Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce piesa joaca Traian Basescu?

Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:23
2350 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce piesa joaca Traian Basescu?

Nu sunt usor de inteles mizele si directiile de actiune pe care merge Traian Basescu.

Resursele care-i permit sa decida sunt importante: o vasta experienta administrativa, o relatie de opt ani cu liderii europeni, un spirit pragmatic deprins la carma navelor, cunoasterea clasei politice romanesti de la temelie la acoperis, increderea majoritatii liderilor europeni in capaciatatea sa de a naviga in ape politice tulburi.

Romania nu-i de capul ei. Este parte a UE, unul dintre cele trei blocuri geopolitico-economice importante, alaturi de America si China. De aici vin si sperantele, dar si constrangerile. Si o umbrela de aparare in caz de vreme rea, cum s-a vazut vara trecuta.

Mai avem un atu formidabil, Justitia, magistratii care se pare ca si-au luat in serios rolul de anticorpi ai unei societati bolnave. Si care actioneaza precum magistratii italieni, cand tara lor fusese acaparata de mafie si coruptie. Uneori cu pretul vietii.

Care-i principala sa miza?

In decembrie 2014 sa poate preda viitorului presedinte nava Romania in buna stare, fara apa la bord, cu resurse pentru un trai cat de cat decent, cu relatii economice normale in spatiul euro-atlantic, dar si alte zone economice.

In perioada ramasa sa evite turbulentele si instabilitatea politica ce fac atata rau unei tari, economiei, starii de spirit a populatiei.

Sa faca toate acestea fara sa renunte la tezele nenegociabile: securitatea nationala, independenta Justitiei, echilibrele macroeconomice care sa asigure stabilitate economica.

Fara toate aceste caracteristici, este putin probabil sa vina investitori, bani europeni nerambursabili, bunastare sau macar supravietuire economica pentru romani. Adica Traian Basescu sa-si duca la bun sfarsit misiunea.

In toate aceste demersuri il are partener, vrem nu vrem, pe Victor Ponta.

Ceva ii leaga inca de acum pe cei doi. Fara stabilitate politica urmata de supravietuire economica, amandoi pleaca la cosul de gunoi al istoriei. Si ei stiu foarte bine acest lucru, de aceea se si ingaduie, ba chiar se ajuta reciproc.

Victor Ponta il foloseste pe Traian Basescu sa-i deschida usi in UE, acum blocate, dupa prostia de asta vara. Vizita la Merkel este una dintre usile deschise, desi Traian Basescu neaga ca ar fi avut vreo contributie.

Este foarte greu, cu ghiulele atarnand de picior (plagiatul, alianta cu antioccidentalii din PNL, baronii locali ai USL care nu se mai satura sa fure din buget, ministri si administratie dominata de incompetenta si dorinta de a spolia statul), sa apari cat de cat curatel, la reuniunile UE. Adica sa nu te duci acolo in blugi, sau, Doamne fereste, in slip.

Am fi avut nevoie de un premier care sa taie capete cu sabia, sa faca ce trebuie, chiar cu riscul de a pleca la un moment dat de la carma Guvernului. Dar sa lase in urma mai multa curatenie si mai putina coruptie.

Ce-i ramane de facut lui Traian Basescu? Sa speculeze atuurile, constrangerile si dorintele premierului de a se face remarcat si respectat in Romania si in UE. De aici toate actele care au generat suspiciune, cum a fost numirea sefilor de parchete.

DNA confirma, a trecut la treaba, cum s-a vazut in cazul arestarii lui Alexandrescu. Avem cazuri grele in continuare, la ICCJ, la Tribunalul Bucuresti, de rezolvarea carora depinde confirmarea, sau nu, a aprecierilor ca Justitia functioneaza.

Victor Ponta depinde de Traian Basescu si cu trecerea celor doua proiecte importante de care s-a legat ombilical: revizuirea Constitutiei si regionalizarea. Greu de crezut ca, indiferent de pragul referendumului, opozitia presedintelui si a sustinatorilor lui nu vor atarna teribil de greu in balanta.

Deja societatea civila conteaza mult, revenirea celor doi judecatori, Ghica si Danilet, la CSM, este consecinta si a reactiei masive a presei independente si a societatii civile. La fel plagiatul lui Ponta, de care nu va scapa multi ani, fiind periodic repus pe tapet mai degraba de catre ziaristi si intelectuali.

Opozitia are alte treburi, se lupta intre ei.

Obiectivele presedintelui Basescu, asa cum si le-a definit in ultimul interviu, sunt: un stat suplu, mai putin costisitor, sisteme de educatie si sanatate performante, energie ieftina. Toate aceste stau la baza dezvoltarii economice in competitia acerba cu alte state.

Important este sa inteleaga si Victor Ponta. Deja unele surse spun ca se opune Ecaterinei Andronescu care vrea sa inlocuiasca actuala Lege a Educatiei Nationale cu propria lege, cladita impreuna cu sindicalistii pe principii care au ingropat educatia si formarea profesionala timp de 20 de ani.

Pana la urma, legile economice si ale competitiei sunt aceleasi peste tot, nu au legatura cu USL.

Victor Ponta stie ca o recadere a economiei romanesti in colapsul in care a lasat-o Tariceanu nu mai poate fi rezolvata de nimeni. Grecia ne sta martor ce ne asteapta. A si declarat, cu ocazia prezentarii bugetului cetateanului, ca Romania a fost obligata sa ia masurile din 2010, deoarece devenise nefinantabila.

Mai are un ghinion Victor Ponta. Trebuie sa achite ratele la credite si dobanzi, ajunse la un nivel inalt pentru cat produce economia si sa se imprumute in continuare. La ce costuri? Cu sau fara acordul cu FMI?

Presedintele Basescu declara in ultimul interviu ca este optimist in ambele privinte. Mai optimist, in comparatie cu presa. Nici nu are marja de libertate in declaratii pe care o au ziaristii. Sa vedem daca faptele ii confirma optimismul.

CCR este o alta miza. Posibila plecare a Iuliei Motoc la CEDO si inlocuirea ei cu o propunere venita de la Senat, ar putea strica echilibrul fragil existent acum in favoarea USL. Si cum urmeaza decizii grele, privind cvorumul la referendum, controlul revizuirii Constitutiei si altele, e importanta aceasta institutie care are ultimul cuvant in multe probleme grele ale Romaniei.

Constrangerile lui Victor Ponta, rezultate din alianta cu liberalii, exista, si ele sunt intelese si de Traian Basescu. Si Emil Boc a functionat cu o coalitie toxica pana la deznodamantul plecarii din fruntea Guvernului. Ce a reusit sa faca si ce nu ramane istoricilor sa faca bilantul.

In concluzie, Traian Basescu isi propune sa duca Romania la tarm in decembrie 2014, pe cat posibil fara avarii importante, avandu-l la timona pe Victor Ponta si, daca se poate, sa continuie modernizarea statului inceputa in mandatul lui Emil Boc.

Va reusi, nu va reusi, de acest rezultat depinde si activitatea sa viitoare de politician la Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Basescu coabitare Ponta, #Basescu planuri , #presedinte