De ce le e frica nu scapa - premierul Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 12:46
6530 citiri
De ce le e frica nu scapa - premierul Traian Basescu (Opinii)
Foto: ziaristionline.ro

In politica, toate stratagemele de pacalire a electoratului si de fentare a adversarului se razbuna, unele mai devreme, altele mai tarziu.

Daca PSD-ul dlor Iliescu si Nastase n-ar fi uitat zicala "cine face faca-i-se", ar fi operat mai atent modificarile constitutionale in 2003. Azi beneficiaza de ele PD-L si dl Basescu, evident fara vreun castig cat de mic pentru democratie ori statul de drept.

Dar fiindca majoritatea politicienilor nu se misca fara indicatiile pretioase ale consilierilor, neinvatand nimic din greselile trecutului, iata ca situatia se repeta. Sloganul referendumului din 2007, citat in titlu, se intoarce impotriva beneficiarului, semn ca adevarul si dreptatea nu erau cu el.

Din greseala in greseala...

Estimarea pro domo are insa totdeauna aceleasi cauze: aroganta, linguseala groasa a supusilor, increderea ca ei sunt cei mai tari, ca urmare, eterni la putere, dublate de o cumplita delasare programatica si de abandonarea idealurilor pentru care au fost alesi.

Cand nu mai serveste scopul nobil al bunei guvernari, consumand energiile si resursele pentru satisfacerea poftei de perpetuare la putere, politica se transforma in politicianism caragialesc, iar poporul, vazandu-si esuate sperantele, isi cauta alternativa. Nimic nu-l mai poate intoarce din drum. Atentie: incercarea nebuneasca de a zagazui nazuintele multimilor a generat primavara revolutiilor arabe si musulmane.

Daca portocaliii ar avea vreo indoiala asupra castigarii viitoarelor alegeri, nici vorba de schimbarea Constitutiei. Numai ca ei mizeaza pe un event: pastrarea presedintiei si, pe cale de consecinta, Basescu - prim ministru. Altfel se darama intregul esafodaj. Se copiaza pana la punct si virgula scenariul Medvedev-Putin, inclusiv strategiile si sloganele electorale ale celor doi.

Unde dai si unde crapa

Numai ca, dupa ce Executivul a trecut de jumatatea mandatului iar dl Basescu se obisnuieste cu al doilea, au ramas fara mesaj. Fiindca din agenda publica n-au putut rezolva mare lucru. Din contra, criza a saracit peste 40% din populatie, preturile la alimente si energie cresc odata cu inflatia, asa ca nu se pot lauda cu eficacitatea reformelor, nici cu modernizarea statului, nici cu sporirea sigurantei zilei de maine.

De la inceput au ocolit problemele economice si sociale grave, ocupand spatiul public cu victorii a la Pyrhhus: depolitizarea anuntata prin martie s-a transformat in opusul ei, modernizarea sectorului public a constat doar in taieri salariale si disponibilizari, reformele Educatiei si Sanatatii s-au facut prin inchideri de unitati si diminuare de fonduri.

Pe deasupra, modificarea Constitutiei si noua reimpartire teritoriala au cazut lamentabil din pricina absentei unor majoritati parlamentare calificate. Fara forta de persuasiune si personalitati apte de negociere, cu un lest urias de neincredere populara, vectorii reformatori de mai sus s-au vestezit.

In pana de idei, fac greseli care greveaza viitorul tarii. Buna convietuire impreuna cu minoritatile, relatiile, inclusiv economice, cu Rusia au fost serios afectate de elanul discursiv fortos al dlui Basescu, iar Europa monarhiilor si-a intors fata de la Romania dupa actul de lezmajestate impotriva regelui Mihai. Refacerea legaturilor ne va costa ani buni de izolare.

Intra in rol Elena Udrea

Udrea incearca sa reduca handicapul construind sali de sport, gondole, partii de schi sau organizand meciuri cu sportivi celebri. Catastrofa de imagine la gala boxerului Bute ne-a costat doua milioane de euro. Ar fi putut sa-si dea seama de la inceput ca intre Bucuresti si Pocreaca e oarece distanta, iar PD-L si ministrul Turismului ar fi castigat enorm prin modestie si neafisare ostentativa.

Acum se strofoaca la varf, mai ales declarativ, cu legea averilor ilicite. In caz ca va fi aprobata in forma dorita de Cotroceni, primii care ii vor suferi rigorile vor fi tocmai initiatorii. Asta dupa alternanta la putere, din cat se vede, inevitabila. Se va intoarce asemeni bumerangului si amenintarea dnei Udrea: "Baieti, de ce va e frica nu scapati!" Domnia Sa se referea numai la baronii Opozitiei, ca si cum nu atotputernicii portocalii ar avea bugetul pe mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu premier PDL, #Udrea Basescu Medvedev Putin, #buna guvernare politicianism greseli, #alegeri program mesaj slogan , #presedinte