Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ar fi avut Traian Basescu alta cale de urmat?

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 11:12
3093 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ar fi avut Traian Basescu alta cale de urmat?

Greu de condus Romania. O tara inapoiata economic, mental, social, politic, cultural, dupa 45 de ani de comunism si 23 de ce-or fi fost.

Cum scrie Victor Giosan in ultimul sau studiu, provocarile la care trebuia sa raspunda Romania in 1990 erau colosale:

-Nevoia de a schimba sistemul economic centralizat-etatist pentru unul descentralizat-individual/particular printr-o privatizare pe scara larga a activelor economice de orice fel;

-Nevoia de a schimba sistemul partidului unic, cu unul pluralist;

-Nevoia de investitii straine masive pentru a dezvolta si moderniza o economie ramasa in urma din punct de vedere tehnologic si managerial si in acuta lipsa de capital, inclusiv social;

-Nevoia de integrare in structurile Europei occidentale (Uniunea Europeana si NATO), ca semn al Emanciparii de Rusia/URSS si al regasirii (cel putin simbolice) a vocatiei pur europene - chestiune importanta cu precadere la nivelul elitelor;

-Procesul de globalizare si revolutia ICT din ultimii 20 de ani.

Privind obiectiv, cu unele dintre acestea chiar s-a descurcat, trecerea la un sistem politic pluralist, aderarea la structuri euroatlantice, cu investitiile straine mai putin, revolutia TIC s-a miscat binisor.

Sa nu uitam ca acum 60 de ani zona rurala avea 75% din populatia tarii, azi avem 35%, care contribuie cu doar 10% la PIB-ul tarii. La scara istorica 60 de ani nu reprezinta o perioada relevanta.

Ce a facut si ce n-a facut Traian Basescu in ultimii 9 ani, pentru continuarea procesului de modernizare si rezolvare a provocarilor de mai sus?

Inca din guvernele Ciorbea si Radu Vasile s-a luat de gat cu politicienii care nu actionau in interes national. De o maniera abrupta, nediplomatica, fara menajamente.

Cand o intreaga clasa politica isi propune sa fure din bugetul public, sub privirile ingaduitoare ale unei justitii incalecate politic, ce alta pozitie ar fi dat rezultate?

De asta si-a pus in cap restul clasei politice. N-a pactizat cu ea, n-a facut afaceri pe sub masa, mai mult, le-a devoalat pe cele de care avea cunostinta. Mai ales in procesul de vanzare/privatizare a activelor economiei comuniste, din care ne-am ales cu 200 km de autostrada. Restul s-a dus in buzunarele mai marilor zilei.

In 2005 a apelat la solutii imorale sa aduca alianta DA la putere, ca varianta la perpetuarea guvernarii de tip Nastase. Privind retrospectiv, cand liberalii au vazut ca Presedintele Basescu nu este de acord cu fraudarea in continuare a bugetului public, s-au repezit sa-l suspende, pe motive ridicole, la fel cu acelea din 2012.

De ce au apelat la solutia suspendarii? Ce i-a deranjat?

Nu numai ca Basescu nu inchidea ochii la ce vedea, dar striga si in gura mare "hotii, hotii". Ce sa faca in mandatul in care premier era Tariceanu? Sa taca din gura, sa asiste pasiv la prabusirea economica a Romaniei? Care s-a si produs, in 2009 tara era nefinantabila, parjolita de politicile muzicantului economist Vosganian. O recunoaste si Victor Ponta, desi acum zice ca a fost genocid.

Acum, dupa distanta in timp necesara, avea dreptate sau nu? Existau alte solutii, in contextul prerogativelor prezidentiale?

Cum, necum, aducand la conducerea serviciilor oameni din opozitia politica si numind profesionisti precum Macovei, Morar, Kovesi, a reusit o bresa aproape incredibila. A dat frau justitiei si serviciilor sa-si faca treaba.

Iata si perioada 2009-2013, mai vie in minte.

A avut noroc si de un guvern condus de Emil Boc, un alt om decis si hotarat sa faca ce trebuie pentru tara. Cu o majoritate parlamentara fragila, din care au si fugit ca sobolanii cu prima ocazie.

Iata motive de suspendare din 2012:

"Traian Basescu, in numele ideologiei politice a 'presedintelui jucator' si-a asumat in mod direct conducerea institutiilor statului, fiind direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prabusirea functionarii institutiilor statului roman, la adancirea crizei economice, la impasul actual al statului de drept si la punerea in pericol a insasi principiilor fundamentale de functionare ale statului democratic. Actiunile presedintelui au venit sa incalce principiul separatie puterilor in stat, avand o atitudine de sfidare si denigrare a institutiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public".

