De la cititori: O fi sau n-o fi? Aceasta-i intrebarea

Miercuri, 25 August 2010, ora 10:32
2722 citiri
De la cititori: O fi sau n-o fi? Aceasta-i intrebarea
Foto: confidentialpress.ro

O fi sau nu adevarat ce se spune ca presedintele Basescu l-ar fi palmuit pe un individ? Aceasta-i intrebarea damboviteana cu iz hamletian pe care intelegem ca ar trebui sa o rumegam in aceste zile.

Evident, acea parte a presei, care oricum statea la panda sa vada ce ispravi mai face presedintele, este din nou cu cutitele pe masa. Adversarii politici traditionali ai presedintelui Romaniei au si ei de ce sa isi frece mainile. "Iata cine conduce Romania! Ieri pocnea un copil, astazi un adult!"

Asteptam cu nerabdare ca sa fie din nou convocata Curtea Constitutionala sa cerceteze mai atent daca nu cumva suntem din nou in fata unei incalcari a Constitutiei.

Departe de mine gandul de a minimaliza evenimentul. Daca el este adevarat este de condamnat. Ne-am obisnuit demult cu iesirile din tiparele diplomatiei ale presedintelui Basescu. Dati-mi voie insa sa ma uit mai atent la figurile celor care nu o singura data au aratat acuzator spre domnul Basescu si, inainte de a ma alatura corului acuzator, sa imi pun anumite intrebari.

Stranii coincidente

Cu riscul de a-mi pierde definitiv cea mai mare parte a cititorilor acestor randuri, nu pot sa nu remarc anumite stranii coincidente. Am sa incep cu personaje anonime din randul celor pe care fiecare dintre noi ii poate cunoaste. Cunosc un astfel de individ care din '89 incoace nu inceteaza sa se lamenteze spunandu-mi ce cumsecade era totusi tovarasul Ceausescu.

Acelasi individ, in preajma alegerilor prezidentiale de anul trecut, facea o adevarata munca de propaganda in jur explicand ce pericol ne-ar paste daca ar fi reales presedinte Basescu. Ei bine, ca sa fie mai convingator el ne spunea ca acesta ar putea sa ajunga un "dictator mai ceva ca Ceausescu"!?.

La intrebarea mea "pai de ce te vaiti cand tot tu incerci sa ne convingi ce bun era tovarasul?" raspuns nu am mai primit. Intamplarea este cat se poate de autentica si in acelasi timp nesingulara.

Or fi sau nu coincidente, dar recunosc cu usurinta astazi intre personajele politice indignate de gesturile presedintelui, persoane care in anii 90 nu erau catusi de putin indignate atunci cand un presedinte al tarii le multumea celor care au venit in Capitala sa-i cotonogeasca pe cei care aveau o alta parere decat a domniei sale.

La fel stau lucrurile si cu unii ziaristi. Si pentru acesti ziaristi as avea o intrebare. "De ce nu isi folosesc aceasta energie si in analizarea altor fapte ale mult hulitului Traian Basescu? De exemplu, de curand Traian Basescu a avut o iesire ce poate fi caracterizata tot ca "prea putin diplomatica" atunci cand a interpelat-o pe Procurorul General al Romaniei doamna Laura Codruta Kovesi. Atunci cand aceasta si-a exprimat neputinta in privinta solutionarii dosarelor Revolutiei si ale Mineriadelor, Traian Basescu a intrerupt-o nervos:

"Nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului, care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri sau oamenii au fost impuscati de cineva".

Si aceasta a fost tot o iesire nervoasa impotriva celor care cu voie sau nu tergiverseaza sau musamalizeaza acte infinit mai grave decat cele de care se "ocupa cu sarg" anumiti ziaristi.

In curand, aceste fapte grave aflate pe masa Procurorului General al Romaniei se vor putea prescrie. Daca asta se urmareste, atunci intrebarea cu care am inceput s-ar putea reformula in "or fi sau nu simple coincidente?".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Traian Basescu palma , #presedinte