Democratia dupa Traian Basescu (Opinii)

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 16:40
3664 citiri
Democratia dupa Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Daca orice interventie publica a unui politician este adaptata nivelului de intelegere si educatie a poporului sau, inseamna ca la scoala democratiei romanii se afla de-abia in clasa a doua.

Increderea in justitie, situata la coada clasamentului privind relatia emotionala a cetatenilor cu institutiile, reprezinta, asadar, un vehicul electoral in care Traian Basescu se urca din cand in cand, de ce sa-l rateze?

Ca astfel contribuie la erodarea increderii si-asa mititele nu mai conteaza, deoarece prea putini romani isi pun aceasta problema. Nu inseamna insa ca presedintele este scuzabil.

Pe aceeasi logica mergand inseamna ca, daca grecii refuza masurile de austeritate, Guvernul elen trebuie sa mentina acelasi nivel al salariilor si gratuitatilor, stiind ca deficitul va fi finantat de banci la nesfarsit.

Asa ca afirmatiile pe care Traian Basescu le-a facut in cadrul reniunii pregatitoare organizata de Ministerul Justitiei in vederea raportului pe MCV nu reprezinta dacat manifestarea plenara a populismului.

Este adevarat ca seful statului are rolul de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a institutiilor publice, exercitand, totodata, rolul de mediator intre stat si societate. Insa a le cere magistratilor sa-si limiteze competentele, nesocotind principiile dupa care functioneaza nenorocita asta de justitie, este prea mult.

Pe scurt: presedintele s-a plans ca judecatorii intorc licitatiile din drum, ca vor ajunge in curand sa decida si numele presedintelui tarii, ca taraganeaza solutionarea dosarelor tinand cont de viciile de procedura, ca pronunta cu prea mare lejeritate sentinte privind drepturi salariale. Daca hotararile de admitere a unor drepturi banesti ar fi executate, bugetul Romaniei ar trebui sa suporte viramente de 9 miliarde de lei si tara ar fi pusa in mare dificultate, a subliniat Traian Basescu, acuzandu-i pe judecatori de inconstienta cu ajutorul unui argument ieftin: ca trebuie sa precizeze si sursa de finantare, ca asa zice legea.

Da, asa zice, insa se refera la initiativele legislative, iar presedintele stie asta. Cum stie, desigur, si ca ingradirea accesului la justitie este temei pentru procese la CEDO, pe care Romania le pierde si-asa cu voiosie.

Nu este treaba magistratilor sa caute finantare pentru ipocrizia politicienilor, pentru inspiratia electorala de a majora lefurile dascalilor cu 50 de procente, de pilda. Ei trebuie sa aplice legea. Pe care o fac politicienii - Mona Pivniceru a atras atentia ca o norma privind unificarea practicii judecatoresti zace in Parlament de o groaza de timp.

De asemenea, raspunderea materiala a magistratilor este in continuare un domeniu asupra caruia politicienii nu au timp sa decida.

Stiti care este diferenta intre indicatiile lui Traian Basescu si interventia celebra a lui Ion Iliescu pe tema litigiilor legate de retrocedare - "proprietatea e un moft"? Pe fostul presedinte, judecatorii l-au ascultat si consecintele s-au vazut la CEDO. Intre timp, democratia s-a mai consolidat, chiar daca fenomenul a avut doua viteze, incet si foarte incet. Este insa un fapt, iar Traian Basescu trebuie sa-l accepte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Basescu judecatori, #Basescu CSM Justitie, #Basescu decizii instante , #presedinte