Cum adica "si-a asumat in mod direct conducerea institutiilor statului"? Avea dreptul sa emita si sa semneze HG-uri, OG-uri, OUG-uri, ordine de ministru, decizii, legi in parlament? Nimic din toate astea, ca nu avea prerogative constitutionale.

Ce sa medieze cu hotii care se pusesera pe furat? Sa tina de sase, cand acestia isi faceau de cap, cu Bancorex, Banca Agricola, Bechtel, si atatea si atatea furturi cu legea si HG-ul? Ce sa le fi spus, ma baieti, furati si voi mai cu masura, nu fiti asa de lacomi?

O balmajeala de adormit fraierii si credulii, cei care aveau nevoie de un tap ispasitor pentru nerealizari si neimpliniri proprii. Iar cel mai la indemana tap ispasitor era, bineinteles, Basescu. Iar o mare parte din populatie ar fi fost de acord cu furturile de la buget daca fura si ea, cum facea din fabricile lui Ceausescu sau de la CAP-uri, un reflex conditionat bine intiparit in gena colectiva. Si/sau hotii ii lasa si ei firimituri.

Basescu isi spunea doar opiniile, nu tacea. Alta prerogativa oricum nu avea. Uneori guvernul il asculta, alte ori nu, cum a fost cu amanarea proiectului Rosia Montana si TVA de 24%, cu care Basescu n-a fost de acord.

Curajul de a reechilibra economia tarii prin decizii de forta, emise de guvern si doar anuntata de presedinte, s-a spart in capul sau, platind politic impreuna cu Emil Boc. Nici o alta tara n-a avut acest curaj, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, si acum se zbat cu somaj masiv si cu saracie, desi, fiind in zona euro, se bucura de "perfuziile" acordate de partenerii din UE. Romania n-ar fi avut parte de acest tratament.

Chiar si numai eliberarea justitiei din jugul politic si oprirea economiei din caderea libera in care o lasase Tariceanu si tot vor ramane in istorie ca realizari remarcabile. Astazi, toata tara vede cum moguli, varani, fosti premieri, vicepremieri, ministri, judecatori-inclusiv de la ICCJ, procurori, dau cu subsemnatul la parchete si fac puscarie. Si au trecut doar 9 ani de cand justitia lui Nastase era supusa ministrului Rodica Stanoiu.

Credibilitatea pe plan extern de care se bucura Basescu e remarcabila. Altfel n-ar fi sarit in 2012 in apararea sa, de la Barroso, Merkel pana la Departamentul de Stat american.

De ce a vrut puterea politica sa scape in doua randuri de Basescu? Pentru ca n-a intrat in cardasia fraudarii bugetului public. Mai mult, tipa cat e ziua de mare "hotii, hotii". Iliescu a zis o singura data despre "capitalismul de cumetrie", dupa care tacut speriat, pentru ca, nu-i asa, proprietatea privata este un moft. Pe Constantinescu l-au invins serviciile, care acum, iata, colaboreaza si trimit informatii, "curentul", parchetelor pentru oprirea, cat de cat, a fraudelor si furturilor din bani publici.

Disperarea de a-l anihila pe Basescu il conduce pe SRS, un om cu probleme in justitie, sa inventeze transferuri de bani ilegali si sa le arunce in carca lui Basescu, minciuna tampita, vizibila si din avion.

Din pacate, nu este sigur ca aceste schimbari in bine ale justitiei si economiei au trecut de punctul in care ar fi ireversibile.

Economia condusa de Victor Ponta se prabuseste, odata cu avalansa de taxe, impozite, accize marite pravalite in capul romanilor si al firmelor.

Incercarea, nereusita deocamdata, de a schimba sefii parchetelor, poate fi reluata dupa ce Basescu isi va fi incheiat mandatul. Urmeaza inlocuirea sefilor serviciilor de informatii si epoca Nastase se poate intoarce in Romania, spre fericirea si imbogatirea in continuare a clasei politice pe spinarea populatiei tot mai jecmanita. In care caz, si UE isi poate lua mainile de pe Romania, vazand ca nimeni din interior nu mai face opozitie la furturi si la devalizarea bugetului de stat.

Daca aceasta va fi schimbarea dupa epoca Basescu, va fi vai de noi. Vom pierde tot ce-am castigat in 10 ani. Si vom ajunge sa-l regretam pe Basescu, cu toate ale sale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu bani negri SRS, #SRS acuzatii Basescu , #presedinte