El va fi presedintele Romaniei. Si? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:06
8081 citiri
El va fi presedintele Romaniei. Si? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Daca un strain ar descinde brusc in Romania si ar avea curiozitatea sa arunce un ochi prin presa, incercand sa-si faca o idee despre cele mai importante teme si subiecte, omul ar fi convins ca a ajuns in plina campanie electorala pentru prezidentiale, unde alegerile vor avea loc peste cateva zile.

Nu exista ziar, site sau post de televiziune pe care sa il deschideti si sa nu vedeti, in randul celor mai importante stiri si subiecte, discutii, analize si declaratii interminabile despre presedintele Romaniei.

Jumatate din materiale sunt dedicate actualului presedinte, cealalta jumatate se invarte in jurul numelui si jocurilor care se fac pentru cel care se pregateste sa ocupe Cotroceniul.

Liderii USL nu au rezistat tentatiei si au speculat si ei predispozitia innascuta a consumatorului de politica, livrand de jumatate de an, aproape exclusiv, teme si ipoteze pentru discutii interminabile si obsesive in jurul numelui sau numelor care vor intra in cursa prezidentiala. Ii convine lui Crin Antonescu sa intretina tema, dar la fel de bine ii cade si lui Ponta sa bage batul prin gardul Cotroceniului.

Nu exista metoda mai buna de a tine atentia departe de temele guvernarii decat rascolirea isteriei prezidentiale. Aici un factor decisiv este si obsesia nationala care ne stapaneste cand vine vorba de "primul om in stat".

Intr-un raport indirect cu puterile mai degraba limitate si sarace pe care le are presedintele in Romania, atat prin prevederile constitutionale cat si din cauza decuplarii de ciclul electoral parlamentar, asteptarile si interesul unei extrem de largi majoritati a cetatenilor se concentreaza exclusiv in dreptul "sefului statului".

Probabil un reflex cultural general valabil, prelucrat insa de traditia comunista in cei 50 de ani de dictatura, instinctul romanilor de a privi in primul rand spre presedinte si abia apoi spre restul puterii este unul amagitor si distructiv in sine. El amorteste exact spiritul critic si atentia care ar trebui sa vegheze asupra modului in care functioneaza statul.

Reflexul de a pune totul in carca "tatucului", de a astepta ca el sa genereze marile teme de dezvoltare si sa rezolve in acelasi timp si cele mai concrete probleme ale tarii este, in esenta, un instinct care inverseaza ordinea fireasca a lucrurilor si ajuta la relativizarea si mai accentuata a valorilor.

Ca politicienilor le convine de minune sa apese pe aceasta pedala e cat se poate de clar, dar demonstreaza totodata si falimentul actualei clase politice. In loc sa propuna si sa puna in practica strategii de dezvoltare pe termen lung, sa isi respecte mandatul pe care l-a propus si l-a primit la alegeri, USL a transformat guvernarea intr-o lupta de gherila in numele actualului si viitorului presedinte.

Si cand nu iese niciunul dintre liderii USL sa isi mai arunce o sageata, se gaseste un Mircea Geoana, un Vanghelie sau un Tariceanu care sa dezgroape nume prafuite.

Peste toti, asa cum ne-a obisnuit in ultimii 9 ani, patroneaza Traian Basescu, omul care a pus un si mai mare accent ideii ca totul se invarte in jurul Cotroceniului. Atat de mare incat astazi culege binemeritatele roade ale destramarii iluziei ca schimbarea poate fi veni de la un singur om sau de la grupul pe care il conduce. Cu atat mai putin cu cat sistemul nu a fost schimbat si nici imbunatatit, ci doar preluat si trecut pe numele noului sef al statului.

Asa ne dam seama cat de pernicioasa e noua obsesie prezidentiala, din jurul careia schimbarea sistemului a disparut cu totul, singura miza ramanand inlocuirea unui nume cu altul.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#alegeri presedinte Romania, #campanie electorala Romania, #USL prezidentiale , #presedinte