De ce tace Traian Basescu? - vezi explicatiile analistilor politici

Joi, 30 August 2012, ora 18:30
17167 citiri
De ce tace Traian Basescu? - vezi explicatiile analistilor politici
Foto: Reuters

Traian Basescu a fost reinvestit, oficial, in functia de presedinte al Romaniei, luni seara, dupa ce in sedinta de plen reunit a Parlamentului a fost citita decizia Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie, si dupa ce aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Insa, de cand s-a intors in fruntea statului, Traian Basescu nu a facut nicio declaratie. A revenit la Cotroceni marti dimineata, presa a stat pe urmele sale sa vaneze un cuvant, o declaratie. Au existat si zvonuri ca presedintele ar sustine o conferinta de presa dupa ce a ajuns la Cotroceni. Insa Traian Basescu a ales sa taca. Nu a declarat absolut nimic.

De ce a luat aceasta decizie? Analistii politici au declarat pentru Ziare.com ca a fost o miscare inteligenta a sefului statului, o strategie buna. Traian Basescu, afirma ei, si-a dat seama ca este mai bine sa nu iasa la declaratii in aceasta perioada si sa astepte sa apara alte teme de discutie decat referendumul.

Seful statului, mai spun analistii, desi legal a castigat referendumul, este constient ca nemultumirea populatiei este mare si afisarea unei bucurii ar fi o greseala impardonabila.

Analistul politic Mircea Kivu a declarat, pentru Ziare.com, ca pentru Traian Basescu nu este bine sa apara in perioada aceasta, pentru ca nu poate sa iasa in avantaj dintr-o discutie despre referendum.

"Din punctul lui de vedere, este mai bine sa nu apara in perioada asta, pentru ca asteapta sa apara alte teme decat referendumul pe agenda publica. El nu are cum sa iasa in avantaj dintr-o discutie despre referendum. Pentru ca, pe de o parte, a fost boicotul, care chiar daca este legal, nu este perceput ca un mijloc foarte elegant de a lupta in politica, si pe de alta parte este vorba ca sunt totusi 7 milioane si jumatate de romani care chiar daca nu sunt jumatate din listele electorale sunt mai mult de jumatate dintre romanii care traiesc in tara si cu care se va confrunta in perioada urmatoare", a declarat Mircea Kivu.

La randul sau, Cristian Ghinea, director al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), considera ca o iesire in public a lui Trian Basescu in acest moment nu ar face decat sa inflameze spiritele.

"A cam zis ce era de zis. Cred ca isi da seama si el ca are o problema de perceptie si legitimitate si mai bine tace din gura si isi vede de treaba. Nu ar face decat sa inflameze spiritele. Cred ca este un fel de intindere a mainii simbolice si poate ca si ceilalti il recepteaza ca atare. Nu cred ca nu a iesit pentru ca se teme de reactia oamenilor care au protestat. Pur si simplu nu are ce sa zica, este intr-o situatie in care este mai bine sa taca", a declarat Cristian Ghinea.

Un alt motiv pentru care seful statului a ales sa nu faca declaratii dupa revenirea sa la Cotroceni ar fi si acela ca a exagerat in ultima perioada cu aparitiile publice, considera analistul politic Dan Pavel.

"Cred ca unul dintre motive este ca a exagerat cu iesirile in perioada referendumului si pana la aflarea rezultatelor. Si el si Crin au exagerat, lumea se saturase. A fost un exces de iesiri. Totusi, la nivelul asta de presedinte suspendat si presedinte interimar, cand apare presedintele este un eveniment, dar cand apare in fiecare zi nu mai este un eveniment. Deja a fost un exces de aparitii si cred ca, din cauza asta, ca si-a dat seama ca electoratul, mai ales in starea asta de tensiune, nu mai avea nevoie de cei care aruncau paie pe foc. Ei aruncau paie pe foc, nu faceau un lucru bun", a declarat Dan Pavel.

La randul sau, Alfred Bulai considera ca o declaratie politica a lui Traian Basescu in acest moment ar fi fost o greseala mare de imagine.

"E un calcul simplu si o strategie buna pe care a avut-o. Nu avea de ce sa se bucure, pentru ca evident exista o mare doza de neincredere in ceea ce s-a intamplat, chiar daca din punct de vedere legal este normal ceea ce s-a intamplat, pentru ca asta e viata, astea sunt legile, asta este cvorumul.

Sigur ca nemultumirea populatiei este mare si afisarea unei bucurii care de fapt nu poate sa fie bucurie cand ai 80% din oameni impotriva, dar te califici doar pentru ca nu a existat cvorum, si cand PDL-ul a boicotat alegerile, sigur ca ar fi o greseala impardonabila.

Ar fi ca si cum ar pune gazul pe foc. Tocmai de aceea a incercat sa fie discret, ceea ce era absolut normal sa faca, si probabil ca isi va reveni si va reintra in carti in curand. Dar ar fi fost o greseala de imagine mare de tot, pentru ca si bruma de simpatie pe care a recapatat-o de la unii oameni care l-au considerat victima o pierdea in momentul ala", a declarat Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Traian Basescu revenit Cotroceni, #CCR referendum Traian Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza 25657
25657
rank 5
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Pt. că asa fac inteleptii! Răbdare, răbdare! Că Băse apare!