Finala mica a candidatilor la presedintie, minut cu minut

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 19:30
4523 citiri
Finala mica a candidatilor la presedintie, minut cu minut

La prima dezbatere electorala televizata organizata de Televiziunea Romana au participat Remus Cernea, Ovidiu Iane, Constantin Rotaru, Ninel Potarca, candidati la presedintia Romaniei.

Remus Cernea candideaza din partea Partidului Verde, Ovidiu Iane din partea Partidului Ecologist Roman, Constantin Rotaru din partea Partidului Alianta Socialista, iar Ninel Potarca candideaza independent.

Temele dezbaterii sunt educatia, reforma statului, sanatatea, criza morala a societatii si criza economica.

Dezbaterea a inceput la ora 17:30 si s-a terminat putin dupa ora 18:30.

Urmariti aici desfasurarea confruntarii in format live text:

Remus Cernea: Intr-o situatie de criza profunda cum este Romania trebuie sa fie avute in vedere masuri care sa ajute micii intreprinzatori sa faca fata; o relaxare fiscala este esentiala. Presedintele nu are atributii directe in economie.

Constantin Rotaru: Actualul sistem este generator de criza, pentru a o rezolva trebuie sa renuntam la acest sistem. Prima masura: un minister al planificarii.

Ovidiu Iane: Suntem pentru modificarea legii TVA-ului, pentru scutirea de la impozite pentru cei care implementeaza conceptul de casa verde, pentru cei care utilizeaza in procesul de productie energie verde.

Ninel Potarca: Se face discriminare incontinuu, in ultimele trei luni...Iata ca suntem departajati, impartiti in doua grupe, nu ne putem exprima.

Despre reforma in politica

Remus Cernea: Actuala clasa politica a indepartat cetatenii prin prestatia ei. Politica este pentru grupuri restranse de oameni. E necesar sa apara un nou tip de politica, facut de figuri noi. Este nevoie de o mutatie in politica si asta construiesc impreuna cu Partidul Verde.

Constantin Rotaru: Noi spunem ca Romania a luat-o pe un drum gresit incepand cu 22 decembrie 89. Nimeni nu a vrut sa auda pentru ca cei care au condus tara dupa aceea aveau doar gandul banilor in dauna oamenilor.

Ovidiu Iane: Am observat stare de nemultumire de 80%, asta este Romania. Eu reprezint poporul roman si nu cei care ne conduc.

Ninel Potarca: Cel putin un milion de votanti voi avea in primul tur de scrutin, am dreptul sa ii reprezint. Suntem discriminati din toate punctele de vedere. De ce suntem nesemnificativi? Operatorii care au facut sondajele s-au dus in satele de romi?

Despre economie si solutii, sanatate si educatie

Remus Cernea: As da exemplul Suediei: a scutit de taxe angajatorii care s-au angajat sa nu faca concedieri doua luni de zile. Statul trebuie sa ia masuri sa-i ajute pe angajatori si marile firme sa respire.

Constantin Rotaru: PAS a spus de foarte mult timp ca trebuie renuntat la cota unica de impozitare. PAS considera ca impozitul progresiv este cel mai potrivit - mai mic de la cei mai saraci, mai mare la cei cu mai multe venituri.

Ovidiu Iane: Modificarea legii TVA-ului, astfel incat sa nu mai exista acele probleme la rambursare. Trebuie mentinuta cota unica. Trebuie evitate impozitarea dobanzilor.

Ninel Potirca: Statul trebuie sa-si asume responsabilitatea. Trebuie sa stearga datoriile cetatenilor, IMM-urilor si firmelor mari. Suntem toti in pragul falimentului, ne gandim de unde sa aducem bani la buget sa ii sustinem pe acesti someri. Vom crea locuri de munca pentru a relansa economia.

Remus Cernea: In 20 de ani nu a existat o viziune reala de dezvoltare a economiei. In sanatate si educatie investitiile sunt esentiale.

