Editorial: Un presedinte umilit

Luni, 12 Martie 2012, ora 09:28
3819 citiri
Editorial: Un presedinte umilit
Foto: Arhiva Ziare.com

Emil Constantinescu s-a declarat invins de sistemul care a refatadizat Securitatea sub forma de oameni de afaceri, jurnalisti, politicieni si tot soiul de agenti de influenta chititi sa conserve o lume pretins apusa, dar in continuare aducatoare de venituri. Si nici Traian Basescu nu se simte prea bine.

Desi nu a spus-o pe sleau, presedintele s-a referit cam la acelasi lucru. In mintea domniei sale, cei care l-au injurat de dimineata pana seara, incepand din 2007, nu sunt decat uneltele aceleiasi categorii, adica indivizi care se opun progresului natiunii - fenomen confiscat de Traian Basescu, daca am inteles eu bine toata prestatia sa din ultimii ani.

De aici, insa, si pana la a afirma ca functia de presedinte reprezinta cea mai mare umilinta a vietii sale, e cale lunga. Dar nu asta are importanta. Ci faptul ca seful statului are propria perceptie despre democratie.

In regula, libertatea de exprimare este unul dintre atributele fundamentale ale acestui tip de oranduire. Insa bocetul sau nu sta in picioare.

In primul rand, Traian Basescu s-a refugiat mereu, cand s-a aflat in corzi, in uniforma de capitan de vapor. Povestile despre nava care a ajuns mereu in port biruind furtunile au intrat in patrimoniul national, asa ca a veni acum sa spuna ca in realitate nu este decat o mimoza imbracata in costumul lui Nelson suna bizar.

Am perceput categoria "nava-valuri-liman" ca pe un avertisment: bagati-va mintile in cap, nu mi se inmoaie mie oasele cand vi se arata voua, va rup gatii! Asadar daca nu cumva Traian Basescu nu are proprietatea termenilor, enuntul sau de la Pro Tv nu inseamna decat ca, in realitate, ii tremurau mereu genunchii.

Ceea ce e fals! Prin urmare prestatia sa nu este decat un alt episod din filmul in care presedintele se victimizeaza. Fiind om politic, ii este ingaduit. Bocetul face parte din ladita cu scule a oricarui demnitar din liga mare, indiferent cum se manifesta el, prin siruri de lacrimi sau strigate si jigniri.

Traian Basescu a facut insa o greseala. A simplificat teribil lucrurile, impartind Romania intre el si cei care-l injura. Cu ceilalti ce aveti de gand sa faceti, domnule presedinte?

Dascalii si medicii care au fost poftiti sa-si caute alte patrii, deoarece asta, in care doreau sa-si odihneasca faptura dupa ce vor trece Dincolo, nu le putea oferi mare lucru. De pilda. Cand ati rostit indemnul, ati avut dreptate. Romania nu avea destul cash ca sa le onoreze serviciile, nu-i putea tine aici pe salarii de mizerie.

Dar de ce nu i-ati trimis peste granite pe functionarii guvernamentali angajati pe baza de recomandari politice, nu de competenta? Nevestele, nepotii boierilor n-au simtit umilinta de-a munci pe 800 de lei. Cum n-a simtit-o nici domnisoara a carei accedere in PE a reprezentat un motiv de umilinta pentru o groaza de tineri a caror greseala a fost doar ca nu se numeau Basescu.

Si inca ceva: zambetele superioare ale liderilor europeni carora le intindeati mana, pentru o poza care sa fie publicata in Romania, sau comentariile dispretuitoare la adresa dumneavoastra, din aceeasi sursa - nu laudele Angelei Merkel, fericita ca investitorii germani isi gasesc aici forta de munca aproape moca - au reprezentat tot atatea ocazii de umilinta. Pentru noi, domnule presedinte!

Eu sunt unul dintre jurnalistii care au gasit mereu cate ceva bun in prestatia dumneavoastra, pe care prietenii l-au catalogat "basist" numai deoarece nu v-a plesnit gratuit. Am avut discernamant, am stiut ca lumea nu se compune din alb si negru. Cu astia ca mine, nataraii, ce aveti de gand sa faceti?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Basescu presedinte umilit, #Basescu umilinta Cotroceni , #presedinte