Fanaticii lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:54
9175 citiri
Fanaticii lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: badpolitics.ro

Spun de la inceput ca am tot respectul pentru "fanaticii" dedicati unei idei, pentru cei care cred cu adevarat intr-un proiect, chiar si cand acesta nu mai exista si mai cu seama cand intreaga realitate le-ar dicta contrariul.

Pentru cei care stiu ca ar avea de castigat infinit mai mult daca si-ar reevalua credintele si opiniile, dar continua sa ramana fideli unei idei. Nu sunt multi astfel de oameni pe aici. Lor numai de bine.

In tara unde totul se schimba odata cu puterea politica, unde pana si constiintele sunt intotdeauna pure, desi se lasa violate pe nimic zi de zi de oricine are pofta sa plateasca un leu in plus, sunt cu atat mai mult de apreciat indivizii care isi transforma fixatiile intr-un razboi sfant impotriva morilor de vant.

Sunt cateva exemple si astazi devin personaje cu adevarat interesante. Ei sunt de obicei oamenii care au crezut in presedinte mai mult decat insusi Traian Basescu. Ei sunt cei care i-au construit programul si ideile celor doua mandate.

Prostiile, aroganta si nesimtirile lui Ponta le vor asigura supravietuirea, oferindu-le motive excelente sa creada si mai profund in adevarul mesajului lor. Lasandu-i deoparte pe acestia, o mana de oameni pana la urma, sa nu va imaginiti ca ar fi mai multi, sa privim pentru o clipa hoarda celor care vor fi crezut si luptat pentru Traian Basescu doar atat timp cat vor fi avut un castig direct din asta.

Astazi, cand ultimele increngaturi ale fostei Puteri se prabusesc, cand Blejnar - piesa de rezistenta si trezorierul fostului sistem - pare a fi pe drumul fara intoarcere catre "brutarie", cand tuterii din prin TVR - o gaura neagra de vreo 50 de milioane de euro - sunt maziliti si trimisi sa cante la o masa privata, astazi, deci, profitorii fostului sistem incep sa iasa la suprafata.

Pititi in cele mai multe cazuri prin posturi bugetare transformate in sinecuri pe perioada nedeterminata, ei au incercat sa isi ascunda chipul cum au putut mai bine. Stiau in adancul lor ca va veni si ziua asta.

Incercand sa vina singura in intampinarea noii Puteri, anticipand ca nimic nu va mai putea opri la alegeri prabusirea fostei Puteri sustinute de PDL, TVR a anuntat ca renunta de buna sa-i mai plateasca pe colaboratorii care lucreaza si la EvZ, Romania Libera sau Revista 22. Mai exact, Lucia Hossu Longin a anuntat ca eu, de exemplu, nu voi contribui la sumele uriase cu care Mircea Marian, Ioana Lupea, Cristian Patrasconiu, Cristian Turturica, Andreea Pora si Catalin Prisacariu obisnuiau sa plece acasa in fiecare luna.

Cu atat mai mult cu cat adanceau si mai mult falimentul unei institutii care s-a lasat facuta pres in ultimii ani de politic.

Problema e ca pe langa numele de mai sus in TVR se pitesc si o multime de alti adulatori ai fostei Puteri, personalitati care au avut grija sa ramana "fara chip", dar si-au expus "insusirile" cat au putut in spatiul public, avand grija sa puncteze acolo unde a contat prin decizii care poate uneori nici macar nu a mai trebuit sa fie impuse printr-un ordin special. Pur si simplu, gandurile se intalneau telepatic la jumatatea drumului.

Dar numele de mai sus, oferite pe tava de TVR ca un trofeu actualei Puteri politice (un sacrificiu pe masa USL aranjat cu grija de o parte a conducerii din TVR, care probabil astfel spera si ea sa isi cumpere o viitoare indulgenta), sunt exemple foarte bune pentru oricine vrea sa faca o diferenta morala intre ceea ce inseamna sa fii un apostol cinstit si un vanzator de vorbe nemestecate.

Nu vreau si nu trebuie sa fiu eu judecatorul lor, altcineva ii va fi judecat deja. Incerc doar sa contextualizez.

Si mai sper ca o Andreea Pora si un Cristian Turturica sa ramana la fel de fanatici in credinta lor. E nevoie de jurnalisti ca ei acum mai mult decat niciodata. Cat despre restul numelor, nu imi fac nicio iluzie - vor deveni ceea ce au fost si pana acum. Insa falimentul politicii TVR, atat din interior cat si din exterior, ar trebui sa dea de gandit atat jurnalistilor de acolo, cat si noii Puteri care abia asteapta sa o transforme in platforma lor de propaganda.

Problema mare este ca pentru a nu se mai ajunge din nou aici e nevoie ca ambii factori sa se schimbe. Si slugile sa devina libere si sa-si impuna libertatea celor care vor sa le devina stapani, si politicienii sa inceteze sa se mai considere stapani si sa se minta singuri. Altfel chiar daca va fi evitat falimentul economic, TVR va disparea cu totul din audiente si va ajunge la fel de influent precum un post local.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#TVR jurnalisti Basescu, #TVR presa aservita Basescu, #Andreea Pora data afara TVR, #Mircea Marian dat afara TVR , #presedinte