Editorial: Basescu si maghiarii. Si romanii?

Luni, 26 Iulie 2010, ora 10:49
3207 citiri
Editorial: Basescu si maghiarii. Si romanii?

Pentru cine poate trece peste supararea ca Traian Basescu s-a dus in miezul dezbaterii unde vara de vara se pune problema viitorului maghiarimii si se ajunge la concluzia ca dragoste cu sila nu se poate, deci mai bine autonomie, si abandoneaza ideea ca presedintele a legitimat, prin prezenta sa, selecta adunare, am niste ganduri care se invart in jurul unei intrebari: care a fost scopul sau?

Toata lumea si-a inmuiat buzele in miere, s-au schimbat amabilitati si multumiri (presedintele ungurilor pentru sustinerea in alegeri, Tokes lui Basescu pentru alegerea ca vicepresedinte al PE si condamnarea comunismului, Orban lui Basescu pentru ca e amabil). Mai lipsea un montaj literar-artistic cu pionieri.

Sa fi cantarit mai tare, in mintea celor ce se tem de pretentiile maghiarilor, pilda in care seful statului le-a transmis autonomistilor ca pot sa-si imagineze ca sunt buricul pamantului, daca-i face mai fericiti, ca tot nu pot schimba realitatea, mai tare decat tonul sau prietenos?

Greu de spus. Exista o felie importanta din populatia Romaniei care crede ca daca le arati liderilor maghiari simpatie, te iau drept tampit si incep sa se cocoate pe zambetul tau cu aerul ca culeg musetel, dar construiesc mereu propriul interes, la adapostul lipsei tale de suspiciune. Iar cand realizezi ca ai dormit, e prea tarziu.

Pe ei nu-i poate nimeni convinge ca politica pasilor marunti, caracteristica atat prestatiei oficiale, dusa de UDMR, cat si celei oculte, administrata de asii autonomiei, nu urmareste de fapt smulgerea Ardealului pentru a fi depus la picioarele Ungariei.

Lor nu le poti spune ca Uniunea Europeana nu intretine teza autonomiei pe criterii etnice, pentru ca insisi maghiarii atrag atentia asupra Tirolulului de Sud. Nici ca Ungaria nu are nevoie de o minoritate romaneasca atat de consistenta. Si nici macar ca Budapesta nu incurajeaza afluxul de etnici maghiari dincolo de Oradea, Satu Mare si Arad, in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, pentru ca are propriile probleme sociale. Atata vreme cat un Tokes cere secuilor sa-si ceara autonomia in strada exact dupa ce Kosovo a primit certificatul de legalitate din partea Europri, fie el si consultativ, se vor vedea mereu amenintati.

Prezenta lui Traian Basescu la scoala de vara de la Tusnad, la aceeasi masa cu Orban Viktor, Nemeth Zsolt si Tokes Laszlo, a avut insa menirea unei supape, si apreciez ca a reusit sa relaxeze un pic atmosfera. Intr-o oarecare masura, chiar a confiscat-o. Aproape ca as inclina sa afirm ca s-a comportat ca un sef de stat, si nu pot sa nu salut faptul ca sfaturile lui Eckstein-Kovacs Peter, consilierul sau pe problema minoritatlor, au prins.

Dar asemenea judecati pot fi emise doar daca incercam sa ne eliberam mentalitatea de constrangerile istoriei. Mie imi este inca greu, dar reusesc de cele mai multe ori.

Ce facem insa cu romanii care inghit foarte greu buna dispozitie afisata de presedinte fata de cei care doresc enclavizarea judetelor Harghita si Covasna?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu maghiari vizita, #Basescu vizita Tusnad UDMR , #presedinte
Comentarii
Poza otevist_de_grota
otevist_de_grota
rank 5
" Basescu si maghiarii. Si romanii? " . O intrebare scurta : Dar Basescu e roman ?