De la cititori - Insula Serpilor: am castigat la Haga, dar am pierdut la Bucuresti

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 15:25
6633 citiri
De la cititori - Insula Serpilor: am castigat la Haga, dar am pierdut la Bucuresti

Tara noastra, obisnuita sa piarda toate procesele de retrocedari, a simtit, deodata, ca-i pica pleasca procesul secolului cu ucrainenii pentru platforma din jurul Insulei Serpilor. Credeam ca insusi Dumnezeu ne-a pus mana in cap si ca, de acum incolo, numai lapte si miere va curge pe raul Dambovita.

Tocmai se anunta criza, se apropia recesiunea, mapamondul simtea cum i se face parul maciuca, dar noua ne duduia economia Tariceanu si simteam ca, daca mai pica si afacerea cu Insula Serpilor, din senin, tot intr-o duduiala o vom duce sine die.

Cum era sa ratam criza, dar n-am nimerit tinta

Ba chiar, ne cam miram de capra vecinului indepartat, care da sa moara bolnava de recesiune galopanta, numai pentru ca n-a avut norocul sa castige, si el, procesul cu vreo insula, ca sa-i curga ceva lapte pe Sena, niste miere pe Tamisa si laptisor de matca pe raul Potomac.

Chiar de la inceput, cand intreaga tara vuia biruinta noastra stralucita de la Haga, n-am prea observat ca s-ar pregati sa curga spre noi, macar in perspectiva, nici petrolul si nici gazele din jurul Insulei castigate. Dimpotriva, s-a instaurat o liniste cel putin suspecta, daca nu cumva ingrijoratoare.

Inainte de proces, ne bateam cu pumnul in piept. Dupa proces, parca-parca ne faceam ca ploua, ca si cum petrolul nu mai e petrol, gazele nu mai sunt gaze, insula nu mai e insula si numai criza e criza, iar recesiunea sta la orizont, cat roata carului, cu ochii pe noi.

Cum erau sa creasca sondajele presedintelui - dar nici el n-a nimerit tinta

M-as fi asteptat, din partea presedintelui Basescu, sa fi iesit la televizor, ca sa ne anunte cu toata grandelocventa de care este in stare:

"Nu ne pasa ca lumea e bantuita de criza si macinata de recesiunea. E treaba lor, daca unii au redus salariile, altii au impozitat pensiile, au disponibilizat personalul si au marit TVA-ul. Pe noi, ne doare-n cot de TVA si de criza. Nu reducem nimic, nu impozitam leac, nu disponibilizam ioc. Noi incasam redevente, taxe, impozite si culegem roadele de la tot ce am castigat la Haga, atunci cand altii au pierdut de s-au uscat".

FMI s-ar invarti ca titirezul in jurul presedintelui Basescu, sa puna o vorba la premier, ca sa semneze acordul, iar bancile s-ar fi inghesuit la toate ghiseele noastre, sa ne dea credite avantajoase, in contul castigurilor fabuloase, de pe urma insulei misterioase.

Ca urmare, m-as fi asteptat ca premierul Boc sa fi anuntat cresterea salariilor cu 35%, a pensiilor cu 25% si taierea panglicii pe autostrada Bucuresti-Oradea, din zece in zece kilometri.

Sondajele presedintelui ar fi urcat la 85%, ale premierului la peste 50%, iar opozitia Ponta-Antonescu, asezata cu botul pe labe, ar astepta cu nerabdare sa fie chemata la Cotroceni pentru consultari, daca presedintele ar catadixi s-o cheme.

Cum am ajuns unde am ajuns. Prietenii stiu de ce

Cam asta trebuia sa se intample, dupa o victorie glorioasa, ca cea de la Haga, cand delegatia noastra s-a intors cu concluzia "veni, vidi, vici" si cu atata conviongere, incat unii telespectatori au crezut ca, pe chestia asta, vor primi cate o canistra de benzina gratis, daca insula ne spune unde sa stam la coada.

Totusi, chiar in timp ce noi castigam victoria, unele bloguri se declarau sceptice; ba ca procesul n-a fost castigat nici de Romania, nici de Ucraina, ba ca l-au castigat numai cei de la Petrom si OMV, ba ca, la acest imens stup cu miere, Romania se linge pe degete numai cu ceva TVA si un pic de accize, ba ca grosul beneficiilor se duc direct in Austria, iar indirect, din misterioasa insula a serpilor, in si mai misterioasele insule ale paradisurilor fiscale.

Astazi, cand ne intereseaza mai mult motiunile de cenzura decat Insula Serpilor, se asterne uitarea peste acest mare chilipir national, nimeni nu mai vorbeste nimic, nimeni nu mai stie nimic, chiar si blogurile au amutit, in timp ce visteria nu intelege clar daca am castigat o limuzina sau ni s-a furat o bicicleta - ca in cunoscutul banc de la radio Ereven.

Poate e linistea de dinaintea furtunii, poate sunt la mijloc informatii clasificate despre care nu stie nimic nici Vantu-TV, nici Felix-TV si nici dezvaluitorul de profesie OTV.

M-ar mira sa nu stie nici Patriciu-TV - un canal care urmeaza sa apara, cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Insula Serpilor Romania Ungaria, #Traian Basescu Romania criza , #presedinte