Editorial: Il poate invinge partidul pe Basescu?

Luni, 14 Februarie 2011, ora 12:01
3505 citiri
Editorial: Il poate invinge partidul pe Basescu?

De ce ar face-o? Cum sa lupti impotriva celui care te-a preluat la 7 procente, te-a adus la peste 30 si te-a instalat in fruntea administratiei datorita farmecului sau personal si a mesajului-algocalmin impotriva coruptiei pandemice? Aa, fara activisti, fara alergareti, Traian Basescu n-ar fi avut nicio reusita? Posibil, dar alergaretii fara locomotiva ar fi invartit pistoanele in gol.

De ce ar face-o? Pentru ca locomotiva a obosit, considera unii. Rateaza sinele si macelareste, considera altii. Si, poate cel mai important, pentru ca multi dintre fruntasii PD-L gandesc practic. De cativa ani, partidele de Opozitie speculeaza momentele de slabiciune din tabara portocalie si afirma ca ar accepta-o alaturi, la guvernare, dar fara Traian Basescu. Era deci o chestiune de timp pana sa-si doreasca sa lase la vatra batranul ostean, pentru a nu fi lasati cu totii.

Ce inseamna insa conflictul in viata lui Traian Basescu? O fi firea sa, natura sa razbunatoare, sau, asa cum spunea sociologul Vasile Dincu, dorinta sa neobosita de a lupta impotriva sistemului? Ambele, probabil, insa daca cruciadele sale pornesc de la bune intentii, sa nu le fi inteles cei care-l contesta din interior? Cu siguranta ca le-au inteles, insa vointa de putere e mai seducatoare decat principiul.

Poate fi invins Traian Basescu? Imi amintesc de Petre Roman. Fostul lider democrat reprezenta un simbol al revolutiei, era unul dintre cei mai iubiti politicieni din Romania, si cu toate astea, grupul actualului sef al statului l-a demolat. Nu avea viteza in reformarea partidului emanat, cu bune si cu rele, din misterele primei formatiuni iesite din 1989, era mai degraba lesinat si nu gasea maniera propice de a promova o noua generatie de cadre.

Lui Traian Basescu i-a servit si valul vremurilor, dar situatia de acum este alta. Pentru a-l convinge pe presedinte sa-si vada de Cotroceni si sa dezbrace chilotii de lupta este nevoie de intreg partidul. Si nu vad eu o asemenea conspiratie incat sa se puna problema suspendarii si o suma de democrat-liberali sa tradeze la vot.

Daca in sanul PD-L s-ar da o lupta reala intre vechi si nou, intre cei care s-au aflat dupa revolutie, intr-o forma sau alta, la butoane, si o generatie decisa sa porneasca la drum tinand cont de competitia reala, bazata pe minte si harnicie, sa lase in urma practicile clientelare, dornica sa faca, in sfarsit, reforma statului pana in cele mai mici cotloane, nu numai la televizor, as saluta aceasta lupta.

Dar categoriile s-au amestecat. Exista cate-un cos de mere sanatoase in care s-a strecurat cate unul putred, motiv pentru care s-a infiintat alt cos de mere, pretins reformatoare, in jurul unui fruct viermanos. Fiecare vrea reforma, dar notiunea are definitii diferite.

Pe termen lung, va pierde cel care are ambitia mai mare, deoarece electoratul simte cacealmalele. Si imi place sa cred ca informatiile, de aceasta data, nu vor conta. Dupa atatia ani, ele sunt dispuse proportional. Numai ca daca incepe poceala, PD-L chiar isi va reteza orice sansa de redresare. Nici ca se putea moment mai bine ales!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu PDL, #Basescu PDL alegeri, #suspendare Basescu PDL , #presedinte