INSOMAR: Acuzatiile lui Basescu, provenite din insatisfactia cursei electorale

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 22:30
2097 citiri
INSOMAR: Acuzatiile lui Basescu, provenite din insatisfactia cursei electorale

INSOMAR raspunde miercuri seara, prin drept la replica, acuzatiilor pe care le-a formulat presedintele Traian Basescu privind "fraudarea exit-poll-urilor" si un eventual contract al televiziunii nationale cu institutia.

Redam integral comunicatul INSOMAR, remis Ziare.com, privind dreptul la replica fata de declaratiile de miercuri ale lui Traian Basescu.

"INSOMAR a luat act cu surprindere de declaratia Presedintelui Traian Basescu referitoare la o prezumptiva intentie de manipulare a rezultatului la cercetarea de tip Exit Poll cu ocazia scrutinului pentru alegeri prezidentiale.

Afirmatia grava, potrivit careia acest institut s-a remarcat prin astfel de activitati, denota cel putin necunoasterea rostului democratic al sondajelor electorale, daca nu rea intentie si tentativa de intimidare din partea Domniei Sale.

Precizam ca activitatea INSOMAR nu a fost vreodata conditionata de interesele si logica actiunilor de campanie ale vreunuia dintre cei care au fost la un moment dat in functia de presedinte al tarii, fie acestia Ion Iliescu, Emil Constantinescu ori Traian Basescu.

Din acest punct de vedere, devine cu atat mai lipsita de sens acuzatia publica a actualului Presedinte la adresa unui institut care a furnizat estimari neinvalidate vreodata, in decurs de zece ani de activitate, la cele 8 cercetari de tip Exit Poll la care a participat.

Dintre acestea, la cel putin doua in care Traian Basescu a avut calitatea de subiect al unei alegeri electorale, INSOMAR i-a anuntat victoria finala.

INSOMAR considera manifestarea publica a Domnului Basescu drept expresia conjuncturala a unui discurs de campanie si a insatisfactiei in fata perspectivelor unei competitii stranse cu ceilalti candidati.

Pentru aceste imprejurari, nu INSOMAR se face responsabil si, in masura in care nu-si propune sa avanseze scenarii asupra finalului de campanie, nici nu intelege sa fie implicat in problemele pe care Domnia Sa trebuie sa le regleze exclusiv cu electoratul.

Rostul activitatii Institutului este de a face cercetari si masuratori periodice ale preferintelor exprimate de alegatori, la comanda clientilor sai.

In numele Consiliului Director al INSOMAR - CERCETARI SI MARKETING POLITIC

Prof. univ. Gheorghe TEODORESCU "

Presedintele Traian Basescu a declarat la o intalnire cu presa locala ca TVR va avea contract cu INSOMAR, institutie "specializata in fraudarea exit-poll-urilor".

"Deci, va pot spune si filmul. Se pregateste cam asa - si va dau scris ca TVR-ul va avea si el contract cu INSOMAR-ul, care este specializat in fraudarea exit-poll-urilor, ne-a aratat la ultimele alegeri, si va mai fi o casa de sondaje, doua sunt, vor iesi cu exit-poll-ul, dar de data aceasta si pe TVR, nu numai pe Antene si pe Realitatea", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

Din punctul de vedere al sefului statului, institutele de sondare a opiniei publice vor iesi pe TVR pentru a arata un scor cu 6-7% in favoarea unui alt candidat.

Basescu a recomadat romanilor sa nu ia in seama sondajele pe care partidele le dau spre publicare, pentru ca "fac parte din manipularea pe care partidele o fac in preajma campaniei si in campanie".

E.E.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#drept replica INSOMAR, #draudare exit poll INSOMAR, #Traian Basescu frauda INSOMAR , #presedinte