Ineptii prezidentiale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 23:58
68202 citiri
Ineptii prezidentiale (Opinii)

Traian Basescu socoteste ca romancele nu se reproduc suficient de mult, asa cum fac femeile rrome, standard prezidential in materie de natalitate:

"Cum Dumnezeu femeia rroma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia rroma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie".

Si nemultumirea e fireasca atat timp cat, observam, in opinia presedintelui, impuierea este principala misiune a femeii pe pamant. O mentalitate care imi aminteste de aceea a unui scriitor turc islamist care spune ca femeia se realizeaza prin uter, nu prin creier.

Traian Basescu nu este exact un etalon de eleganta si rafinament, inclusiv intelectual, dar rareori a dat mostre mai clare de grosolanie si primitivism decat in acest caz.

Imi este absolut straina orice forma de rasism. Asa ca nu ma deranjeaza, in sine, comparatia cu femeile rrome. Mi se pare in schimb revoltatoare trimiterea catre un anumit tip de mentalitate. Aceea care vede in turnatul de plozi pe banda rulanta o meserie in sine si chiar o sursa de subzistenta.

Sa nu fi inteles onorabilul presedinte al Romanei ca pentru o femeie normala, inclusiv o femeie manager, aducerea la viata a unui copil este o chestiune de maxima responsabilitate? Ca numarul de copii este determinat de un calcul lucid al posibilitatilor de a-i creste decent? Ca nu aduci copii pe lume daca nu ai certitudinea ca le poti oferi o dezvoltare armonioasa si o educatie corespunzatoare, ca poti face din ei oameni cumsecade, nu materie prima pentru retelele de infractori si cersetorie?

Inteleg ingrijorarile demografice ale lui Traian Basescu, dar viziunea pe care o vadeste presedintele mi se pare mai mult decat indezirabila, mi se pare de-a dreptul periculoasa. Vrea Traian Basescu cresterea natalitatii? Sa puna la cale impreuna cu premierul sau preferat o politica inteligenta in domeniu, care sa dea femeilor certitudinea ca dupa nasterea copilului vor avea toate conditiile sa-l creasca asa cum trebuie, si asta inseamna de la o indemnizatie acoperitoare in cuantum si durata, la stabilitate economica, la un numar corespunzator de crese si gradinite, la un sistem de educatie performant, la asistenta medicala cu adevarat gratuita pentru copii si multe altele.

Cand tinerele familii vor simti cu adevarat ca au perspective, probabil ca vor face si mai multi copii. O femeie cu cinci copii nu prea mai poate merge la serviciu. Cat trebuie sa fie salariul unui barbat pentru a sustine 6-7 suflete si cati barbati au asemenea lefuri?

Dar de ce vorbesc eu despre familii? In opinia lui Traian Basescu, notiunea pare complet depasita cat timp le indeamna pe fete sa se impuieze oricum, din patriotism. Nu sunt dogmatica si nici puritana, dar toate studiile de specialitate spun ca un copil se dezvolta cu totul altfel intr-o familie normala, cu mama si tata alaturi de el, pentru ca are nu numai modelele necesare, ci si sentimentul stabilitatii esential pentru evolutia lui.

Familiile monoparentale trebuie sa fie exceptiile, nu o situatie normala, chiar dezirabila. Copiii nu sunt un sacrificiu patriotic, ci un exercitiu de responsabilitate si cel mai important sacrificiu.

Dar Traian Basescu vadeste un dispret total nu numai pentru valorile traditionale, ci si pentru femeie. Dispret si multa ipocrizie. Pe de-o parte, ne spune ca ar sustine cu placere candidatura unei femei la presedintia Romaniei sau pentru sefia Guvernului, pe de alta parte, socoteste ca maternitatea este menirea principala a femeii.

Ce femeie ar sustine asadar: una cu cinci copii si eventual insarcinata din nou, care si-a manifestat patriotismul, sau un exemplar care si-a ratat menirea, nu isi iubeste suficient patria si esueaza dramatic in politica?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu natalitate, #femei rrome copii patriotism , #presedinte