Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De ce s-a razgandit Basescu?

Joi, 28 Februarie 2013, ora 20:43
3972 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De ce s-a razgandit Basescu?

Nu cred ca e setea de putere, dupa 20 de ani petrecuti la putere, dintre care ultimii 10 in cea mai inalta pozitie.

Toti criticii lui Basescu nu stiu sa explice ce-i reproseaza.

Este ca la revocarea lui Ghica si Danilet. Ca n-au fost transparenti, dar sedintele CSM se transmiteau in direct, ca n-au facut ce trebuia sa faca (?), etc, cand explicatia este in alta parte, dar nerostita. Au dat avize de cercetare penala si trimitere in judecata pentru confrati de breasla, nu i-au aparat, care va sa zica, cum face Colegiul Medicilor, de pilda.

Si cum multi judecatori au schelete in dulap si se tem sa nu le vina randul, ce si-au zis. Mai bine cu USL, ne da si salarii babane, nu ne trimite la zdup si mai inchidem si noi ochii cand ne spun Pivniceru si Ponta.

Asa si la Basescu.

Ca s-a substituit guvernului Boc, dar nu avea nicio prerogativa in acest sens. Cand sfaturile si opiniile i-au fost ascultate, bine, cand nu, (cresterea TVA la 24%) iarasi bine, n-a avut instrumente sa-si impuna parerea, ca nu poate intoarce HG-uri, ordine de ministru, etc.

Ca n-a mediat intre institutiile statului. Adica intre cine? Intre procuratura si politicienii hoti, inclusiv din PDL? Intre ANI si politicienii incompatibili? Ce sa medieze? Sa reduca pedeapsa lui Nastase la jumatate? Si sa fi vrut, nu avea cum.

Ca n-a oprit coruptia si fraudele din PDL. Intrebarea este daca il si ascultau cei din PDL si ce instrumente avea sa-i faca sa asculte? La o adica ii dadeau cu flit, cum s-a si intamplat la caderea guvernului Ungureanu si treceau la adversari. Si asa, anchetarea, arestarea si trimiterea in judecata a zeci de demnitari PDL l-au costat ostilitatea unei parti importante a PDL si fara determinarea si negocierea lui Emil Boc, filmul s-ar fi rupt mai de mult, poate in 2011.

Ca n-a facut din economie bici. Dar economia cu piete globalizate nu asculta de guverne, cu atat mai putin de presedinte. Ca nu mai exista unitati economice importante in proprietate de stat si parghii precum CSP, Consiliul de Stat al Planificarii, prin care sa poate conduce economie.

Guvernul poate doar influenta economia prin fiscalitate, investitii si stipendii, toate astea daca ar avea bani. Cand nu are, cum este cazul guvernului roman, nici macar nu are cai de influentare.

Cea mai mara gogoasa: si-a subordonat Parchetele si Justitia. Mai mare gogomanie nici ca se poate. De ce forte supranaturale ar trebui sa dispuna un presedinte, spre final de mandat, sa teleghideze mii de magistrati? Nu-i salarizeaza, nu-i evalueaza, nu-i avanseaza in cariera, doar numeste sefii parchetelor, la propunerea ministrului justitiei. Atat. Si asta daca nu-l suspenda iarasi USL-ul.

A gresit cand i-a numit pe Morar si Kovesi? Raspunsul depinde de unde te afli. La profitori si corupti, sau la peluza cetatenilor obisnuiti, fara acces la conductele de bani ale statului. Si atunci, de ce ar asculta magistratii de Basescu, la mai putin de doi ani de la parasirea functiei de presedinte?

Putea sa faca mai mult, unul impotriva intregii clase politice si n-a facut? Personal nu cred. Ceva i-as reprosa, totusi, acceptarea faptului ca politicienii beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la judecata de apoi si pot ramane cu mainile pana la coate in borcanele cu bani publici, chiar daca sunt trimisi in judecata de procurori. Ca s-ar putea sa fie gasiti nevinovati. Da, dar s-ar putea sa fie gasiti si vinovati!

De ce s-a razgandit, totusi, presedintele Basescu, acum, in prag de a deveni bunic?