Constantin Rotaru: Producerea medicamentelor ar trebui sa fie sarcina statului. Asa se pot asigura fonduri mult mai mari decat azi, asiguram o sanatate mult mai corespunzatoare.

Ovidiu Iane: Acolo unde exista un management bun al resurselor medicale, pot lucra privat sau stat.

Ninel Constantin Potirca: Banii nu au fost bine impartiti, nu au contorizat bine cei care au administrat acele fonduri. Deci banii sunt dar nu se cheltuiesc la vedere sa avem un spital curat. Le-as da un salariu de cel putin 80% fata de cat e in Europa.

Remus Cernea: Educatia este esentiala. Trebuie crescute masiv fondurile pentru cercetare si educatie. Trebuie restrucvturat masiv sistemul educational, programele. Tinerii care se indreapta spre cercetare sunt loviti de criza.

Constantin Rotaru: In sfarsit Curtea Constitutionala ia o astfel de decizie, acest cod al educatiei era foarte prost facut. Invatamantul obligatoriu de 12 clase, gratuit, promovarea in invatamant pe baza de competente, eliminarea manualelor alternative care sunt surse de venit pentru unii, asigurarea unui loc de munca dupa absolvire.

Ovidiu Iane: Invatamantul este apanajul statului, o problema foarte importanta a unei membre a UE. Trebuie sa fie gratuit, dar trebuie si cel privat sa se dezvolte. Scolile trebuie organizate tot la nivel local, directorii ar trebui alesi tot de comunitate.

Ninel Potarca: Reforma conteaza in infrastructura. Daca nu avem scoli care sa ne asigure o utilitate si o sanatate a copiilor care merg la scoala... Avem nevoie ca banii sa fie cheltuiti intr-o masura eficienta. Profesorii au nevoie de un salariu suficient. Copiii trebuie sa fie stimulati, cei care au o viata sociala amara. Ar trebui statul sa ii asigure o bursa permanenta daca nu are unde sa lucreze.

Despre compromisul politic

Remus Cernea: Actuala clasa politica ne-a prezentat un spectacol lamentabil. Au ales sa guverneze impreuna, rand pe rand, in detrimentul Romaniei. Legile se pot negocia, insa cand este vorba de principii, un om politic de anvergura si le apara pana la capat. Voi fi pomotorul echilibrului.

Constantin Rotaru: Pornim de la un lucru care ar trebui sa fie ultimul - nu trebuie sa ajungem la compromis. Avem nevoie de o politica transparenta. Cetateanul trebuie sa stie ce se intampla cu banii lui, ce se intampla la nivel central.

Ovidiu Iane: Vom insista ca oricine va fi la putere sa includa in agenda politica temele noastre ecologiste. Vom da la schimb numai daca acela ne va asigura in scris ca va include toate temele din programul nostru politic. Politica noastra este centrata pe om.

Ninel Potarca: Asistam la un compromis al cetatenilor romani. Un politician nu are dreptul sa fie compromis...sa puna in adoptare masuri care sa...toata viata am negociat de mic copil, de cand m-am nascut in cort pana in momentul de fata. Trebuie negociere de ambele parti.

Despre premieri, Parlament si guvernare

Remus Cernea: Eu am anumite preferinte pentru a desemna un prim-ministru, dar as trece pentru asta pentru a accepta un premier agreat de Parlament pentru as e lua rapid masurile cerute. Cu cat trece timpul, cu atat incertitudinea este mai mare.

Constantin Rotaru: As fi gata oricand sa fac compromisul sa pierd eu daca ar avea de castigat statul. Sunt convins ca un presedinte poate sa dea mai multa transparenta activitatii politice. Atunci multi politicieni ar avea un comportamnt schimbat, ar creste responsabilizarea politicienilor.

Ovidiu Iane: Forma noastra de guvernamant ne impune sa ne folosim de partidele politice. Independetii nu pot numi un premier. As infiinta o comisie parlamentara si as elabora in 2 luni un program de dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 25 de ani.

