Financial Times il contrazice pe Basescu, in privinta aderarii la Schengen

Marti, 07 Iunie 2011, ora 09:07
4371 citiri
Financial Times il contrazice pe Basescu, in privinta aderarii la Schengen

Perspectivele pentru Romania si Bulgaria de a se alatura spatiului Schengen se diminueaza si ar putea dura cativa ani, nu cateva luni, pana cand cele doua state vor primi aprobarea din partea tuturor partenerilor lor europeni, inca reticenti din pricina luptei anticoruptie, scrie Financial Times, intr-un comentariu legat de posibila aderare a Croatiei.

In aceeasi editie insa, cotidianul britanic il citeaza pe presedintele Traian Basescu, aflat in vizita oficiala la Londra, care afirma ca este optimist in legatura cu aderarea tarii nostre la spatiul Schengen.

"Vom vedea pana la sfarsitul anului daca conditiile de adereare vor fi respectate de catre toata lumea. Speram sa nu fie impuse conditii suplimentare", a spus seful statului roman, in cadrul unui interviu acordat Financial Times.

Pe de alta parte insa, acelasi cotidian, citeaza un diplomat de la Bruxelles, care a afirmat ca guvernele UE cer si mai multe imbunatatiri in sistemele judiciare ale Romaniei si Bulgariei si o relansare a luptei lor anticoruptie.

Basescu, la Londra: Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila

"Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni pana cand Romania si Bulgaria sa se poata alatura Schengen", a declarat un diplomat de la Bruxelles, sub acoperirea anonumatului.

Romania si aderarea la euro

La Londra, Traian Basescu a facut o serie de precizari legate si de perspectiva aderarii Romaniei la zona euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat in interviul pentru Financial Times ca Romania trebuie sa-si mentina obiectivul de a adera la euro in 2015, insa va trebui sa analizeze foarte atent daca este cazul sa adopte in 2015 moneda unica, fie si indeplinite criteriile de convergenta.

"Este relativ usor sa atingi tintele de deficit bugetar si inflatie" pentru euro, considera presedintele Basescu. "Dar in acel moment trebuie sa te uiti la cat de competitiva este economia ta", a explicat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Basescu interviu Financial Times, #Romania aderare Schengen, #Romania aderare euro, #Basescu Londra 2011 , #presedinte