Intrebare la Bac: A tradat sau nu Traian Basescu poporul? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 05 Iulie 2011, ora 19:41
6189 citiri
Intrebare la Bac: A tradat sau nu Traian Basescu poporul? (Opinii)
Foto: stiri.com.ro

Sa presupunem ca suntem in anul 2050, iar la examenul de istorie avem urmatoarea intrebare - "a tradat sau nu Traian Basescu interesul national si pe romani, in perioada celor doua mandate ale sale?".

Pentru ca noi traim direct vremurile despre care, peste decenii, istoricii vor scrie, judeca si invata, sa profitam de ocazie si sa incercam un raspuns. Sa presupunem ca in 2015, viitorul presedinte il va acuza pe fostul sef de stat de inalta tradare a interesului national si de abandonul propriului popor.

Nimic spectaculos - acelasi lucru tocmai l-a facut si Traian Basescu fata de regele Mihai. Traian Basescu a repus in discutie istoria moderna si ne-a obligat pe toti sa ne dam din nou examenele din adolescenta. Ne-a trimis la biblioteca, la fel cum domnia sa vizita toate bibliotecile din porturile in care ancora.

Asa am recitit documente, carti si manuale, pentru a afla daca regele Mihai a tradat sau nu, daca a fost sluga la rusi sau nu si daca generalul Ion Antonescu a facut bine sau nu cand a dat ordinul "soldati romani, va ordon treceti Prutul".

Bine ca Traian Basescu s-a abtinut si nu ne-a mai spus si daca s-ar fi oprit (sau nu) la Nistru, ori ar fi continuat razboiul de eliberare de sub ciubota bolsevica. Ne-a pazit Domnul acum, ca in 1941, nu! Nu ne-a pazit insa acum si de un scandal monstru cu Rusia, care s-a simtit lezata in cel mai sensibil punct al trecutului ei recent - "marele razboi de eliberare a neamului".

Traian Basescu a scormonit fara rost o buba veche si permanenta, doar pentru un posibil castig pe plan intern, prin obturarea adevaratelor teme si subiecte la zi si prin renasterea unor sentimente nationaliste si xenofobe din adancurile fiintei.

Altfel spus, ne-am putea intreba, fie si in 2050, la examenul de istorie, daca nu cumva presedintele nostru de astazi nu a tradat interesul poporului sau, sacrificandu-i bunastarea si siguranta de zi cu zi, in schimbul unor jocuri politice de reconstruire a propriei imagini si de refacere a singurului partid care inca il mai sustine neconditionat.

Si mai in detaliu formulata, intrebarea pentru bacalaureatul din 2050 - a pus presedintele in anul 2011 inaintea interesului national interesul privat, fie el de partid sau personal?

Imi imaginez ca elevii din 2050, pentru a raspunde la intrebare, vor trebui sa fi studiat cele mai importante evenimente politice din aceasta perioada. In istorie raman insa faptele mari, lucrurile concretizate, evenimentele cu urmari concrete si realizarile palpabile. Istoria mentioneaza abia in plan secund, in cadrul unei cercetari super specializate, micile jocuri de culise, picanteriile, strategiile si vorbaria goala a politicienilor, mai ales pe cele nefinalizate vreodata.

Un elev din 2050 si-ar putea aminti ca Traian Basescu si-a castigat primul mandat urandu-le romanilor "Sa traiasca bine!" si promitandu-le ca va starpi coruptia, iar dupa ce s-a laudat cu cele mai mari mariri de pensii si salarii din primul mandat, in cel de-al doilea a aplicat cele mai mari taieri de salarii din lume, a impozitat pensiile, a crescut TVA si a inregistrat o scadere economica fara precedent.

Si toate din ce motiv? Pentru ca in campania electorala din 2008 si din 2009 a mintit prin omisiune, a inselat asteptarile si a spus adevarul doar cand asta i-a adus un avantaj.

Cum la realizari nu prea mai ramane altceva de mentionat, elevul si-ar putea aduce aminte ca in anul 2011 presedintele a scarmanat Rusia, l-a jignit pe regele Mihai si s-a legat de Ion Antonescu. Declaratii care au avut ca efect cresterea pretului la gaze in iarna ce a urmat, au acoperit perfect lipsa rezultatelor Guvernului Boc si au inabusit scandalul care ar fi putut izbucni in legatura cu licitatiile pentru fondurile europene din curtea celor doua ministrese - Udrea si Boagiu.

Daca tot nu au construit nimic, iar investitiile nu se mai finalizeaza, macar sa producem valuri.

Oare isi va mai aduce aminte ceva elevul nostru din acest haos si etern scandal politic? Va ramane ceva in istorie demn de a fi mentionat - ca rezultat direct al interesului pe care presedintele l-a acordat poporului sau? Sau toate dovezile din aceasta perioada vor converge spre o singura idee? A pus presedintele nostru interesul sau si al partidului care il sustine dincolo de poporul pe care a spus de atatea ori ca il iubeste nespus?

Elevul se apleaca si scrie. Daca va fi ceva mai bine pregatit decat majoritatea care astazi a picat cu brio testul, am putea spera sa spuna adevarul si sa nu greseasca. Daca el va fi sub media din 2011, atunci putem sa ne asteptam ca Traian Basescu sa fie numit....

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu presedinte tradare, #Basescu regele Mihai Rusia, #Basescu Rusia reactie , #presedinte