Ninel Potarca: Parghiile pe care le am ca presedinte, conform Constitutiei, am dreptul constitutional sa numesc un prim-ministru. Trebuie sa fie un tehnocrat si un administrator bun, nu trebuie sa faca parte dintr-un partid, pentru ca am avea o cearta permanenta in Parlament.

Remus Cernea: Am anuntat doua nume de prim-ministri. O femeie din sectorul IMM, cu experienta si pregatire - Adriana Dutescu, 41 de ani. Liviu Voinea. As accepta un prim-ministru care are sustinere in Parlament.

Constantin Rotaru: Este o pierdere de timp. Ar trebui sa fie un socialist. Avem nevoie de un guvern eficient. Ministerele trebuie sa functioneze pentru oameni.

Ovidiu Iane: Primul-ministru propus de majoritatea parlamentara formata dupa alegeri. Ministere - 16, 18 ministere. Imi exprim dezacordul fata de TVR, fac un apel la staff-urile de campanie ale celorllati candidati sa ma primeasca la dezbaterea celalata.

Ninel Potarca: Un prim-ministru tehnocrat, un ministru din marea familie europeana. Poate ma gandesc cand ajung in turul doi. Romania a acceptat intotdeauna sa fie condusa de cineva din afara.

Remus Cernea: Ca presedinte as respecta decizia unei majoritati parlamentare de a numi un prim-ministru. Functia de mediere este foarte importanta. As fi acel presedinte care sa puna la masa dialogului fortele care sunt in confruntare.

Constantin Rotaru: Orice presedinte care nu respecta majoritatea parlamentara se plaseaza in afara constitutiei, fiind primul om in stat care trebuie sa respecte constitutia. Ministerul industriei- Romania are nevoie de o politica de reindustrializare.

Ovidiu Iane: Majoritatea parlamentara este foarte importanta, confera stabilitate, trebuie incurajata, trebuie impreuna c presedintele sa existe intr-o stare de echilibru. Este impotanta pentru ca aproba legile, sustine guvernul in functiune, deci trebuie incurajata.

Ninel Potarca: Presedintele are atributiile conform constitutiei, trebuie sa-si respecte mandatul si voturile cetatenilor. Are parghiile de a negocia, de a se consulta, iar parlamentarii legea le confera dreptul in care nu se pot suprapune unul celuilalt. Fiecare are directivele lui prin lege. Decat va veni o consultare din ambele parti.

Despre schimbarea Constitutiei si puterile presedintelui

Remus Cernea: Au aparut crize care au necesitat raspunsuri de la Curtea Constitutionala. In masura in care Curtea le clarifica, nu mai e necesara modificarea lor. (Se imbraca in sacou pentru a arata ca, in calitate de presedinte, ar respecta eticheta de la Cotroceni, dar nu s-ar tunde)

Constantin Rotaru Nu trebuie sa schimbam constitutia in functie de fiecare presedinte in parte. Presedintele ar trebui sa reprezinte Roamnia cu multa demnitate afara. Este cel care ar trebui sa dea echilibrul societatii romanesti, are puteri extraordinar de mari.

Ovidiu Iane: Daca ar fi nevoie, evident Constitutia este actul prin care poporul se constituie in putere. Orice act si orice lucru pe care il face omul este imperfect. As respecta prevederile constitutiei, dar daca poporul ar solicita o modificare de fond a Constitutiei, as fi de acord.

Ninel Potarca: Constitutia este dreptul undamental al poporului roman. Ar trebui revizuita cu noi elemente care sa revina a apara unele drepturi. Ori moralitate, ori lege.

Despre Parlament si referendumul pentru unicameral

Remus Cernea: Nu este important sa ne gandim daca sunt multi sau putini, ci eficienti. Sunt si bani europeni pentru as e perfectiona astfel de functionari ai statului. Realizarea de cat mai multe ghisee publice.

Constantin Rotaru: PAS considera ca avem nevoie de o grila unica de salarizare si grila unica de personal in institutiile bugetare. Locuri de munca putem crea in zona productiei sau a serviciilor.

