Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Comentariile presedintelui Basescu referitoare la MCV

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 19:47
4084 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Comentariile presedintelui Basescu referitoare la MCV

Presedintele Basescu nu ramane dator. Si bine face. In ultima declaratie a inceput prin a mentiona "astazi exprim pozitia oficiala a Romaniei privind MCV".

Prin atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei se afla si gestionarea problemelor de politica externa. Ceea ce si face, prin declaratii oficiale si actiuni concrete.

Libertatea presei, una dintre problemele importante tratate

Una e sa comentezi, cu probe, ce se intampla in viata sociala, inclusiv in justitie, si alta e sa-ti folosesti propriul trust de presa pentru a demoniza judecatorii care te judeca in procese penale. Una-i una, alta-i alta.

Campaniile furibunde de presa, adevarate linsaje mediatice cu directie si interes clar personal, al patronului, in decredibilizarea judecatorilor si institutiilor care il judeca, nu mai este libertatea presei. E altceva. Chiar si Berlusconi, cu un imperiu mediatic mai mare, comparativ cu trustul Intact, nu si-a permis asa ceva.

Aici este problema breslei jurnalistilor, sa faca concret si in acte normative distinctia intre cele doua situatii. Ce s-a intamplat in vara trecuta si in ultimele luni justifica cu prisosinta de ce era neceasara mentionarea in Strategia de Securitate a acestor campanii de linsaj mediatic impotriva judecatorilor si institutiilor statului, ca reprezentand amenintari la securitate nationala.

Scrisoarea intempestiva adresata de catre Victor Ponta ziarului EVZ, in care il acuza de presupuse atacuri la adresa institutiilor si judecatorilor reuseste sa demonstreze un singur principiu al actualei guvernari: "cine nu e cu noi e impotriva noastra".

Nicio vorba despre prostitutia televizata de la anumite posturi tv, care sunt cu noi. Mai mult, Victor Ponta considera ca in urma castigarii alegerilor in maniera pe care o stim, toata suflarea jurnalistica trebuie sa se alinieze in spatele sau, in criticarea presedintelui Basescu, a PDL, a institutiilor statului si a oficialilor europeni.

Scrisoarea adresata EVZ are si valoare de avertisment. Vreti contracte de publicitate cu ministerele, aveti grija de care parte a baricadei va plasati. Ca doar lectia Guvernarii Nastase a fost bine invatata.

Implicatiile economice

Presedintele Basescu a mentionat ca blocarea fondurilor structurale pe transporturi si eventuala lor deblocare depind de ministrul de la Transporturi, trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Cum isi imagineaza actuala putere ca vom avea o deblocare, ca oficialii europeni vor risca banii contribuabililor europeni dandu-i pe mana unui ministru roman trimis in judecata pentru coruptie?

Cutumele europene, pentru persoane numite, nu includ prezumtia de nevinovatie pana la judecata de apoi. Sau ca legea romana face distinctie intre faptele comise inainte de a fi numit ministru, de acelea comise dupa numire. Adica, poti fi pedofil, dar te califici la numirea ca ministru al educatiei, daca faptele au fost comise inainte de numire. Cine poate inghiti in UE o asa aberatie.

Victor Ponta si justitia

Victor Ponta personal a criticat in cateva randuri deciziile judecatorilor. Chiar si acelea ale CCR, cand a plecat la Bruxelles, impotriva unei decizii a CCR. A criticat masiv actiunile procurorilor in ancheta privind referendemul, a propus ca viitoare Constitutie sa prevada subordonarea CSM ai a procurorilor comisiilor parlamentare, ca tot are o majoritate confortabila.

Ei bine, toate aceste pozitii si multe altele sunt cunoscute la Bruxelles, si nu de la paraciosi si "trepadusi". Iarasi ideea jignitoare ca oficialii UE sunt asa de neajutorati ca se iau dupa trepadusii sau masochistii care isi denigreaza tara, dupa Monica Macovei, Basescu si alti paraciosi.

Aici, Victor Ponta face o greseala importanta. Considera ca daca a fost votat de 24% dintre electori romani, 60 % din 40% prezenti la vot, ceilalti 76% trebuie sa se alinieze in spatele lui, sa nu mai fim "masochisti, denigrandu-ne propria tara". Adica, a critica actuala putere, atunci cand o merita, este echivalent cu a-ti denigra propria tara.

Ca in comunism. In tara mea si cu partidul meu la putere avand 70% dintre parlamentari, toata lumea executa ce spunem noi, nu discuta.

MCV si Parlamentul roman

Pe buna dreptate Comisia Europeana se arata oripilata de faptul ca in parlamentul Romaniei au patruns puscariasi, puscariabili, incompatibili, turnatori la fosta securitate. Dar, ma rog, au fost alesi.

Problema apare atunci cand parlamentul se opune aplicarii justitiei, o alta putere in stat, nesubordonata parlamentului. Cand obstructioneaza aplicare legii parlamentarilor Diaconu, Stan, Dobre, Borbely. Aici parlamentul deraiaza grav de la ce inseamna spiritul, cutumele si legislatia UE.

Pana la urma, relatia Romaniei cu UE este una simpla. Ati cerut si intrat in cluburi selecte, UE si NATO, luandu-va angajamentul ca le respectati regulile, si scrise si nescrise.

Castigati astfel bani neramburasabili, securitate nationala, investitii straine de bani, tehnologii, management si piete, libera circulatie, imprumuturi ieftine via FMI-UE-BM.

Nu vreti sa respectati regulile noastre, adio si un praz verde. Nu mai pupati avantajele aderarii pana nu dati dovada ca respectati la milimetru regulile noastre. Si asa ne-am mai ars cu un Viktor, cel al Ungariei.

Cam asa ceva ii va fi dat lui Victor Ponta sa auda luni de la Barroso. Minus traducerea cu "praz verde", neaosa romeasca.

Daca actuala putere de la Bucuresti este pregatita sa dea cu flit Comisiei Europene si FMI, s-o faca. Dar sa nu se planga cand va fi alergata pe strazi ca nu poate plati pensii si salarii bugetare.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vlaston Basescu comentarii MCV, #raport justitie comentariu Basescu , #presedinte