Dosarul terenului lui Basescu: Ce spune procurorul general despre inceperea urmaririi penale

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 16:08
9451 citiri
Dosarul terenului lui Basescu: Ce spune procurorul general despre inceperea urmaririi penale
Foto: caleaeuropeana.ro

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, joi, ca in cazul sesizarii Corpului de Control al Guvernului in legatura cu schimbul de terenuri din comuna Nana, pentru moment este prea devreme pentru a fi inceputa urmarirea penala.

"Cel cu terenurile astazi a fost inregistrat in evidentele noastre. In clipa in care stam noi de vorba, este foarte devreme, pentru ca nici procedurile administrative, de inregistrare, nu au fost terminate, parcurse", a spus Nitu, dupa terminarea sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, un mesaj procurorilor, la bilantul MAI, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana: "Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!".

Reportaj in comuna Nana: Satenilor nu le pasa de ancheta, ci asteapta sa-i angajeze Basescu

In discursul sustinut la bilantul MAI, Traian Basescu a spus ca a aflat despre raportul Corpului de control al premierului, privind nereguli in achizitia de terenuri la Nana, si a cerut institutiilor sa ancheteze imediat, iar daca este incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele.

Comisia parlamentara acuza tentative de blocare a anchetei

Presedintele Comisiei de ancheta privind terenurile din Calarasi, senatorul Mihai Fifor sustine ca, desi s-a incercat blocarea activitatii acestei comisii, raportul va fi prezentat in scurt timp in plenul Parlamentului, el precizand, in acelasi timp, ca nu va raspunde "jignirilor" Ioanei Basescu.

Ioana Basescu, reactie la concluziile Comisiei Nana: Tranzactia privind terenul nu este nula

"Desi s-a incercat blocarea activitatii acestei comisii parlamentare de ancheta, Raportul va fi prezentat in scurt timp, in plenul Parlamentului Romaniei. Ramane de notorietate faptul ca fostul consilier prezidential Adrian Radulescu, cel care s-a implicat direct in aceasta tranzactie, potrivit propriilor declaratii si a marturiei persoanelor audiate, s-a sustras audierii, dovedind ca are ceva de ascuns opiniei publice.

De asemenea, administratorii si avocata firmei Berfige, cea care a comasat terenul si l-a vandut cumparatorului Basescu Ioana, au dovedit, prin neprezentare la audieri, ca nu doresc aflarea adevarului", a afirmat presedintele Comisiei de ancheta, prin intermediul unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, din verificarile facute cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, Comisia locala de fond funciar Nana, judetul Calarasi, a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri.

"In baza acestor cereri, a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafata totala de 59,76 ha in favoarea unor persoane care nu au avut teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie ori la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri", se arata in comunicatul de presa.

Comisia de ancheta explica si situatia creata de faptul ca firma Berfige SRL era de 13 luni declarata inactiva de catre Fisc, la momentul vanzarii terenului catre cumparatorul Ioana Basescu.

Potrivit presedintelui comisiei parlamentare de ancheta, "autoritatile fiscale nu vor lua in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia livrarilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita".

"De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita. Cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv, nu sunt considerate cheltuieli deductibile. Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data de intai a lunii urmatoare comunicarii deciziei de declarare in inactivitate", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit lui Fifor, "persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, datorita declararii inactivitatii fiscale, au obligatia sa solicite organului fiscal competent, in cazul reactivarii, inregistrarea in scopuri de TVA".

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Traian Basescu comisia Nanaprocuror general, #Procuror Nitu devreme dosar Nana, #Nitu comisia Calarasi devreme urmarire penala , #presedinte