Inghititorul de porci (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 14:06
6753 citiri
Inghititorul de porci (Opinii)
Foto: Arhiva

Geoana prostanacul, Constantinescu cel invins de Securitate, Ponta carlanul, Antonescu somnorosul. Basescu cel care a inghitit porcul.

Istoria, nu aceea scrisa in cartile de specialitate, ci aceea orala este de un nemasurat cinism. Ea nu face distinctia intre faptele bune si rele, nu leaga numele de marile realizari, ci pune o stampila care face mai mult decat tot bilantul unui mandat sau al unei cariere.

Aceasta este marea nenorocire traita de Traian Basescu in aceasta iarna. A fost presedintele jucator, iubit, urat, temut, supraevaluat de chiar dusmanii sai, luptatorul care si-a dus bataliile pe cont propriu.

Si dintr-o data, in urma unei erori uriase de strategie, a devenit presedintele care a inghitit porcul.

Ura, dragostea, teama s-au topit in bascalie. Bascalia care arunca in derizoriu, care declaseaza si, in cele din urma, anuleaza. Traian Basescu, atat de priceput sa lipeasca etichete, si-a lipit-o singur si pe a lui. S-a condamnat singur la derizoiu.

Am fost printre cei care au socotit dintr-un bun inceput ca iesirile domniei sale in ultima saptamana de campanie, oricat de mare ii era disperarea in fata rezultatului previzibil al scutinului, au fost o imensa eroare.

Ele nu au scazut din scorul USL, pentru ca cei care inca il crediteaza pe Traian Basescu oricum nu votau cu actuala Putere. Nu au ajutat ARD, pentru ca ARD nu mai putea fi ajutata. In schimb l-au pus pe presedinte intr-o situatie fara iesire.

Prin vehementa cu care l-a atacat pe Victor Ponta si-a taiat orice iesire demna spre foarte probabila, inevitabila obligatie de a colabora totusi cu el. Pe ce strategie, ce plan secret cu sanse reale de succes s-a bazat atunci cand a declarat raspicat ca nu poate fi obligat sa inghita un porc?

Pe niciuna, se vede acum. A jucat la cacealma sperand sa intimideze USL care sa-l abandoneze speriat "pe porc". O greseala impardonabila pentru un om cu experienta sa politica.

Si ajuns in previzibila situatie fara iesire a fost nevoit sa inghita porcul, cazand in cel mai adanc derizoriu. Si nu numai un porc, ci intreaga cocina, pentru ca, desi ameninta sa nu semneze decretul de investire pentru niciun ministru penal, si Relu Fenechiu si Liviu Dragnea au depus juramantul la Cotroceni.

Sa ne intelegem, nu ii reprosez desemnarea lui Victor Ponta. In conditiile date, la scorul electoral al USL, un refuz ar fi fost nu numai sinucigas, ar fi fost de-a dreptul nedemocratic. Asta a vrut poporul, asta a primit.

Este adevarat ca acordul de la Cotroceni a mai parlit din parul porcului, ca sa zic asa, pentru ca Victor Ponta s-a angajat, mai mult in fata UE decat a presedintelui, sa respecte tot ce n-a respectat din mai incoace.

Dar angajamentul acesta a fost luat in fata si de frica UE, ele garanteaza acum statul de drept si democratia din Romania, nu un presedinte care si-a jucat mandatul ca un pokerist de duzina.

Ii reprosez presedintelui faptul ca s-a avantat intr-o situatie fara iesire, cand se vedea deja ca ea va fi fara iesire, si apoi a iesit din ea cu coada intre picioare. Ii reprosez lipsa de strategie si viziune, incapacitatea de a iesi din jocul la cacealma, acela cu care a contribuit major la distrugerea propriilor proiecte.

Presedintele jucator s-a topit intr-un inghititor de porci. Cel mai probabil sub acest semn se vor incheia mandatul si cariera politica ale lui Traian Basescu. Nu pentru ca cei doi care urmeaza nu i-ar mai oferi ocazii de reabilitare, ci pentru ca nu mai vadeste resursele interne pentru o noua reinventare, pentru a-si da jos pielea porcului inghitit, pentru a redeveni jucatorul invingator sau invins, dar niciodata dispretuit cu bascalie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu inghite porci, #Basescu juramant ministri penali, #Basescu Ponta porc , #presedinte