Monica Tatoiu: Un dialog cu Basescu despre femeie ar fi un bestseller - Interviu

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 12:05
5755 citiri
Monica Tatoiu: Un dialog cu Basescu despre femeie ar fi un bestseller - Interviu
Foto: i-love-to-live

Monica Tatoiu vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cartile pe care urmeaza sa le publice, "Cele patru dimensiuni ale femeii" si "Femeia vazuta prin ochii unor barbate inteligenti" . Tatoiu este de parere ca un dialog cu Traian Basescu, presedintele Romaniei, ar fi un bestseller, daca acesta ar spune tot ce gandeste.

-Sa vorbim putin despre cartea "Cele patru dimensiuni ale femeii".

- Primul volum, primele 60 de femei si urmatorul volum, urmatoarele 40 de femei apare la Gaudeamus. Anul trecut (n. red. 2009) am facut un tur al Romaniei. M-am intalnit cu 200 de femei, carora le-am propus proiectul. Aceste 200 de femei nu sunt neaparat vedete cu care presa este obisnuita, in schimb reprezinta personalitati la nivel local, care s-au implicat in viata comunitatii.

In felul acesta am avut ocazia sa cunosc femei din diferite profesii, de la subprefectul de Brasov, pana la directori de clinica, profesori universitari, soprane, ziariste, de la 20 de ani pana la 70 de ani.

De varste diferite, profesii diferite, dar toate cu numitorul comun: femeia care se implica in viata comunitatii, careia ii pasa de ce se intampla in jurul ei si vrea sa participe la optimizarea vietii in comunitatea din care face parte.

Au scris si persoane cunoscute, Andreea Vass, consiliera primului ministru, o femeie deosebit de inteligenta si cu mult spirit si multa pasiune pentru tot ceea ce face. Avem si o romanciera de la Sibiu, care nu e cunoscuta la nivel national, dar care scrie extraordinar.

- Care sunt cele patru dimensiuni?

- Idea este ca prima dimensiune este "Eu cu mine", cine sunt eu si cat de bine ma impac cu propria mea persoana, cat de bine ma accept asa cum sunt cu bune si rele. Cat de bine ma cunosc pe mine? Care sunt aspiratiile care ma fac sa merg inainte?

Fiecare femeie a scris despre cele patru dimensiuni care sunt organizate pe capitole. Fiecare capitol incepe cu definirea dimensiunii, care este urmata la fiecare femeie de un mic CV, ca sa putem sa o plasam in context.

Cartea are si un site, unde este deschis un blog pentru ca cititoarele sa comunice cu femeile. Se numeste i-love-to-live.ro.

A doua dimensiune este "Eu cu oamenii din jurul meu". Cum ma raportez la sot, la copil, la familie, la prieteni, la autoritati, la oamenii cu care interactionez zilnic, pentru ca asta ne defineste.

Ne definim o data fata de noi si fata de ceilalti. Imaginea despre noi se reflecta in imaginea celorlalti despre noi si e foarte importanta. Nu are importanta in viata cine esti tu, ci cum esti perceput.

A treia dimensiune "Eu si profesia". Femeile din ziua de azi sunt mult mai preocupate de cariera decat erau mamele noastre si bunicile noastre, pentru ca nu era o prioritate.

A patra dimensiune este cea mai importanta dupa parerea mea este "Eu cu Dumnezeu", care poate sa se cheme in multe feluri. Si daca este ateu trebuie sa se raporteze la ceva, nimeni nu e singur pe lume.

Toate aceste patru dimensiuni creioneaza femeia din Romania, dincolo de imaginea pe care o are in tabloidele contemporane.

- De unde a pornit aceasta idee?

- In urma caravanei lecturii pe care am facut-o acum 3 ani de zile. Atunci am descoperit ca pe piata se cumpara 50% carti de dezvoltare personala, 30% carte pentru copii si numai 20% beletristica, proza scurta.

Atunci am inceput sa citesc ce se cauta, ca existau niste topuri de carti cautate de tinere si am vazut ca majoritatea e literatura anglosaxona care promoveaza femeia care poate sa isi creasca singura copilul, femeia care este singura stapana pe ea, femeia in antiteza cu barbatul. Cultura romaneasca este doar la nivel declarativ similara cu cea americana.

