Opinii: Fuga de Basescu

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 18:43
6649 citiri
Opinii: Fuga de Basescu
Foto:wavemagazine.net

Pe vremuri, daca cineva din PD-L voia sa aiba succes electoral, trebuia sa declare sus si tare ca Basescu il sprijina. Si ca el e trup si suflet cu Basescu.

Anii au trecut si lucrurile s-au schimbat. Radical. Acum, orice candidat al PD-L la functiile de presedinte, premier sau chiar sef de partid trebuie sa se detaseze de Basescu. Sa fuga de el. Nu numai ca Basescu devine tot mai nepopular si ca doar o minune il va mai aduce la cote ridicate de incredere, dar orice viitor lider portocaliu trebuie sa arate ca nu e o marioneta a presedintelui.

Genul lui Basescu

"Basescu nu era genul meu si nu am fost servil fata de el". Declaratia ii apartine lui Teodor Baconschi, ministrul de Externe. Si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui. Care a tinut sa spuna asta cu ocazia racolarii sale de catre PD-L.

Chiar si Basescu a tinut sa se detaseze de Baconschi, atunci cand a declarat intr-o emisiune televizata ca "Baconschi nu e creatia mea. El e un intelectual bine definit. De ce spun: Baconschi ar putea fi un candidat la Presedintie? S-ar putea ca romanii sa vrea alt tip de presedinte. Au avut tipul Ion Iliescu, omul cu privirea catre inapoi, catre socialismul cu fata umana, au avut presedinte tipul Emil Constantinescu", a spus seful statului", a spus seful statului.

Cum Baconschi este unul dintre oamenii importati tocmai pentru ca principalul partid de guvernamant sa aiba optiuni, e clar ca detasarea de Basescu e vazuta drept una din cheile succesului. Si de ce n-ar fi?

Cota de popularitate a lui Basescu a ajuns intr-o zona pe care n-a mai cunoscut-o niciodata in mandatul sau. Mai mult, niciun presedinte al Romaniei nu a mai coborat atat de jos in ochii populatiei. Nici chiar Emil Constantinescu, dupa ce a anuntat ca a fost invins de fortele Securitatii.

Evident, actualul sef de stat mai are in fata patru ani de mandat si deci sansa de a recupera. Doar ca e putin probabil sa mai primeasca vreun "balon de oxigen in mijlocul mandatului", cum a primit cu ocazia suspendarii din 2007. Si chiar daca ar primi asa ceva, nu ar fi suficient sa stearga amintirea faptului ca "sub" Basescu s-a decis taierea salariilor cu 25%, cresterea TVA si alte asemenea masuri nepopulare. Oricat de mult ar recupera, sansele sa recupereze suficient cat sa ramana o locomotiva electorala sunt mici.

Apoi, Basescu e uzat in ochii oamenilor. Tocit. Lumea s-a cam saturat de el si va continua sa se sature pe masura ce vor trece anii. Iar un candidat pentru functia de premier sau presedinte vazut ca o marioneta a lui Basescu sau drept un continuator al regimului sau nu ar avea sanse mari.

Si daca stim ceva sigur despre ce-si doreste lumea de la viitorul premier, acesta e faptul ca nu-si mai doreste un Emil Boc. In niciun caz nu mai vrea un premier supus total presedintelui. Astazi, nici macar Emil Boc nu-si mai permite sa il invoce pe Basescu drept mentorul sau politic, daca vrea sa sa-si mentina autoritatea de premier.

Paradoxul lui Basescu

Avem si un paradox aici. Orice candidat la functia de premier din partea PD-L trebuie sa se detaseze public de Basescu, dar sa fie omul lui de incredere. Pentru ca altfel nu va fi numit in functie. In ochii lumii insa, trebuie sa fuga de Basescu. Sa stea pe picioarele lui, fie ca-l cheama Teodor Baconschi, Liviu Negoita ori altcumva. La fel stau lucrurile si in cazul viitorului candidat la functia de presedinte al Romaniei. De aceea Basescu nu-l vede pe Vasile Blaga drept un candidat pentru functia de presedinte ori pentru cea de premier. Nu pentru ca nu e cel mai charismatic lider. Ci pentru ca nu indeplineste cele doua conditii, simultan. Se detaseaza public de Basescu, dar nu e omul lui de incredere in privat.

Lucrurile se simplifica in cazul in care PD-L nu va fi in stare sa dea premierul. Depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din 2012, daca nu cumva o sa avem anticipate pana atunci. Pentru ca e foarte posibil ca Basescu sa fie nevoit sa numeasca un candidat care nu e legat intru totul de el, mai ales daca PSD si PNL castiga alegerile.

Un independent sau un tehnocrat de mare prestigiu pare a fi solutia cea mai buna pentru functia de premier. De ce? Pentru ca va avea o mare calitate: nu va fi vazut ca fiind in totalitate omul lui Basescu. Ceea ce azi e o calitate in ochii electoratului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Traian Basescu, #viitor premier, #viitor prim ministru, #relatia presedinte premier , #presedinte