Efectul Italia: Basescu face apel la responsabilizarea presei

Joi, 31 Iulie 2008, ora 23:02
3300 citiri
Efectul Italia: Basescu face apel la responsabilizarea presei

Dialogul dintre Romania si Italia nu ar trebui sa se desfasoare prin intermediul presei, a spus joi presedintele Traian Basescu, proaspat intors dintr-o vizita de cateva ore la Roma.

"Asa cum am facut-o la Roma o fac si aici, lansez un apel catre presa romana, la responsablitate. [...] Campaniile uneori fara un fundament bazat pe realitate pot genera pentru cetatenii romani, ca si pentru cetatenii italieni, crearea unei atmosfere de ostilitate, lucru pe care noi nu il dorim", a declarat seful statului, pe aeroportul Henri Coanda.

Ce a facut Basescu la Roma?

Principalul si unicul obiectiv al vizitei in Italia a fost, dupa cum a afirmat si Traian Basescu, deschiderea unui dialog extrem de serios si in spiritul Uniunii Europe, legat de noua legislatie de siguranta pe care autoritatile italiene au emis-o.

La Roma, seful statului a vizitat o tabara de rromi din apropierea capitalei italiene, s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti precum si cu reprezentanti ai Guvernului Berlusconi.

Rromii din Italia cer educatie pentru copiii lor

"Unul dintre mesajele foarte importante pe care le-am primit [...] a fost dorinta cetatenilor romani de etnie rroma de a-si educa toti copii si nevoia de a mari numarul de profesori romani care sa predea in scolile in care copiii din aceasta tabara se duc", a povestit Traian Basescu despre intalnirea cu rromii.

La acest moment exista 31 de profesori romani in Italia, care predau la scolile unde sunt copii romani. Potrivit presedintelui Romaniei, ca acest numar sa fie suplimentat este un lucru care sta in puterea Guvernului si poate lucrurile se vor schimba in anul scolar urmator.

Romanii din Italia vor sa voteze

Discutia dintre seful statului si reprezentantii diasporei din Italia s-a axat pe dorinta romanilor de a participa la alegeri, acestia sustinand ca prin actuala legislatie le este ingradit dreptul de a participa la vot.

"Nu am avut un raspuns, legea este adoptata, promulgata, este in Parlament", a replicat Traian Basescu. Acesta a adaugat ca lucrurile s-ar putea schimba la alegerile urmatoare.

Maroni vine in Romania

Nu in ultimul rand, cu ocazia intalnirii cu reprezentantii cabinetului Berlusconi, Traian Basescu a lansat o invitatie ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, de a veni in Romania pentru a discuta cu omologul Cristian David.

"Punctul nostru de vedere a fost extrem de limpede [...], si anume solicitarea noastra ca din legislatie sa fie eliminata orice posibilitate ca membrii comunitatii romanesti din Italia sa fie discriminati sau sa aiba impresia ca pot fi discriminati", a conchis seful statului.

vezi video mai jos

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#vizita, #Italia, #Traian Basescu, #rrom, #legislatie, #siguranta , #presedinte