Daca restauratie nu e, atunci ce e? (Opinii)

Duminica, 20 Mai 2012, ora 08:07
2938 citiri
Daca restauratie nu e, atunci ce e? (Opinii)
Foto: e-politic.ro

Desi Romania n-a fost sub domnia Bourbonilor, ultimii regi ai Frantei, s-a vorbit totusi de restauratie in cazul lui Carol al II-lea.

Poate de aceea Traian Basescu ne-a cadorisit cu acest termen, asa cum altadata a facut-o cu "reintregirea" salariilor. Ambii tin de istoria monarhiei, Ferdinand, tatal lui Carol al II-lea, capatand supranumele "Reintregitorul".

Sa fie atat de arzatoare "pasiunea" prezidentiala pentru tot ce tine de regalitate? Sau ar dori sa reediteze succesul manipularii "restitutio in integrum" din anii '90 referitoare la regele Mihai?

E clar. Avem in fruntea statului un nas grozav de inspirat in atribuirea de nume care sa rupa gura targului, usor de lipit pe forme mentale bine intelenite. Cui folosesc? Unor jocuri de putere de dragul puterii: in sine, respectivii termeni nu valoreaza nimic, asa cum vorbaria de la varful politicii nu constituie program, nici ideologie si nu a produs, nu va produce nimic valabil pentru viata noastra.

Cineva isi inchipuie ca a fi om politic inseamna a nasi cuvinte cu priza mediatica, nu a-ti sluji semenii.

Ce vrea sa insemne "restauratie" in conceptia sa?

Doar reintronarea unui statu quo: repunerea in functii a fostilor demnitari si reluarea vechii legislatii, a vechilor obiceiuri. Nasul "restauratiei" vrea sa spuna doua lucruri: ca PDL si presedintele Romaniei au procedat corect cand au politizat functia publica de la director pana la ultimul sefulet, de multe ori promovarea soferilor si a femeilor de serviciu facandu-se si ea pe baza carnetului de partid, si ca tot ce a emanat de la fosta Putere politica este in afara de orice dubiu ca oportunitate si legalitate, de aceea nimeni n-are voie sa atenteze la pozitiile ocupate de PDL.

Numai ca lucrurile nu stau deloc asa: nu toti cei pusi in frunte de fosta coalitie de guvernamant au dispus de competente, nu toti si-au indeplinit fisa postului, iar criza si recesiunea arata nepasare, nepricepere, slujirea altor interese decat ale contribuabililor.

Sursa raului - politizarea functiei

Desi in spatiul public condamnarea politizarii functiilor, a justitiei, a mass-media e unanima, desi aceleasi principii au fost candva sustinute cu ardoare de aceiasi insi carora acum le repugna, atacul concertat asupra noii Puteri vrea sa ascunda cea mai grava deficienta a guvernarilor portocalii: politizarea. Sursa tuturor relelor. Ei insisi recunosc ca aproape 4 ani au preferat obedienta in locul competentei si al expertizei.

N-au reusit prin noua lege sa imbunatateasca nici calitatea invatamantului, dar au inlocuit prin abuzuri inimaginabile asupra autonomiei universitare privilegiile fostei "oligarhii universitare" cu ale portocaliilor. Au matrasit influenta fostelor sindicate si a organizatiilor profesionale ca sa nu mai aiba cine reclama drepturile salariatilor si incalcarile legislatiei. Ceea ce s-a intamplat in toate sectoarele.

Cine a furat mai mult?

E drept sa vorbeasca domnii Basescu, Boc si ai lor de restauratia regimului Iliescu-Nastase cand s-a furat de zeci de ori mai putin decat in propriul regim? Sau de "suprimarea libertatii presei si monopolizarea mass-media" cand dupa 2008 a supravietuit un singur jurnal al Opozitiei? Cand orice opinie cinstita aparuta in spatiul public e spurcata de postacii mariilor lor? Pentru ca pe ei ii slujesc, nu pe noii guvernanti.

In ceea ce priveste "readucerea institutiilor anticoruptie si a Justitiei sub control politic", sunt doua lucruri care trebuie rostite apasat: mentinerea MCV pe Justitie si opozitia explicita a Olandei, a Finlandei si, implicita, a altora demonstreaza ca UE e nemultumita. Nu cumva tocmai de politizare? Or aici nu mai poate cadea vina pe fosta Opozitie.

De ce e nemultumita UE?

E clar. UE are impresia ca algoritmica folosita pana in prezent a dus la politizarea actului juridic. Nu cumva trebuie sa recunoastem cinstit ca avem o carenta sistemica grava care trebuie odata si odata inlaturata? Crede cineva ca expertii lor or fi facuti pe puncte ca aceia ai partidelor romanesti sa poata fi dusi de nas la nesfarsit?

Iata ca sub umbrela unor termeni ca "restauratie", "reintregire"... se incearca iar si iar manipularea informatiei publice, obtinerea cu orice pret de capital politic. Tocmai in plina campanie electorala cand populatia ar trebui sa aleaga intre proiecte si programe. Macar in ultimul ceas.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu restauratie guvern USL, #regimul Basescu Nastase, #politizare functie publica, #manipulare campanie electorala , #presedinte
Comentarii
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
Tomegea, mai ai mult?
Poza paraipan
paraipan
rank 5
Bah! Poza aia cu Nastase'i photoshopata!