Editorial: Traian Basescu, fata cu tampitii

Marti, 15 Martie 2011, ora 09:39
4388 citiri
Editorial: Traian Basescu, fata cu tampitii

Nici eu nu i-as da lui Ponta pe mana nici macar o bicicleta, ca o strica, daramite Guvernul Romaniei. Dar in timp ce eu sunt un cetatean privat, si pot sa am argumente imbecile, presedintele tarii trebuie sa puna pe masa unele solide cand isi casca gura, ca a fost invitat la televiziunea nationala, nu la crasma.

Mai ales ca, daca iau de bun rationamentul lui Traian Basescu, potrivit caruia presedintele PSD nu poate fi premier deoarece daca nu este in stare sa fie vioara intai intr-un echipaj de raliu, doar copilot, nu-i poti incredinta tara, inseamna ca daca maine, cineva ii pune in mana un volan Robertei Anastase (desi exista riscul sa-l fure), rezulta ca-i poate lua locul lui Emil Boc.

Nu despre logica vorbim insa in batalia politica, ci despre a cauta efect imediat prin intermediul unor glumite care nici macar n-au umorul scontat. Si langa glumite, o chestiune arzatoare: revizuirea Constitutiei. Seful statului s-a aratat dispus sa fie scurtat de-un an la mandat, daca partidele ajung la aceasta concluzie si Opozitiei trebuie sa i se azvarle un oscior, ca sa accepte alta modificare (este nevoie de doua treimi din voturi).

As fi dorit ca moderatorul sa-l intrebe daca este posibil ca presedintele ales in baza unei Legi fundamentale care afirma ca durata mandatului este de 5 ani (art. 83) sa isi poata scurta prestatia in cazul in care aceeasi lege se modifica in timpul exercitarii functiei. Asta doar asa, ca sa clarificam de ce se afirma la art. 15 ca legea opereaza numai pentru viitor, cu exceptia legii penale si contraventionale mai favorabile. Si sa nu avem impresia ca treaba cu scurtatul, in viziunea controceana, e ca la frizerie. "Cat sa fie?" "Taie asa, vreun an".

Nu pentru academicieni a glasuit de aceasta data Traian Basescu, desi pentru observatiile de mai sus este suficienta expertiza unui student in anul I, ci pentru poporul neinstruit, atat de drag pentru ca e usor de manipulat. Si cum detine cea mai calda informatie a tarii, cu doza de acuratete cea mai mare, a alocat spatii largi celei mai spinoase probleme a natiunii: alegerile din PD-L. E drept ca a facut-o cu concursul moderatorului, dar nici n-a respins chestiunea, pe motiv ca nu e treaba sa.

Auditoriul o fi el tampit, dar nu in asa masura incat sa nu-si doreasca sa afle raspunsul la cateva probleme. De pilda, ce presupune relansarea economica anuntata de Guvern de vreo doua saptamani, in prima secunda a lunii aprilie, cand vom consemna al doilea trimestru incheiat cu crestere. Nu ca leliucile din Baita de Sub Codru nu pot dormi ele din cauza indicatorilor macroeconomici, dar de vreme ce nu s-au uitat pe Acasa la "Iubire si onoare", si l-au preferat pe presedinte la TVR, cu "Patrie si onoare", or fi asteptat sa vaza cand preconizeaza Puterea ca le va creste si lor nivelul de trai.

Ce miza are Traian Basescu. De candidat nu mai poate inca o data, dar poate isi doreste sa fie premier, caz in care trebuie sa ia niste lectii de judo, ca sa semene cu ala din lacul rusesc, si sa se intretina mai des cu Aliodor Fasolea, pana stapaneste arta seductiei universale. Sau sa se intoarca la Primaria Capitalei, sa mai mute niste chioscuri, sa mai gajbeasca niste maidanezi. Ca e drept ca a castigat toate alegerile, dar intrebarea e ce-a facut cu ele?

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Basescu Constitutie, #Basescu mandat presedinte , #presedinte