Femeia din Romania, aia adevarata pe care o gasesti si la tara si in oras, nu are nicio legatura cu femeia din manualele de emancipare sexuala din SUA. Femeia din Romania nu considera ca este hartuita sexual daca i se pupa mana, daca i se tine paltonul sau i se deschide usa de la masina.

Chestiile astea in SUA nu mai exista. Am zis hai sa vedem cine este femeia din Romania pe bune. Vreau ca, dupa ce apar volumele, sa le traducem in engleza si sa aratam ca exista alta fateta a feminitatii.

Si femeia din Europa e altfel decat cea din America. Datorita faptului ca se scrie in engleza literatura asta a acaparat piata, este o contraofensiva la ofensiva revolutiei sexuale inceputa de Foucault.

- In aceasta carte apare si femeia supravietuitoare a unei boli crunte?

- Noi am mai avut o carte care s-a numit "Invata sa invingi", scrisa de femeile care au suferit o masectomie si au facut reconstructie de san si care au acceptat sa pozeze goale.

Exista si in aceasta carte femei care povestesc despre asta. Sunt femei care povestesc despre divorturi si despre modul in care au iesit dintr-un divort. Sunt povesti superbe. A fost foarte frumos.

Cand ne-am intalnit, ele ma stiau de la televizor, eu nu stiam pe niciuna dintre ele. 20 de femei la o masa, care au venit sa se intalneasca cu Monica Tatoiu. Ne-am despartit prietene si pastram legatura. Prietenii care s-au constituit dupa 3 ore de discutii.

Femeile din Romania nu sunt asa de superficiale cum le prezinta emisiunile de divertisment de pe televiziunile comerciale. Un procent de lipsa de cunostinta este (n. red. Referitor la fetele ce apar in emisiunile de divertisment).

Vad ca nu stiu niste lucruri elementare de istorie. Nu este chiar atat de neadevarat, insa sunt si platite. Prostia femeii se vinde, pentru ca e atat de bine sa vad ca una este mai proasta ca mine.

- Activitatea ca profesoara v-a influentat pentru vreuna dintre aceste carti?

- Eu sunt pedagog si dascal in structura mea. Matematica m-a ajutat sa scriu mai ermetic. Toate proiectele astea s-au nascut datorita faptului ca pedagogul este in primul rand formator de opinie si apoi "informator".

Intotdeauna am fost preocupata sa ii invat pe elevii mei sa deschida usi si sa caute, sa aiba o gandire critica. De la asta au plecat toate proiectele mele in relatia cu cartea, din cauza asta anul asta ma intorc la catedra.

- Va intoarceti la catedra?

- Intre ghilimele. Merg intr-un business pe educatie. Acolo simt ca fac lucrurile cele mai bine. Eu cu rujurile mai usor. 15 ani mi-au ajuns.

- Intalnirea "Atitudinea femeii de afaceri in vremuri de criza" are vreo legatura cu aceste carti?

- Prima intalnire a fost la Brasov. De acolo am inceput sa plec prin tara. Mie tot timpul imi vin idei, si daca imi place incepe un proiect. Anul asta trebuie sa finalizez proiectul cu domnul Tudor Octavian, dar trebuie sa gasim timp.

Mai este proiectul "100 de locuri din Romania pe care trebuie sa le vezi inainte sa mori", neconventionale, despre care se stie mai putin. Am niste locuri despre care nici localnicii nu stiu, pentru ca nu sunt promovate.

Alaturi vor fi si pensiunile si locurile unde mananci, unde sa te cazezi si altele unde sa stai. Va fi in engleza si ma gandesc sa fie gata pana la targul de la Frankfurt.

Mai este proiectul Ziua Romanilor de pretutindeni. Incercam sa fie ziua in care a fost inaugurata Poarta Sarutului, legata de Brancusi, de miturile esentiale ale romanilor care nu pot fi politizate.

- Mai aveti timp de familie?

