De ce se incapataneaza Romania sa intre in zona euro in 2015?

Luni, 13 Iunie 2011, ora 16:39
1859 citiri
De ce se incapataneaza Romania sa intre in zona euro in 2015?

In timp ce autoritatile celorlale state din Europa Centrala si de Est se declara in favoarea amanarii momentului de aderare la zona euro, Romania a ramas singurul stat din regiune in care data pentru adoptarea monmedei unice a ramas neschimbata.

Presedintele Traian Basescu a declarat raspicat pentru Financial Times ca "tinta" pentru aderarea la zona euro ramane in continuare 2015.

Jurnalistii americani vad in spatele consecventei autoritatilor de la Bucuresti in acest domeniu doar o metoda prin care se incearca impiedicarea "aruncarii cu bani" inaintea alegerilor din 2012.

"Este relativ usor sa indeplinim obiectivele referitoare la deficitul bugetar si inflatie (n.r. pana in 2015)", a precizat Traian Basescu pentru FT, completand ca abia atunci trebuie analizat daca economia este suficient de competitiva pentru zona euro.

Pe de alta parte, Polonia, spre exemplu, a renuntat la termenul de 2012 pentru aderarea la zona euro, autoritatile, printre care si ministrul de Finante Jacek Rostowski, vehiculand ca posibila data chiar anul 2019.

Nici premierul maghiar Viktor Orban "nu concepe" ca tara Ungaria sa se alature celorlalte state din zona euro inainte de 2020.

La fel de reticienti sunt si cehii, care prin vocea presedintelui Vaclav Klaus, in toamna anului trecut, si a premierului Petr Necas, in urma cu cateva zile, sustin ca ar fi mai bine sa stea cat mai departe de zona euro.

"Cand nu exista o piata unica europeana in proportie de 100%, cand statele mai slabe din zona euro trebuie sa le subventioneze pe cele bogate, si cand nu este clar ce se va intampla cu euro, nu este momentul potrivit sa aderam", a declarat Petr Necas pentru FT.com

Scepticismul a inceput sa isi faca simtita prezenta inclusiv in randul guvernelor din statele pro-euro, precum Lituania sau Letonia, care au devenit mai precaute in declaratiile referitoare la momentul oportun pentru trecerea la moneda unica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#adoptare euro, #aderare zona euro, #Traian Basescu euro 2015 , #presedinte