Demisie, desemnare, alegeri - Traian Basescu umileste din nou (Opinii)

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 18:46
2826 citiri
Demisie, desemnare, alegeri - Traian Basescu umileste din nou (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Traian Basescu cauta sa lase impresia unui om pentru care politica nu mai e o miza. Presedintele a incercat, in multe dati, sa ne convinga ca, fiind la ultimul mandat, de-abia asteapta sa scape din chingile stresante ale functiei prezidentiale. Asa sa fie oare?

Intalnirile secrete din Aleea Modrogan, dintre Basescu si fruntea PDL, care insa nu pot ramane secrete si pentru presa, arata ca presedintelui ii pasa de soarta partidului care i-a dat sa manance o paine proaspata. Sa mai amintim ca presedintele e mai presus de partide, ca ar trebui sa fie apolitic si nu are atributii legate de gospodarirea interna a acestora? O spune Constitutia tarii, dar vom fi trasi de urechi, spunandu-ni-se ca la fel a facut si Iliescu, iar acesta, la randul sau, daca va fi intrebat, va raspunde ca asa a procedat si Mihai Viteazul, si tot asa.

Sa revenim insa la Modrogan. Debusolat si intrigat de cele 13 procente din sondaje ale PDL (poate intre timp au mai crescut sau scazut, nimei nu stie), Traian Basescu a simtit nevoia sa cheme la ordine armata portocalie, in cadrul unei asa-zise intalniri de taina. Saptamana trecuta, oastea portocalie (desi PDL fuge ca dracu' de tamaie de aceasta culoare), despre care vorbeam, la auzul vocii tremuratoare a lui Traian Basescu, nu a reusit decat umila performanta de a nu ridica ochii din pamant, promitand cu juma' de gura ca se va ridica si va recuceri Romania.

Vorba lui Emil Boc, "spiritul PDL e inca viu", iar Ioan Oltean inca mai lucreaza, desi DNA e pe urmele sale. De ce Ioan Oltean? Pai, imediat dupa ce Frunzaverde a migrat la USL, secretarul general al PDL si mare capetenie in Bistrita a convins, la randul lui, cativa primari PNL din judet, din cateva comune bistritene, ca-i mai bine langa partidul lui Emil Boc. Astfel, PDL a aratat ca actiunea rapida e cea mai sigura, dand totodata asigurari presedintelui ca stie cum sa-si contracareze adversarul: ademenind traseisti. Astfel, spiritul PDL e mentinut in viata, chiar daca conectat la aparate si cu aer penelist sau pesedist, dupa caz.

Pe de alta parte, in cadrul aceleiasi intalniri, Basescu a transmis PDL ca-i musai ca, pana in toamna, sa atinga jumatate plus unu din scorul USL. Daca USL ia 50%, PDL sa atinga un 26. Neprofesionist, domnul Basescu. Te duci la o intalnire cu cei dragi tie si, in loc sa-i biciuiesti cu vorbe acide, sa-i imbarbatezi, pentru a egala scorul USL, daca nu chiar sa treaca de el, le spui sa ajunga macar pe locul doi! Recunosc, aici nu observ un spirit de luptator, ci mai mult o incercare tardiva de fentare a electoratului.

Bine si asa, pentru ca Traian Basescu are, cred eu, un nou plan de umilire a romanilor. Ce conteaza ca alegatorii vor dori, poate, sa scape de PDL, punand stamplia pe USL. Stiu electorii ca USL nu-i partid, ci alianta, iar, intr-o tara semiprezidentiala precum Romania, presedintele desemneaza premierul, indiferent de ce scrie la Constitutie in materie de proceduri? Pai, din cate s-a vazut, alegatorii nu prea au idee cu ce se mananca o diferenta dintre "alianta" si "partid", asa ca Basescu are mana libera sa desemneze pe cine vrea iar electoratul sa se minuneze si, eventual, sa se stranga in Piata Universitatii.

Basescu, insa, a mai citit prin carti ca, in momentul in care o formatiune politica castiga alegerile parlamentare, aceasta nu trebuie sa aiba statut de "alianta electorala", ci de "partid politic". Deci, daca USL nu este formata prin absorbtie, ci prin alipire conjuncturala, adio premier, adio Ponta la Palatul Victoria! Basescu nu discuta cu aliante. Nu desemneaza premier din cadrul acestora. A spus-o in nenumarate randuri. A facut exceptie de la regula doar o singura data, cand Alianta DA trebuia sa guverneze cu orice pret Romania.

La toamna, daca nu chiar prin iarna, la usa Cotrocenilor trebuie sa bata partidele care au participat la alegeri si care, eventual, ar putea revendica postul de premier. Basescu se asteapta ca la usa sa sa bata PNL, PSD, PC, PDL, PPDD sau UDMR. Sperand ca USL va scadea la maximum 50 la suta, iar PDL va creste spectaculos, Basescu isi face pplanuri mari. 50 la suta pentru USL impartit la doi, egal 25 cu 25. Un PDL cu 26 la suta este peste PNL si PSD, luate separat.

Asta l-ar multumi pe presedinte, care ar putea scoate din joben un alt Emil Boc, cat ai zice "peste". Sustinere parlamentara? Exista un Dan Diaconescu, un Varujan Pambuccian sau un Kelemen Hunor. Daca nu-s de ajuns acestia, se poate gasi un UNPR in doi timpi si trei miscari.

Scenariille sunt multe, spatiul editorial e limitat, dar esentialul ramane: Traian Basescu se crede, pentru a nu stiu cata oara, Dumenezeu pe Pamant cand vine vorba de condus Romania. Cum sa cred ca, in recenta scrisoare trimisa USL, in care Basescu spune ca este dispus sa demisioneze, acesta vorbeste serios? Daca avea de gand sa faca acest lucru, de ce saptamana trecuta a vorbit despre desemnari de premier, dupa alegerile din toamna? Daca nu va mai fi presedinte, cum va face acest lucru?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă, sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat. ”Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Vă mulţumesc...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#Basescu presedinte Romania, #algeri Basescu PDL, #premier Romania Basescu, #intalnire Basescu PDL Modrogan, #procente PDL USL, #demisie Basescu, #Sorin Frunzaverde, #Ioan Oltean, #Emil Boc, #Varujan Pambuccian , #presedinte