Istoria il va ierta pe Traian Basescu?

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 06 Mai 2014, ora 09:56
4770 citiri
Istoria il va ierta pe Traian Basescu?

Autodeclarat "ultimul presedinte comunist", mai are putin si trage cortina. Spectacolul din ultimii 10 ani a consumat energia romanilor pe lucruri nedorite. Toti cei care nu au emigrat au fost obligati sa asiste la un show plin de patima, uneori dusa la extrem.

De fiecare data cand a ratat obiectivele politice, Traian Basescu a gasit o scuza. Cea mai frecventa expresie asumata de presedinte a fost: "am gresit". Cand greseala este folosita in avantajul tau, nu mai putem vorbi de adevaratul sens al acestei expresii.

L-am apreciat pe cel mai bun "animal politic" pentru doua chestiuni incontestabile. Are un speach de lider si s-a autodepasit in multe privinte. Faptul ca a cunoscut "sistemul ticalosit", dar a lasat Justitia sa-si faca datoria este o realizare remarcabila, zic eu. In privinta defectelor si neimplinirilor din functiile ocupate, asumate ca "greseli", lucrurile sunt mai complexe.

La inceputul erei Basescu, prima eroare a fost in opinia mea alegerea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de prim ministru. Masurile luate de fostul premier liberal au fost cele mai socialiste luate vreodata, dupa 1990. Aparatul birocratic s-a umflat ca o gogoasa, deficitul bugetar a crescut si in anul 2006 a fost data o lege care astazi produce furori in economia reala: legea insolventei, promulgata de presedinte.

Cea mai grea lovitura data economiei nationale si-a aratat impactul devastator odata cu inceperea crizei in 2008. Istoria economica recenta ne-a demonstrat ca investitiile masive straine au venit in tara noastra intre anii 2004-2008 datorita conjuncturii economice mondiale favorabile, inclusiv a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, si nu a performantelor politice romanesti din aceeasi perioada.

A urmat Emil Boc. Mi s-a parut o persoana onesta, dar fara stofa de premier puternic. In lipsa unor solutii economice pragmatice care sa scoata tara din impas, taierea salariilor bugetarilor cu 25% a pus "streangul" Romaniei exact cand avea mai mare nevoie de oxigen, pentru evitarea crizei.

Alte tari, cum ar fi Polonia si Cehia, au gasit solutii eficiente de contracarare a recesiunii economice in care s-a afundat Europa, dupa 2009.

Desi in repetate randuri presedintele Basescu ne-a dat asigurari ca Romania are "centura de siguranta" si nu va fi afectata de turbulentele economice mondiale, vremurile ne-au aratat ca multi romani au fost luati pe capota de criza. Singura solutie de evitare a falimentului Romaniei a fost indatorarea tarii prin imprumuturi. Practic, FMI a preluat guvernarea.

Un alt premier, Mihai Razvan Ungureanu, a patruns in tainele guvernarii pentru cateva luni. Soarta nu a fost de partea sa si MRU s-a diluat in istoria guvernarilor postdecembriste, nelasand in urma sa nicio masura economica importanta care sa schimbe in bine nivelul de trai al romanilor.

Miscarile politice majore generate de la ultimile alegeri parlamentare l-au adus in fruntea Guvernului pe Victor Ponta. Fara voia lui, Traian Basescu a trebuit sa accepte un premier socialist, la "cererea" poporului. Apoi a urmat circul politic fara sfarsit in care relatia dintre cele doua institutii s-a degradat permanent, urmand probabil sa cunoasca apogeul pana la sfarsitul acestui an.

Rezultatul dupa 10 ani de presedintie este ca Romania are cel mai mic salariu minim pe economie din Europa.

Toate alegerile de prim-ministri ale presedintelui Basescu par sa fi franat dezvoltarea economica a Romaniei. A fost greseala dupa greseala, zic eu. Potentialul economic al tarii, pozitia geostrategica a Romaniei, gradul de indatorare mic comparativ cu alte state din regiune, aportul catorva miliarde de euro trimise anual in tara de romanii plecati sa munceasca in strainatate nu au fost fructificate nici pe departe la capacitatea reala. Ne-am multumit cu ce am primit fara eforturi.

Lipsa masurilor curajoase din economie s-a vazut permanent in eficienta structurilor administratiei publice, in gradul de absorbtie a fondurilor europene si mai ales in strategia de atragere a investitorilor straini.

Astazi nu exista un proiect de tara asumat de clasa politica, aflata permanent in scandal si pe care Traian Basescu a modelat-o si manipulat-o, uneori in functie de interesul personal sau de partid. Si acestea nu pot fi trecute la capitolul "greseli".

L-am inteles pe Traian Basescu de ce isi doreste acum sa fie prim-ministru, dupa ce-si incheie mandatul de presedinte. Ar putea oare sa evite majoritatea greselilor facute de cei pe care i-a nominalizat sa administrze tara?

Din pacate, in ultimii 10 ani, istoria s-a scris in defavoarera Romaniei, iar sansele de a o lua de la capat cu aceleasi persoane par o utopie. Care credeti ca ar fi sansele ca istoria sa nu se mai repete?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu greseli presedinte , #presedinte