa conduca si tara care l-a facut bogat, avem in persoana lui Dan Voiculescu doar un afacerist si un patron de trust media care si-a pus in slujba carierei sale politice intreaga afacere.

Asa au ajuns cei doi in fatidicul an 2007. Deja de la sfarsitul lui 2006 pe la colturile politicii romanesti se vorbea despre suspendarea lui Traian Basescu. In centrul "afacerii", capul tuturor rautatilor, se afla nimeni altul decat acelasi Dan Voiculescu, refuzat si trimis la plimbare de presedinte. Asa coincidenta in cronologia evenimentelor a existat, ca inainte de declansarea actiunii de suspendare din Parlamentul Romaniei din 2007, comisie al carei sef a fost insusi Dan Voiculescu, presedintele lansa cu doar doua luni inainte pe piata o porecla ce avea sa faca istorie - Felix Motanul.

Se intampla in cadrul unei emisiuni de la Pro Tv, la inceputul lui februarie, de unde Traian Basescu a lansat in premiera sintagma ce avea sa devina mai cunoscuta decat insusi trecutul lui Voiculescu - nume de cod: Felix Motanul.

"L-ati vazut pe Felix? Felix Motanul! Ce abordare agresiva, acuzand serviciile de informatii romanesti si sa vina sa-i spuna lui, presedintele lui Felix, cum ne-am trimis noi spioni in bazele americane". Asa a grait Traian Basescu, iar peste doua luni avea sa fie votata in Parlament suspendarea sa.

Ca Traian Basescu a atacat primul si Dan Voiculescu a raspuns sau viceversa, nici macar nu mai conteaza. Un razboi intre doi fosti parteneri politici, care odata au fost aproape prieteni. La fel ca si in cazul Sorin Ovidiu Vintu si acelasi Traian Basescu. Prieteni in 2004, manifestandu-si dragostea si aprecierea reciproca, probabil, prin parcarile din Tancabesti, dusmani de moarte astazi. Aceleasi destine frante de nemiloasa politica. Revenind.

Dan Voiculescu este un caz inchis. Dovedit drept colaborator al Securitatii prin decizia CNSAS din 15 iunie 2006, recunoscandu-si singur activitatea de "colaborator" al sistemului in fata membrilor CNSAS, motivandu-si actiunile prin nevoia de a manca "o paine", Dan Voiculescu nici macar nu mai are nevoie de decizia definitiva a Justitiei, ce este asteptata pe 10 martie, pentru a putea fi categorisit din punctul de vedere al judecatii morale. Propriile confesiuni, marturiile propriilor rude si dosarul sau de la CNSAS reprezinta probe suficiente pentru a sti cu cine avem de-a face.

Chiar de-ar fi albit de Justitia romana tot mai haotica, de-ar fi ca Dan Voiculescu sa nu isi piarda functia de vice al Senatului, politicianul Voiculescu este mort si ingropat de istorie. Tot ce ramane de clarificat va tine de semantica - colaborator sau faptuitor de politie politica, cui ii mai pasa si pentru cine mai face diferenta?

Ei bine aici intervine tristetea adevarata a povestii lui Felix Motanul. Pentru ca Traian Basescu l-a folosit de fiecare data cand a avut nevoie si dupa despartirea lor, de aceasta data in toate atacurile pe care le-a dat presei, pentru ca presedintele nu a avut cel putin o iesire publica in care sa nu pomeneasca de Felix - mogulul rau - Voiculescu patronul antenelor, pentru ca seful statului a facut o obsesie din Dan Voiculescu si trustul sau de presa, astfel a fost albit Dan Voiculescu, iar numele sau si reputatia i-au fost tocite de semnificatia reala si apasatoare a faptelor trecutului sau.

Obsesiile, panica si atacurile irationale aproape ale lui Traian Basescu la adresa lui Dan Voiculescu au facut ca intreaga simbolistica si greutate a "faptelor" sale sa pice in derizoriu, sa isi piarda adevarata valoare si sa devina, in cel mai bun caz, subiectul unor titluri de presa pentru o ora sau doua.

Asa cum atacurile desantate din presa la adresa lui Traian Basescu, din campania electorala din 2009, l-au facut presedinte pentru a doua oara, tot astfel atacurile si folosirea permanenta de catre presedinte a poreclei Felix Motanul au facut ca Dan Voiculescu sa devina astazi aproape un erou al luptei anti-regimului Basescu.

O intorsatura comica, daca nu ar fi tragica si batjocoritoare pentru un popor care a trebuit sa indure timp de aproape 50 de ani opresiunea si politia politica facuta prin intermediul unora ca Felix.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu presedinte, #Dan Voiculescu PC, #referendum Traian Basescu, #politie politica, #colaborator al Securitatii , #presedinte