E oficial, cainii vagabonzi pot fi eutanasiati - Basescu a promulgat legea

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:57
7426 citiri
E oficial, cainii vagabonzi pot fi eutanasiati - Basescu a promulgat legea
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii privind eutanasierea cainilor fara stapan, dupa ce, anterior, Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.

Legea promulgata de Traian Basescu permite eutanasierea cainilor maidanezi daca acestia nu sunt adoptati sau revendicati in termen de 14 zile lucratoare.

Legea eutanasierii cainilor fara stapan, constitutionala

Legea eutanasierii cainilor fara stapan a fost declarata constitutionala, miercuri, de catre judecatorii CCR, dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de cei 30 de parlamentari romani.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 30 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, printre care Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

Traian Basescu avea la dispozitie 10 zile de la promulgarea legii in Monitorul Oficial pentru a o promulga, insa a facut acest lucru in aceeasi zi.

Protest fata de eutanasiere: Furie, lacrimi si blocarea circulatiei, dupa decizia CCR

In schimb, decizia CCR de miercuri a scos in strada sute de oameni. Protestul a inceput inca de dimineata, in fata sediului CCR, dar numarul manifestantilor a crescut simtitor dupa anuntul deciziei judecatorilor. Protestatarii s-au intins pe caldaram, au plans, au strigat lozinci, iar o femeie a lesinat, atunci cand a aflat decizia.

Circulatia in dreptul Palatului Parlamentului, pe Calea 13 Septembrie, a fost intrerupta, pe ambele benzi, pana in jurul orei 14:20, cand protestatarii s-au retras pe banda de langa bordura.

Basescu vrea eutanasierea cainilor neadoptati: Castrarea nu le scoate dintii

Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Actul normativ, sustinut de majoritatea deputatilor din intreg spectrul politic, prevede prelungirea de la 7 la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, primariile au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Revendicarea si adoptia sunt gratuite, se stipuleaza in forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

Pe 3 septembrie, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa in care a cerut Guvernului o ordonanta de urgenta prin care sa se stabileasca un termen in care iubitorii de animale sa ia cainii maidanezi acasa, dupa care cei care nu au fost adopati sa fie imediat eutanasiati.

Seful statului a atentionat ca nu este de ajuns castrarea animalelor, pentru ca aceasta masura "nu le scoate si dintii": "Cainii neadoptati, imi pare rau, trebuie eutanasiati. Nu putem pune cainii mai presus de oameni".

F.N.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu lege eutanasiere caini, #Basescu promulgare lege caini maidanezi, #lege eutanasiere caini vagabonzi , #presedinte