Cum lucreaza Traian Basescu pentru USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 07 August 2011, ora 00:15
7004 citiri
Cum lucreaza Traian Basescu pentru USL (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Ceea ce s-a vrut a fi o lovitura de imagine data Uniunii Social Liberale devine in fapt o mana de ajutor intinsa intr-un moment in care, culmea, USL nu se simtea deloc bine. Trimiterea facuta de presedinte la articolul 103 din Constitutia Romaniei, despre modalitatea in care este desemnat premierul, se intoarce impotriva sefului statului.

Evident, Traian Basescu a dorit sa transmita, celor inclinati sa mediteze inca asupra alegerilor de anul viitor, ideea ca ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi iroseasca votul pe USL.

De ce? Simplu. Pentru ca oricum premierul este atributia exclusiva a domniei sale, iar numirea viitorului sef al Executivului va fi decisa de presedinte, indiferent de cate procente va castiga, sau nu!, Uniunea Social Liberala. In ciuda tuturor celor care s-au incapatanat sa nu-i dea dreptate, recunosc, din citirea atenta a sus-numitului articol, presedintele ARE DREPTUL de a desemna premierul pe care il considera a fi cel mai potrivit, altul decat cel propus de USL, chiar si in cazul in care Uniunea castiga un vot (sau un milion) peste 50%.

Insa, daca se va ajunge exact in aceasta situatie, va fi cat se poate de limpede ca Traian Basescu va putea fi foarte usor acuzat de orice om sanatos la minte ca nu respecta vointa poporului, ci incearca sa isi impuna propria vointa peste ceea ce a hotarat majoritatea romanilor. Pentru ca unde se va ajunge daca va avea cumva curajul sa mearga mai departe? Nu s-a gandit nimeni, desigur, pentru ca inclusiv liderii USL au fost mai fascinati sa-l injure pe presedinte ca nu respecta Constitutia. Ori Traian Basescu, paradoxal, in ipoteza sa, chiar respecta Constitutia!

Sa vedem. Mergem pe scenariul sau. Numeste un premier, altul decat Victor Ponta, pe care, daca USL va avea majoritatea in Parlament asa cum decurge din rezultatul votului de 51%, il va respinge. O data. Presedintele numeste a doua oara, desigur, potrivit viziunii sale unice de erou salvator al neamului, un alt candidat la functia de prim ministru (se intelege ca nici in acest caz nu va fi Victor Ponta). Sa ne imaginam ce se intampla. Parlamentul il pica a doua oara.

Aici ar fi momentul sa ne imaginam ce inseamna concret aceasta situatie. Pe langa criza economica, acest blocaj politic prelungit, un rezultat exclusiv al vointei presedintelui, se va fi transformat intr-o criza generala care va paraliza intreaga tara. Dar! In acest punct, Traian Basescu ar putea dizolva Parlamentul. Pentru ca dupa doua voturi impotriva desemnarilor numite de presedinte, acesta are posibilitatea sa dizolve Parlamentul si sa ceara organizarea de alegeri anticipate.

Oare si-ar putea imagina cineva ce nebunie, ce situatie caraghioasa ar putea fi aceasta? Dupa alegeri, alte alegeri. Pentru simplul si bunul motiv ca presedintelui nu i-a convenit cine le-a castigat prima oara. In acest caz, s-ar ajunge, pe buna dreptate, sa se considere ca a noastra Constitutie fiinteaza si lucreaza IMPOTRIVA poporului. Mai ales daca este si ajutata de presedinte. In aceasta situatie haosul si nebunia ar atinge cote atat de inalte, incat este o prostie si sa mergem cu ipoteza mai departe.

Dar, undeva prin zona, mai este ascunsa si o alta posibilitate. Nu as fi luat-o in calcul, daca insusi premierul si alti sustinatori fanatici ai nazbatiilor prezidentiale nu ar fi argumentat-o si nu s-ar fi agatat de ea. Sa ne imaginam ca USL castiga cu doar 51% alegerile, iar presedintele numeste un alt premier decat cel propus de Uniune. Sa admitem ca Traian Basescu spera ca, in urma discutiilor si negocierilor intre partidele parlamentare de dupa desemnare, pana la vot se va forma o alta majoritate decat cea reprezentata de USL. Sa ne imaginam ca asa va fi. La prima sau la a doua desemnare.

Pana aici nimic neconstitutional. Dar, in acest caz (la fel de nebun) te poti intreba ce legitimitate va mai avea acea majoritate? Iar Traian Basescu a refuzat de doua ori, in 2009, sa desemneze premierul propus de exact o astfel de majoritate, pe motiv ca ea este CONJUNCTURALA. Oare, presupunand ca ne aflam in cosmarul respectiv, nu va fi acea majoritate din 2012 la fel de conjucturala si instabila? Pe cine va mai reprezenta ea? Aceasta obsesie ce rezulta din declaratiile de pe acum ale presedintelui de a-si impune doar propria vointa, pentru a-si mentine puterea, cred ca va contribui decisiv la consolidarea imaginii USL.

Ceea ce s-a vrut a fi o lovitura la baza USL devine un vant nesperat in panzele USL, de altfel destul de gaurite. Cine va avea rabdarea si curajul sa mearga pe interpretarea lui Traian Basescu asupra articolului 103 pana la capat, va sfarsi inevitabil in preajma unei singure concluzii: pentru presedinte poporul nu exista!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Traian Basescu presedinte, #uniunea social liberala, #alegeri parlamentare 2012, #Crin Antonescu PNL, #Victor Ponta PSD , #presedinte