- Pai da. Cartea mea lansata acum la Cluj (n. red. "Politic (in)corect - Despre Romania, dar cu dragoste") a iesit dintr-o discutie cu fiul meu, care nu stia nimic despre istoria Romaniei. Stia ca Ceausescu a fost un fel de Dracula care ne-a supt sangele. Si ii zic nu mama, hai sa stam de vorba si i-am zis ca in perioada aia nu a fost numai Ceusescu.

Si a zis ca "Daca ne-ar povesti si noua asa, as mai citi si eu din istorie, noua ne povesteste numai cum se stingea lumina si cat de goale erau frigiderele". Asa se nasc.

Fiul meu a ajuns atat de mare incat este un partener foarte bun de discutii. Eu invat de la el de Facebook, Twitter si el de la mine. Cu sotul ma vad mai rar, dar dupa anumita varsta este mai bine sa te vezi mai rar ca sa te suporti mai usor.

Monica Tatoiu: Comunismul nu este o perioada numai gri

- Ideea cartii femeii vazute prin ochii barbatilor inteligenti?

- Domnul Octavian mi-a zis la un moment dat ca "atat de savuroase sunt discutiile, hai sa le punem pe hartie sa se bucure si altii de ele". De obicei, cand ne intalnim la Realitatea TV il duc acasa pana la Obor si dureaza drumul.

Soferul meu si-a zis "Doamna Monica va rog puneti-le pe hartie sa le auda si nevasta mea ca sunt interesante". E foarte interesant si am zis ca avem un public. Sunt lucruri spuse altfel.

- De ce l-ati ales pe domnul Tudor Octavian pentru a colabora la aceasta carte?

Pentru ca imi place cum scrie. Citesc zilnic ce scrie in Jurnalul National. El face o analiza critica foarte profunda a fiecarui subiect pe care il abordeaza, dar in acelasi timp constructiva. Are o doza de optimism extraordinara. Si de cate ori ne asezam sa stam cinci minute de vorba se face o jumatate ora.

Este un povestitor extraordinar si un foarte fin observator. Este un barbat care stie sa vada femeia. Se vede ca a iubit femeia toata viata lui, in sensul bun al cuvantului.

- Alti barbati inteligenti v-au inspirat? Mai exista si alti barbati inteligenti in adevaratul sens al cuvantului?

- Un exemplu din lumea politica, un om extraordinar de profund si de inteligent este domnul Nastase (n. red. Adrian Nastase). Dincolo de toate celelalte lucruri, este un om cu care poti sa ai o discutie. Este un om de mare eruditie si un analist foarte fin.

Sebastian Vladescu este un om foarte inteligent, domnul Mircea Diaconu, care este un om de mare rafinament. Cred ca un dialog cu domnul Basescu despre femeie ar fi un bestseller, daca ar spune tot ce gandeste.

Interviu Ziare.com - Traistariu: 5-6 artisti vizati de TVR nu au ce cauta la Eurovision

- Cum va ajuta femeile din Romania aceasta carte?

- Le va ajuta sa fie mai atente atunci cand intra intr-o relatie cu un barbat. Pe barbati ii va ajuta sa inteleaga de ce femeile le dau dureri de cap.

- Cum a evoluat imaginea femeii din 89' pana in prezent?

- Femeia a pierdut teren in aceasta perioada pentru ca competitia de pe piata muncii, intre femeie si barbat, a fost una inegala. Femeia a avut mult mai multa putere in comunism.

Cariera pe picioarele sale a impiedicat femeia sa se bucure de lucrurile frumose pentru care a fost facuta de Dumnezeu, copil, familie. Esti prea precupata. A crescut costul vietii.

Avand nevoie de mai multi bani, acorda mai mult timp muncii si mai putin timp placerilor care te definesc ca femeie. Capitalismul ne-a egalizat responsabilitatile si ne-a diminuat timpul pentru noi.

Nu invidiez fetele tinere. Nu as da perioada mea de atunci cu cea de acum.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Monica Tatoiu carti, #Monica Tatoiu carte femeie, #Monica Tatoiu Tudor Octavian, #Monica Tatoiu femeie afaceri , #presedinte