De ce isi pune Basescu mintea cu presa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 18:04
5201 citiri
De ce isi pune Basescu mintea cu presa (Opinii)
Foto: arhiva

De cand presa in intregul ei nu il mai iubeste si nu il mai alinta pe Traian Basescu, presedintele a dezvoltat o obsesie in legatura cu jurnalistii si mass media in general.

Nici nu e greu de reconstituit istoria. Pe scurt, dupa ce Sorin Ovidiu Vintu si-a refacut calculele si a gasit de cuviinta ca trebuie sa il atace cu toata forta pe fostul sau prieten, Traian Basescu, episod petrecut pe la inceputul lui 2009, presedintele si-a intensificat atacurile la adresa presei.

Nici inainte de acest moment, Traian Basescu nu a iubit sau inteles menirea si rostul mass-media, insa atacurile erau izolate si nu tradau o obsesie. Din campania electorala din 2009 insa, seful statului pur si simplu a dezvoltat o psihoza vis-a-vis de presa, care a pus stapanire cu totul pe judecata si sensibilitatea sa. Lipsa masurii si pierderea bunei ratiuni l-au adus pe Traian Basescu nu de putine ori in situatia de a jigni gratuit jurnalisti, deopotriva femei si tineri, sa arunce acuzatii fara nicio acoperire sau niciodata demonstrate, sa stigmatizeze persoane candide sau sa debiteze glume de un gust cel putin indoielnic.

Lasand la o parte ca tot el a fost autorul (prin gura portavocii sale S. Lazaroiu) celebrului paradox "razboiul dintre democratie si presa", castigat in opinia lor de catre democratie, care a invins mass-media ticalosita, Traian Basescu cred ca nu gaseste niciun rost sau folos presei care alege sa fie critica in raport cu Puterea.

Dupa declaratiile si comportamentul de pana acum, presedintele a convins pe oricine ca nimic nu il deranjeaza mai mult decat cei care nu ii inchina osanale si aleg sa aiba alta opinie decat a lui.

Cat de adanca e aceasta credinta? Un fragment dintr-o declaratie recenta de-a lui Traian Basescu, de la intalnirea cu studentii romani din strainatate: "cei mai multi dintre dumneavoastra traiti in strainatate, va informati din mijloacele mass-media (sic!), care adesea, din lipsa de profesionalism, inteleg gresit ce se intampla in Romania sau nu inteleg deloc".

Exista aici un alt (aparent) paradox. In principiu, omul are dreptate. Nu trebuie sa fii un specialist in comunicare sa iti dai seama ca de multe ori, nu stiu daca chiar "adesea", anumiti jurnalisti (nu toti) dau senzatia ca nici nu inteleg ce se intampla in jurul lor, nici nu vor sa asculte pe cei care ar putea sa-i lamureasca in legatura cu evenimentul in discutie si nici nu recunosc atunci cand sunt pusi in fata adevarului.

Sa ii lasam deoparte pe cei pe care nu-i duce capul sau care, in naivitatea si candoarea lor, nu fac altceva decat sa preia mesaje de la altii si sa le rastoarne mai departe, intr-un proces perfect de copy-paste. Sa-i lasam deoparte si pe cei care iau parte la adevarate campanii de presa, puse la index oricum in CSAT. Exista si ticalosi si saraci cu duhul, asa cum si Traian Basescu a ajuns sa fie inconjurat de canalii si de idioti.

Lasand in afara discutiei asadar extremele, ramane o singura intrebare serioasa si sanatoasa pentru presedinte - de unde Dumnezeu are omul asta timp si resurse sa urmareasca atat de atent ce spune sau comenteaza presa? De ce se uita in gura ei si de ce a ajuns atat de dependent de ce se discuta in mass-media? Oare nu ar trebui ca presedintele sa aiba treburi mai importante? Nu se presupune (cel putin) ca seful unui stat sa aiba cu totul si cu totul alte preocupari decat sa stea cu ochii in televizor la talk-show-uri, unde de multe ori (poate chiar adesea) se bate apa in puia?

Si apoi, ca parte a presei nu intelege adesea deloc ce se intampla in Romania? Acel segment care elogiaza Puterea si maretele realizari ale tandemului Basescu - Boc, care predica zilnic desfiintarea USL si trambiteaza obsesiv doar pacatele Opozitiei fara a scoate niciun cuvant despre derapajele si excesele unei guvernari tot mai alienate fata de realitatea romaneasca?

Daca despre aceasta presa vorbeste Traian Basescu, atunci da, are dreptate intru-totul. Altfel, oricata dreptate ar avea, in fond, el nu isi exprima decat o uriasa frustrare, o eterna obsesie si un urias deranj pe care il resimte in fata oricarei critici. Pentru un astfel de presedinte e lesne de inteles de ce democratia e doar un deranj si nu un ideal.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Traian Basescu presedinte, #campanii de presa, #Basescu studenti romani strainatate, #democratie presa , #presedinte