Efectul prabusirii lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 12:16
13422 citiri
Efectul prabusirii lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Incont.ro

Urat a inceput sa miroasa povestea afacerii familiei Basescu din jurul terenului de 300 de hectare din comuna Nana. Cu fiecare detaliu ce iese la iveala, cu fiecare document facut public, apar tot mai multe semne de intrebare in legatura cu moralitatea si chiar legalitatea acestei tranzactii iesite din comun.

In loc sa se stinga si sa moara de la sine, scandalul se aprinde si mai mult de la o saptamana la alta, anuntand un viitor deloc linistit pentru Traian Basescu si familia in momentul in care presedintele isi va pierde, odata cu mandatul, si imunitatea.

In atat de comentata speta a creditului pe care Ioana Basescu l-a facut la CEC Bank nimic nu se leaga. Suma obtinuta este dubla fata decat ar fi putut obtine orice alt client al institutiei, in conditiile prevazute de banca la data finalizarii tranzactiei. Dosarul a fost aprobat intr-o saptamana iar banii au fost virati in nicio luna. Iar peste toate, presedintele tata a sunat la ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, pentru a-l ruga sa nu il demita pe directorul bancii de stat CEC, domnul Radu Ghetea.

Exista aici toate elementele pentru inceperea cel putin a urmarii penale pentru trafic de influenta, daca nu si mai mult de atat. Ca sa nu mai vorbim ca, daca s-ar studia ceva mai atent veniturile Ioanei Basescu, s-ar putea sa avem surpriza ca nici rata lunara sa nu poata fi achitata din activitatile notariale. Cu atat mai mult cu cat in astfel de vremuri de criza notarii nu mai sunt ce au fost in timpul bulei imobiliare.

Si totusi, afacerile familiei Basescu prospera ca si cum ei ar locui in Statele Unite ale Americii si ar derula contracte fara concurenta cu firme din China si Japonia. Insa, ce loveste definitiv in ramasitele a ceea ce a fost candva imaginea lui Traian Basescu este aspectul moral al problemei. Ideea se desprinde usor, fara sa fie nevoie de vreo ancheta a procurorilor. Aceasta ultima afacere a familiei Basescu e prea sfidatoare, prea in raspar cu tot ce se intampla in jurul restului de 20 de milioane de romani.

Afacerea "Nana" e ca bomboana de pe coliva tuturor vanzarilor anterioare din familia Basescu, schimburilor de terenuri si caselor date si primite de la stat, in numele functiei si sub propria semnatura. Este, daca vreti, cel putin la nivel de mitologie urbana, un caz care devine la fel de arogant si sfidator ca si Nastase "patru case". Evident, pana cand justitia va face lumina in sirul interminabil de vanzari si revanzari, presedintele se bucura de aceeasi prezumtie de nevinovatie ca si oricare alt politician despre care se prezinta probe doar in presa...

Indiferent de cum si cat de bine va reusi sa intoarca si de aceasta data in favoarea sa problema, afacerea cu creditul luat de la CEC ii taie lui Traian Basescu avantul exact in momentul in care ar fi putut sa se reinventeze ca un punct de plecare in construirea unei miscari care sa se opuna cu succes USL. Daca efectul afacerii "Nana" va fi o prabusire definitiva a presedintelui, atunci aici a murit si ultima speranta a celor care gandeau, munceau si visau la reintregirea dreptei.

Sau poate ca abia dupa aceasta iesire din scena se va putea construi pe baze solide o forta de dreapta unita, una care sa aiba sanse de lupta cu un PSD tot mai puternic si mai bine infipt in centrul puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Traian Basescu teren Nana, #credit Ioana Basescu teren, #CEC Bank credit Ioana Basescu , #presedinte