Ovidiu Iane: A fost facuta prost, nu putem sa trimitem oamenii acasa, este neconstitutional sa ii trimitem in concediu fortat. Cred ca in maximum 1 an se poate ajunge la o performanta. Acei oameni care nu corespund ar trebui reconvertiti pentru un alt domeniu.

Ninel Potarca: Toate serviciile publice trebuie mentinute, ba mai mult alpocarea altor noi locuri de munca. Suntem mai buni solvabili daca stergem datoriile persoanelor fizice. Statul sa preia o parte din datoriile cetatenilor. Nu reduc bugetarii, le aloc mai multe locuri de munca.

Remus Cernea: Nu conteaza daca sunt 470 de politicieni sau 300 care se comporta la fel. Trebuie reformata clasa politica. Este nevoie de figuri noi, de legi electorale juste. Impreuna cu Partidul Verde construiesc aceasta alternativa.

Constantin Rotaru: Parlamentul ar trebui tratat la fel de bine de catre toata lumea. Guvernul trebuia sa se implice in organizarea acestui referendum. Noi vrem sa depasim stadiul consumarii banilor si restul nimic.

Ovidiu Iane: Nu exista o formula unanim acceptata, dar eu considera ca numarul de parlamentari este suficient. Bicameralul trebuie sa ramana, este normal asa, este o tara mare. Un unicameral este mai usor de aservit.

Ninel Potarca: Eu sunt de acord cu un singur parlament unicameral pentru ca suntem o tara in comunitatea Europeana, mai avem tari cu unicameral. Tre sa vedem daca este eficient, sa nu mai intoarca legea de la usa senatului la usa parlamentului.

Despre relatiile externe, Rusia si UE

Remus Cernea: Presedintele Traian Basescu este in conflict de interese cu referendumul. Eu mi-am asumat obiectivul de a reimprieteni Romania cu vecinii ei. Romania trebuie sa-si asume si rolul de a promova in lume democratia, acolo unde este ea in suferinta.

Constantin Rotaru: Relatii foarte buine cu vecinii, relatii speciale cu R. Moldova, sa incercam sa refacem relatiile cu Rusia, relatiile cu China trebuie aduse la un grad de eficienta mai mare. Sa urmarim avantajul reciproc.

Ovidiu Iane: Relatiile internationale se stabilesc pe marginea imaginii unei tari pe care o promoveaza un presedinte in exterior. Urmaresc strangerea relatiilor cu tarile puternice din UE, SUA, Rusia, vecinii si si mai bune cu R. Moldova, acre este ca o sora mai mica ce trebuie ajutata sa recupereze decalajul economic.

Ninel Potarca: Relatiile trebuie sa fie intretinute cu toate statele membre si cu alte continente: China, Africa de Sud. Trebuie sa avem un schimb de relatii din punct de vedere al schimbului comercial. Va dati seama cum voi discuta cu Obama? Obama de Romania si Obama?

Remus Cernea: In acesti 5 ani Basescu a gresit profund cand relatic cu Rusia a generat conflicte inutile. Tonalitatile excesive in discursul unu presedinte strica. As pleda pentru relatii echilibrate, fara cap plecat si cu urmarirea interesului national.

Constantin Rotaru: Sa facem un inventar al problemelor si intereselor noastre. In dialogul respectiv sa urmarim mereu pentru ca statul roman sa castige. Nu putem sa castigam decat daca recuperam piata de desfacere.

Ovidiu Iane: Intra sub apanajul tratatului nord-atlantic si faptului ca suntem membru UE. Rusia este o piata imensa, mult mai putin pretentioasa decat cele occidentale. Ne pot veni bani foarte multi de acolo. Trebuie sa gasim o forma de schimb pentru scaderea pretului gazelor.

Ninel Potarca: Le-as pune domnule interesul nostru e sa luam gaze de la dumneavoastra si la un pret cat mai scazut. Va pun impozite mai mici daca veniti sa investiti in Romania, va dau facilitate in schimbul gazului primit.

