Opinii: Eterna reformare a statului

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 16:07
2043 citiri
Opinii: Eterna reformare a statului
Foto: Administratia Prezidentiala

Nicolae Ceausescu repeta, din congres in congres, la fiecare adunare publica, oriunde avea ocazia: sa muncim pentru a construi noua oranduire socialista in Romania. A construit-o cand a venit la conducerea tarii, o construia si in 1989.

Cu fraza asta revolutionara si aproape perpetua am ajuns fix in foame, in intuneric, in frig, in zadarnicie, cu senzatia ca nu ai incotro sa te duci si cum sa te salvezi.

Din 1990 si pana astazi, capitalistii nostri reformeaza si modenizeaza statul. Cu modernizarea aceasta am ajuns direct in criza. Nu in criza economica, peste acest tip de obstacol am fi trecut, ci in criza politica. Sau nici macar politica. E un soi de incrancenare, de parca ai zice ca Romania este condusa de cei mai mari dusmani ai ei. Nu ma refer doar la PD-L. Toate partidele, daca nu sunt la putere la Bucuresti, detin consilii judetene si primarii.

Ultimul discurs public al presedintelui Traian Basescu a fost in principiu corect. Numai sa fi fost pronuntat de alta persoana. Seful statului vorbeste despre vicierea sistemului public, dar este persoana care a fost, intr-un fel sau altul, la conducerea acestui sistem.

In functia suprema in stat, se afla din 2004. Timp de 4 ani, 2005-2006 si, din nou, 2009 si 2010, a avut influenta totala asupra Executivului, prin PD-L. Chiar daca oficial prerogativele nu-i permit imixtiuni in treburile Guvernului Romaniei, stim foarte clar ca democrat-liberalii nu misca-n front fara avizul prezidential. De ce n-a impus conduita pe care o elaboreaza la televizor?

Poate pentru ca, in data de 25 noiembrie 2010, acuza: "Politicienii au facut ce i-a dus capul: sa dubleze salariile si pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atat i-a dus capul pe politicienii romanii in timpul de crestere excesiva".

Si pentru ca, in 11 decembrie 2009, spunea: "In timpul mandatului meu, pensia minima a crescut la peste 700 lei si, tot in timpul mandatului meu, salariul mediu a crescut de la 815 lei, la 1.880 lei. Tot in mandatul meu, pentru cei 1,5 milioane de batrani pensionari care au lucrat toata viata la CAP, s-a introdus pensia minima garantata de 350 lei". Pe cine a dus capul?!!

Neinformatizarea institutiilor publice a fost pusa de seful statului pe seama ultimului functionar: "Avem functionari care au sabotat sistemul, care cred ca hartia, pixul si fetele acre pot sa dicteze la ghiseu". Un functionar acru de la ghiseu nu ar fi putut niciodata sa stea in calea sefilor de institutii.

Problema este alta: daca ar sta cineva sa dezgroape mortii si sa vada, an de an, cati bani s-au alocat cu informatizarea, cred ca puteam tehnologiza jumatate din Europa. Interesul imens in aceasta zona a fluctuat, nu la acritura de la ghiseu.

Impecabila alegatia: "Interesul personal este deasupra interesului general in clasa noastra politica(...) Lansez un mesaj catre politicieni, de ultim apel, pentru ca la anul s-ar putea sa fie prea tarziu: fiti responsabili! Nu mai putem cheltui cat cheltuiam in timpul bulei imobiliare si a consumului excesiv. Avem un singur drum, dezvoltarea prin investitii, singurul corect."

Perfect, dar data fiind fapta care a generat aceasta reflectie, respectiv, votarea si de catre PD-L a TVA de 5% la alimente, nu cumva parlamentarii respectivi fac parte din partidul care a dat premierul acceptat de Traian Basescu? Nu cumva decizia de a-i detemina pe politicieni sa fie responsabili nu sta la noi, ci exact la PD-L-ul dirijat din umbra de presedinte?

Ce i-a impiedicat pe toti sa faca doar ceea ce este bun? Cumva ii tinem noi de maini si de picioare si nu le dam voie sa se apuce de treaba? Sunt banii pentru investitii publice la noi si nu vrem sa-i oferim Guvernului Boc?

Pe de alta parte, da, are perfecta dreptate, bugetul este limitat si n-ar mai trebui sa tipe nimeni din cauza salariilor bugetarilor, insa se poate uita Traian Basescu si la sumele risipite pe achizitii publice si in alte extravagante pe care le cunoastem foarte bine?

Este al saselea an in care presedintele tarii face constatari. Vorbeste adevarat. Dar in sase ani domnia sa unde a fost?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#reforma stat Traian Basescu, #discurs reforma Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza Arthas
Arthas
rank 4
Basescu reformeaza statul de 21 de ani, in ultimii 6 de unul singur, de ne mor batranii si copiii de foame !!!