Emil Constantinescu: Traian Basescu da dovada de lasitate si duplicitate

Marti, 01 Aprilie 2008, ora 16:42
2527 citiri
Emil Constantinescu: Traian Basescu da dovada de lasitate si duplicitate

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, il acuza pe Traian Basescu de lasitate si duplicitate cand afirma ca nu a fost de acord cu prevederile Tratatului semnat de Romania si Ucraina in 1997, si sustine ca interventia presedintelui, de luni, de pe postul public de televiziune, a fost necugetata si a prejudiciat grav interesul national al Romaniei, precum si interesele Aliantei Nord-Atlantice, in preziua summit-ului acesteia la Bucuresti.

Potrivit unui comunicat remis marti de Biroul de presa al lui Emil Constantinescu, tratatul "a slujit interesul general al consolidarii securitatii europene, asemenea tratatelor similare incheiate in acea perioada de Ucraina cu Polonia si Germania, precum si al Tratatului de baza dintre Romania si Ungaria din 1996".

In plus, acesta a slujit interesului national al Romaniei, deoarece "a asigurat cadrul juridic pentru protejarea minoritatii romanesti si moldovenesti din Ucraina si a consemnat dorinta partilor de a coopera, in mod special in regiunile de la frontiera ambelor state, inclusiv prin crearea unor euro-regiuni transfrontaliere sau prin asigurarea accesului reciproc la toate formele de invatamant, inclusiv la cel universitar".

Mai mult, tratatul a asigurat Romaniei linistea si securitatea la granita sa de est si nord, aratand comunitatii internationale ca Romania este un furnizor real de securitate si un pivot al stabilitatii politice in estul Europei. "Fara aceste asigurari, integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice si europene nu ar fi fost niciodata luate in discutie", se mai arata in comunicatul remis presei de Biroul de Presa al lui Emil Constantinescu.

Acesta mai precizeaza ca afirmatiile lui Traian Basescu potrivit carora tratatul cu Ucraina ar fi fost incheiat in conditii "dictate de Kiev" sunt false si ca aprecierea cu privire la arbitrajul Curtii de la Haga reprezinta o grava eroare. "Problemele litigioase privind delimitarea platoului continental si delimitarea zonei economice din sud nu sunt consemnate in textul Tratatului, ci in anexe", se arata in comunicatul citat.

Afirmatia lui Traian Basescu ca a dezavuat vreme de 11 ani acest tratat "reprezinta o dovada de lasitate si duplicitate", deoarece "la data negocierii si incheierii Tratatului, domnia sa era vicepresedinte al Partidului Democrat, care detinea Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii si presedintia Senatului Romaniei. Din toate aceste pozitii a aprobat in 1997 Tratatul cu Ucraina", sustine Emil Constantinescu.

Fostul presedinte al Romaniei il mai acuza pe Traian Basescu si de "incompetenta in domeniul politicii externe", deoarece tratatul cu Ucraina a fost valabil pana in 2006, dupa care, in calitate de sef al statului "Traian Basescu putea provoca renegocierea Tratatului cu Ucraina; prin acordul sau tacit, domnia sa l-a reinnoit".

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca "mai devreme sau mai tarziu va trebui sa discutam cinstit si conditiile in care politicieni romani au semnat Tratatul cu Ucraina", precizand ca "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel.

Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
#Emil Constantinescu, #Traian Basescu, #tratat, #Ucraina , #presedinte