Dezvaluiri socante din Romania de sub Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 28 Iulie 2011, ora 18:17
14662 citiri
Dezvaluiri socante din Romania de sub Basescu (Opinii)
Foto: bloombiz.ro

In Statele Unite ale Americii a aparut o carte despre Traian Basescu - "Romania under Basescu". Nu va enervati, nu e nimic rau in asta. S-au scris carti despre tot felul de oameni, buni sau rai, in viata sau dupa ce nu au mai fost.

Printre autorii volumului, intitulat "Romania in timpul lui Basescu: Aspiratii, Realizari si Frustrari din timpul primului mandat", se afla si Vladimir Tismaneanu. Iarasi, nimic rau pana aici. Sa trecem si peste consideratiile istoricului despre primii cinci ani de Cotroceni ai presedintelui.

Pana la urma, oricine isi poate scrie si publica parerile si opiniile despre orice subiect crede de cuviinta. Ce mi-a atras insa atentia si mi s-a parut cu totul si cu totul bizar, peste puterea de a intelege, este recomandarea din finalul recenziei pe care o face Tismaneanu volumului publicat peste Ocean. "In ansamblu, avem de-a face cu o lucrare indispensabila intelegerii a ceea ce s-a cristalizat ca un proiect politic care urmareste modernizarea institutionala, consolidarea statului de drept, reducerea coruptiei si decomunizarea" - scrie istoricul pe blogul sau.

Citesc din nou si tot nu inteleg ce vrea sa spuna prin "LUCRARE INDISPENSABILA INTELEGERII a ceea ce s-a cristalizat....." Adica, noi daca traim zi de zi in Romania, dar nu vom citi niciodata acest nepretuit volum, nu vom intelege niciodata "ceea ce s-a cristalizat" din proiectul politic al lui Traian Basescu? Vladimir Tismaneanu nici macar nu mai umbla cu subtilitati, o tranteste direct in fata oricarui roman cinstit - nu ai inteles nimic din opera presedintelui, pana nu citesti aceasta opera fundamentala.

Cum imi tremura mana sa platesc 85 de dolari pentru a cumpara "Romania under Basescu", incerc sa imi imaginez ce adevaruri zguduitoare ar putea contine. Informatii unice care sa imi aduca revelatia adevaratului Traian Basescu. Probabil volumul incepe cu lamuriri despre dosarul casei din Mihaileanu, despre care insusi presedintele a recunoscut, la inceputul primului sau mandat, ca are o problema morala si a promis ca o va rezolva. Cu siguranta, volumul publicat in America va lumina cazul.

Cartea continua probabil cu lupta impotriva comunismului pe care presedintele a purtat-o inca din copilarie, a castigat-o in momentul condamnarii oficiale a comunismului in Parlament si a implinit-o definitiv in momentul in care "si-a vazut visul cu ochii" in alianta PDL - PSD incheiata dupa alegerile din 2008. Aceiasi comunisti din PSD impotriva carora avea sa lupte doar cateva luni mai tarziu, in campania electorala din 2009. Sunt convins ca lupta lui Traian Basescu impotriva comunismului si comunistilor este una dintre cele mai inaltatoare si constante idei care l-au calauzit de-a lungul implinitei sale vieti politice.

Sunt convins ca in paginile cartii vom descoperi si precizari "indispensabile intelegerii" procesului de reevaluare pe care presedintele l-a initiat in timpul primului mandat si l-a perfectionat in cel de-al doilea. Studiu de caz - Gabriel Oprea, "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase", ajuns stalpul de baza si de incredere al actualei coalitii de guvernare. Din nefericire, volumul nu trateaza si inceputul celui de-al doilea mandat, pentru ca astfel am fi aflat secretul impacarii cu un alt dusman de moarte - Dinu Patriciu. Il cunoasteti si pe acesta, e acelasi din filmul palma - "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriuciu!" - transformat peste an in cel mai "autentic liberal".

Cartea continua, cred, cu explicarea mecanismului prin care presedintele a reusit performanta unica de a se lauda cu cresterile cele mai mari de salarii si pensii, din timpul primului sau mandat, chiar de la tribuna Parlamentului, pentru ca apoi sa condamne (pentru a cata mia oara?) Guvernul Tariceanu ca a nenorocit tara cu cresterea economica din timpul guvernarii liberale. De asemenea, volumul are inclus si confesiuni despre eroarea promulgarii legii majorarii salariilor profesorilor cu 50%, in prag de alegeri. Pentru o mai buna intelegere a lui Traian Basescu din cel de-al doilea mandat.

Una peste alta, daca acestea sunt dezvaluirile socante si "indispensabile intelegerii" Romaniei de sub Traian Basescu, atunci volumul isi merita toti cei 85 de dolari. Pana la urma isi explica pretul piperat. Un presedinte care ne costa tot mai mult. Si pentru care merita sa platim oricat. Pana la ultimul leu din buzunarele noastre. Asta doar in primul mandat. In cel de-al doilea merita sa ne dam si viata.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Traian Basescu presedinte, #carte Basescu SUA Romania under Basescu , #presedinte
Comentarii