Discursul dublu al presedintelui (Opinii)

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 22:33
4993 citiri
Discursul dublu al presedintelui (Opinii)
Foto: ziare.com

Pentru ca nu a trezit animozitati si n-a reaprins vechi conflicte politice, discursul prezidential de Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie, a trecut aproape neobservat. De unde pana deunazi vorbele sale erau talmacite si rastalmacite in fel si chip, de data asta, comentatorii, analistii si jurnalistii le-au lasat balta, insa tacerea lor pare suspecta.

La fel cum suspecte au parut la vremea lor destule decizii ale dlui Basescu. Si totusi, dupa cei 8 ani de presedintie, cu incercari repetate de a reprezenta natiunea romana in integralitatea ei, iata ca acum reuseste, atata doar ca numarul celor dispusi sa-i dea crezare a scazut dramatic - numai cativa dintre oamenii sai de presa si comunicatori au facut vorbire despre discurs, si doar in trecere, iar ecourile acestuia s-au stins in fosgaiala unei campanii electorale fara sare si piper.

Dezbinare si ruptura

Nu e exclus ca atat adulatorii, cat si detractorii sa se fi lasat pagubasi din pricina unor teme si subiecte noi in discursul prezidential, a unor asertiuni total opuse celor ce l-au facut celebru si pe care, nevenindu-le a le lua de bune, n-au stiut cum sa le interpreteze.

Cine s-ar fi asteptat sa-l auda zicand ca "ziua de 1 Decembrie ne prinde dezbinati"...? Sau ca "societatea romaneasca nu trebuie sa urmeze rupturile din viata politica. Natiunea este una, statul este unul, dar romanii nu vor permite sa le fie distruse institutiile de dragul competitiei politice..."? Competitie in care presedintele, nu poate nimeni tagadui, a fost cel dintai om politic.

Dupa atatea batalii pe parcursul celor 8 ani, nu e credibila pentru toti nici declaratia de dragoste: "Gandurile mele sunt alaturi de fiecare roman, oriunde s-ar afla el. Le(sic!) multumesc pentru tot ceea ce au(sic!) facut pentru Romania, pentru ca ei au impins Romania inainte..."

Diagnostic exact

Nu stiu daca poate cineva sa nu observe corectitudinea si oportunitatea celor spuse, dar, totodata, nimeni nu poate evita perceptia dublului discurs, mesajul dublu-gandit (doublethink): pana acum, dl Basescu nu ne tolera defectele, de la lene si hotie la ticalosie si lasitate, de la zoaie pe geam la adormiti, nesimtiti si cazuti pe spate, de la pasarica si pisicuta pana la porc, sau de la tinichigii la filosofi, personal excluzandu-se mereu din categorisirile-i frecvente si autosituandu-se ca om "perfect" intr-un fel de empireu national.

De data aceasta recunoaste deschis, la mai bine de jumatate din al doilea mandat, ca natiunea, societatea ne sunt dezbinate si chiar gaseste vinovati, campania electorala si competitia politica... Din pacate, se face a uita ca presedintele e cel dintai politician al Romaniei, iar o buna parte a spatiului public il acuza tocmai pe primul ales al tarii de aceste pacate.

Puterea exemplului personal

Dupa o anume parte a jurnalistilor vina ii apartine in mare masura: fiind primul om in stat, a dat tonul, exemplul sau fiind unul molipsitor, iar urmatorii pe lista n-au facut decat sa duca mai departe impulsul initial, generand o lupta politica atotcuprinzatoare si permanentizata. De unde i se trag toate ponoasele nerecunostintei populare?

I se trag din atitudinea fata de principiile constitutionale si cutumele democratice: ca presedinte autonumit jucator, a avut nevoie mereu de o formatiune politica puternica, pe care sa se sprijine, s-o cultive si s-o intareasca, pentru a putea balansa la nevoie centrul puterii, or statutul unui presedinte roman, la fel ca al monarhului, era unul in afara mizelor politice, ceea ce Domnia Sa nu a putut ori nu a vrut sa conceapa.

Intre legitimitate si dorinta

Numai ca legitimitatea presedintelui emana direct din votul popular ca si a Legislativului, atata doar ca Parlamentul este sediul central al puterii politice si al suveranitatii, iar Presedintele reprezenta poporul si, in numele acestuia, vegheaza la respectul si echilibrul Puterilor in statul de drept, cele ce n-au nici in clin, nici in maneca a face cu politica de partid.

Insa declaratiile acestea mai releva un fapt: daca presedintele isi recunoaste intr-o oarecare masura limitele si greselile, dezbinarea, rupturile in societatea romaneasca, s-ar putea ca acesta sa fie semnalul ca de aici mai departe ar dori sa se incadreze intre limitele constitutionale si democratice ale Romaniei, iar altadata sa nu mai aiba a-si reprosa cele de mai sus.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Traian Basescu discurs ziua nationala, #mesaje campanie Traian Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Basescu nu e duplicitar. El a spus intotdeauna adevarul in fata.
Poza executorul
executorul
rank 5