Remus Cernea: Un lucru esential pe care l-as face: o dimensiune de mediu politicii externe. O tara respectata international este una care isi asuma probleme regionale si internationale.

Constantin Rotaru: Romania este a 7-a tara in UE dar tratata ca de mana a doua, seamana cu noi in seara aceasta. Nu trebuie sa mai acceptam acest lucru. Sunt foarte multe momente in care UE are nevoie de Romania, si atunci Romania poate sa negocieze.

Ovidiu Iane: Reprezentarea proasta a Romaniei in cadrul uniunii...mi-as promova valorile culturale si romanii, care nu sunt hoti...aratandu-le europenilor ca exista cazuri de romani care contribuie la PIB-ul acestor tari.

Ninel Potarca: A rezolva problema mai intai in Romania. Daca nu ai stabilitate in Romania, daca legile se dau de pe o zi pe alta, in care se abroga si nimic nu este stabil nu o sa fim respectati afara.

Intrebari intre candidati

Remus Cernea: Intrebare pentru Rotaru - Ati vizitat site-ul meu si ati integrat in politice dvs politici de mediu?

Constantin Rotaru: ecologia este un model important al societatii socialiste durabile. Mediul asigura sanatatea omuluid e rand, mediul da dovada, este neutru fata de toti cetatenii Romaniei, ei se bucura de aceleasi drepturi.

Constantin Rotaru: Intrebare pentru Iane - nu vreau sa pun intrebare. Renunt la intrebarea dlui Iane. Noi trebuie sa punem intrebari celor care ar merita sa raspunda in fata societatii romanesti.

Ovidiu Iane: Intrebare pentru Potarca - nu vad ce l-as putea intreba, nu mi-ar putea raspunde la multe lucruri, are in program lucruri care nu functioneaza intr-o economie de piata.

Ninel Potarca: Dumneavoastra sustineti ca eu nu am solutii. Ce ne facem ca toti suntem falimentari, statul intra in pocedura silita, nu mai poate sa puna in executare nimic? Am solutii- sa stergem datoriile, noi locuri de munca.

Ovidiu Iane: Solutiile sunt in programul Partidului Ecologist Roman, unii candidati si le-au insusit, ce spuneti dvs nu sunt solutii.

Ninel Potarca: Intrebare pentru Cernea - de ce ar trebui sa ne punem noi intrebari? II pun totusi o intrebare dlui Cernea. Domnule Cernea, ati fost vreodata intr-o comunitate de romi?

Remus Cernea: Am fost in satul bunicii mele, unde sunt cateva zeci de locuitori care apartin etniei rome, caldarari. Am avut discutii cu numeroase persoane care sunt romi, am protestat cand dl Basescu a avut acel limbaj nepotrivit fata de o jurnalista numind-o "tiganca imputita", sunt un aparator al drepturilor fundamentale a tuturor romilor.

Adresarea de final

Remus Cernea: Sunt presedintele executiv al PV. Este un partid nou, tanar, care vrea sa construiasca o alternativa reala in Romania. A vota pentru mine inseamna a da un vot de blam actualei clase politice.

Constantin Rotaru: Ma adresez profesorilor si medicilor, celor care au fost dati afara de la locul de munca, celor care vor sa munceasca, pensionarilor, taranilor care au viata grea, tinerilor care formeaza o generatie de sacrificiu. Suntem multi, dar trebuie sa invatam sa ne castigam si sa ne aparam drepturile. Votati soarele.

Ovidiu Iane: Reprezint o clasa politica noua, nu am fost partas la saracirea romanilor, partidul ecologist este singurul care vine cu probleme reale, fac un apel ca toti romanii sa vina la vot si sa voteze o forta noua.

Ninel Potarca: Va solicit votul frati romi, frati romani. Votati busola, votati pe Constantin Ninel Potarca. Mergeti la vot si votati cu incredere un cetatean rom pentru Romania.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#dezbatere electorala presedintie 2009, #dezbatere TVR alegeri prezindetiale 2009 , #presedinte