Opinii: Imparatul Soare isi dojeneste poporul

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 04 Iulie 2010, ora 23:38
7285 citiri
Opinii: Imparatul Soare isi dojeneste poporul
Foto: Arhiva

Traian Basescu si-a continuat pelerinajul prin coltul de tara lovit de furia apelor. Durerea oamenilor nu mai conteaza pentru nimeni, totul se invarte in jurul cinismului asigurarilor pentru locuinte.

Nimeni, din nou, nu sta macar o secunda sa se intrebe daca nu cumva statul, prin autoritatile sale centrale si locale, ar fi trebuit sa raspunda pentru faptul ca majoritatea caselor luate de ape s-au ridicat legal sau ilegal, daca au respectat vreo norma sau vreun plan urbanistic, daca ele se intergreaza sau nu unei minime discipline legislative.

Statul nu are de-a face cu aceste fleacuri, iar reprezentantii sai, cei mai de frunte, s-au grabit sa ii infiereze tot pe napastauiti. "De ce nu aveti asigurati, mai oameni buni?" Intr-un ton ironic, condimentat din cand in cand cu mistouri si ironii, presedintele a gasit iarasi vinovatul - chiar oamenii loviti de ape.

Problema pusa direct de Traian Basescu nu este falsa, nu este gresita si exprima un adevar fata de a carui aplicare nu trebuie sa avem prea multa ingaduinta.

Modernizarea statului, emanciparea mentalitatii generale a cetatenilor si inlaturarea vechilor obiceiuri proaste sunt oricand prioritati in Romania, chiar daca presedintele isi gaseste timp pentru ele taman la vizitele in zonele afectate de inundatii.

Sa presupunem ca pana acum a fost mult prea prins cu criza economica, cu rezolvarea majoritatilor si initierea masurilor de austeritate. Fie si asa! Fie si ca orice face si spune presedintele este bine si corect, iar tot ceea ce nu se incadreaza tiparelor lansate de geniala gandire reprezinta erori, atacuri gratuite, lucratura mogulilor, etc...

Sa inchidem si noi ochii la tacerea din jurul intrebarilor care cereau sa ni se spuna daca nu cumva autoritatile statului pot fi trase la raspundere pentru ca a permis construirea haotica a caselor. Sa ne imaginam ca presedintele trebuie si are toate motivele din lume sa isi bicuiasca supusii cu dusul rece al constiintei civice, fie si atunci cand inca apa si malul din casele lor inca nu au fost inlaturate.

Dincolo de toate astea, sa ne aducem aminte de un "amanunt" legat de Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Legea 260 din 2008 are o poveste interesanta. Ea trebuia sa intre in vigoare la 1 iulie 2009, apoi a primit ca termen 1 ianuarie 2010, iar anul trecut, in octombrie, a mai primit inca un termen de punere in aplicare! Coincidenta trista si ironia vietii, ultimul termen de intrare in vigoare era 1 iulie 2010 ...

A trecut insa apa si l-a luat si pe acesta, caci deocamdata nu se stie de cand anume PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor) va incepe efectiv sa emita politele obligatorii. Presedintele PAID, Marius Bulugea, declara in urma cu o luna ca nu poate preciza o data clara, dar spera sa fie cat mai curand. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), dintr-un total de aproximativ 8,5 milioane de locuinte din Romania, doar 15% beneficiaza deja de o asigurare facultative, iar estimarile PAID sunt ca, in primul an cand va intra invigoare asigurarea obligatorie, aceasta va ajunge la doar 30% din totalul locuintelor.

Asadar, in Romania, unde presedintele admonesteaza sinistratii ca nu si-au facut asigurare pentru locuinta, Legea care urmeaza sa introduca obligativitatea asigurarii caselor impotriva dezastrelor treneaza de peste doi ani si nu a intrat inca in vigoare, fiind mereu amanita din lipsa a tot felul de norme si proceduri. Si chiar si asa, foarte multe societati de asigurari au declarat deschis ca vor refuza sa asigure casele situate in zone cu risc crescut de calamitate. Din nou, specific romanesc. Obligatoriu, dar nu pentru toata lumea.

Iar morala din acest tablou general este de poveste! Imparatul Soare isi critica supusii indurerati si proaspat loviti de furia naturii pentru pacate si greseli care apartin de fapt tocmai statului pe care il conduce si al carui intai reprezentant este. Iar lungul drum al Legii 260/2008, de la concepere la punere in practica, a fost parcurs in perioada in care acelasi prim ministru Boc a fost seful Executivului. Care premier, ca si presedinte, desigur, sunt fara de prihana.

Tot rumanul, saracul, le-a pus bete in roate la toate ...pentru ca este rau, clevetitor, nesupus, sta cu politica toata ziua in gura si nu pune mana sa munceasca si nici nu isi respecta presedintele intr-atat incat sa isi plece capul in fata invataturilor sale ...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu inundatii, #sinistrati inundatii 2010 , #presedinte