Pentru ca nu vede nici un politician de anvergura care sa continue bruma de realizari obtinute de el. Apararea cu orice pret a interesului national insemnand securitatea nationala, independenta justitiei si institutiilor statului, curatirea clasei politice de penali, puscariasi, puscariabili, incompatibili, care de 23 de ani delapideaza, fraudeaza, vampirizeaza si mulg statul si bugetul tarii.

Care ar fi acele minime realizari?

1. Eliberarea institutiilor importante din chingile politicului. Vara trecuta a fost o importanta proba de foc a reusitei. Parchetele lucreaza la foc continuu si destructureaza retele de tot felul, fara sa tina cont de legaturile lor cu partidele politice. Senatul Universitatii din Bucuresti a avut curajul sa confirme plagiatul lui Ponta, UMF Bucuresti a inceput ancheta in cazul plagiatelor de la licenta. Drumul nu este ireversibil, am vazut la CSM.

2. Reforma reusita in educatie a pornit de la Cotroceni, Comisia Miclea si continuata de Funeriu. A deranjat atat de tare clasa politica incat cuplul Ponta-Andronescu se da de ceasul mortii s-o rastoarne, sa reintroneze interesele fabricilor de diplome universitare si a gerontocratiei academice. Rezultatele in educatie nu se vad imediat, ci dupa 10-15 ani.

Multe alte initiative in varii domenii de activitate au fost pornite de la Cotroceni si incheiate cu studii si propuneri ale unor tehnocrati de prima marime. Strategia de securitate (a gresit cand a plasat "campanii de presa" ca amenintari la securitate?), reforma constitutionala, condamnarea comunismului, riscurile sociale si demografice, etc.

3. Guvernarea Boc-Basescu a oprit economia din caderea libera in care o lasase Tariceanu, a reechilibrat-o cu pretul sinuciderii politice, in 2011 am avut 2,5% crestere economica,spre deosebire de 2012 cand va fi ZERO, cu diminuarea accentuata a deficitului bugetar. A avut de platit pensii si salarii aproape dublate de guvernarea Tariceanu-PSD, fara existenta unor resurse pe termen mediu si lung. A redus 200.000 de functionari din aparatul bugetar si a injumatatit numarul de agentii si de taxe.

4. Importante domenii au fost reformate in timpul guvernarii Boc-Basescu: Codul Muncii, Codurile Juridice, mica reforma in justitie, legea pensiilor, legea educatiei, asistenta sociala-control si reducere, alocari mari de fonduri la infrastructura, stabilitate financiara prin acordul cu FMI-BM-UE. Chiar si Ponta a recunoscut la expunerea bugetului cetateanului ca restructurarile din 2010-2011 au fost necesare, Romania nu mai era finantabila la costuri rezonabile.

5. S-a creat o excelenta relatie cu organismele euro-atlantice, care au apreciat efortul si curajul de a face reforma a guvernarii Boc-Basescu, fapt care s-a vazut la interventia energica a oficialilor europeni si americani in apararea statului de drept, atacat vara trecuta.

6. Ce nereusite a avut: salarizarea bugetarilor (nu s-a facut dupa performanta si rezultatele muncii), regionalizarea, legea sanatatii, reforma constitutionala, restructurarea unitatilor economice de stat, absorbtia fondurilor europene, reducerea si mai mult a cheltuielilor de functionare a statului. Este drept ca majoritatea parlamentara fragila si dispusa oricand sa tradeze, cum s-a si vazut, nu-i permitea orice initiativa, de mirare ca s-au realizat si cele enumerate, din multimea enorma de reforme necesare Romaniei pentru a deveni o tara normala, civilizata.

Presupun ca aceasta trebuie sa fie motivatia razgandirii presedintelui Basescu: faptul ca nu apare niciun politician cu experienta, determinare, curaj, conexiuni europene, imaginea clara a ce are nevoie Romania in viitorii ani pentru a se integra in clubul tarilor civilizate, care sa-i preia si sa-i duca mai departe eforturile.

Ce va face la revenire? Greu de spus, depinde si de configuratia momentului politic 2014. Depinde si de trezirea la realitate, dupa doi ani de guvernare USL, de reevaluari de genul cele de mai sus a activitatii si rezultatelor guvernarii Boc-Basescu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Basescu revenire politica, #Basescu PDL, #guvernare Boc Basescu , #presedinte