Joaca de-a justitia (Opinii)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:53
2014 citiri
Joaca de-a justitia (Opinii)
Foto: cadophmoores.com

"O paiata si un plagiator fac jocuri politice in tara asta", rostea cu furie vindicativa dl Basescu in timpul suspendarii.

Furia sa avea insa doua motive usor de inteles, unul nemarturisit, anume ca nu poti da jos un presedinte care are monopolul jocurilor politice in gubernia Romania si, al doilea motiv, tipat in gura mare in toata Uniunea Europeana: Sariti! "puscariabilii vor sa puna mana pe Justitie".

De altfel, in campania referendara si dupa, dl Basescu face o curte asidua Justitiei intr-un scop care se cere devoalat. Daca dovada ca prim-ministrul si presedintele interimar au atentat asupra libertatii Justitiei n-a mai venit, nici din partea sa, nici din partea sustinatorilor sai romani sau straini, astazi putem afirma fara tagada ca acuza a fost simplu proces de intentie folosit ca munitie in batalia politica.

Substratul jocului politic

Si, totusi, jocurile politice cu Justitia au un anume substrat: nu e zi sa nu izbucneasca in mass-media scandaluri legate de presupusa implicare a presedintelui actual in acte de coruptie, de drenare a banului public, de spalare de bani. Se vorbeste de fals si uz de fals, de abuzuri in serviciu si foloase necuvenite.

De aceea, iesirile sale la rampa sunt tot mai numeroase, iar laudele aduse Justitiei romanesti in tara, la Bruxelles, tot mai groase, erijandu-se mereu in ocrotitor al acesteia, mai degraba un fel de tatuc grijuliu aflat mereu cu ochii pe odrasle sa vada daca ii sunt respectate poruncile.

Imunitate totala!

Fireste, presedintele, fata de parlamentari, magistrati si alti demnitari, are imunitate totala, zice dl Morar, dar n-ar vrea nicidecum sa lase impresia ca se prevaleaza de aceasta.

Motiv pentru care si justitiarii preaplecati si jurnalistii - avocati din oficiu(?) nu mai prididesc sa dea NUP-uri, desi presedintele are imunitate doar pentru "opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului", cf. art. 96 din Constitutie si explicatii cusute cu ata alba oricarui inceput de dosar ori acuzatie. De aici ideea de joaca cu Justitia.

In virtutea acestor fapte, sintagma "procurorii lui Basescu" voia sa explice si multimea dosarelor aparute dupa referendum, nu imediat, cum ar fi fost normal, ci in preajma si mai cu seama dupa decizia CCR de invalidare. Cu orice pret trebuia aruncat in aer cvorumul real aparut odata cu publicarea datelor de la INS conform carora populatia Romaniei abia depaseste 19 milioane de locuitori.

A critica nu inseamna a controla

Or acuzatia asupra corectitudinii si a deontologiei profesionale a procurorilor, mai veche decat referendumul, nu insemna neaparat ca Opozitia vrea sa controleze Justitia, ci ca o buna parte a cetatenilor e nemultumita de starea celei de-a treia puteri in stat. De aici si pana la a "face tandari reputatia Romaniei" e cale lunga, chiar daca nu s-a inteles bine care reputatie.

Probabil aceea la care se refera europarlamentarul italian Pino Arlacchi: "regimul lui Basescu a fost bazat pe un sistem paralel de putere personala (...), a folosit serviciile secrete pentru a-i spiona pe cetateni, pentru a ameninta adversarii politici si pentru a-si proteja prietenii. Mafia este asociata cu acest sistem paralel".

"Reputatie" care transpare si din acuzele pe care destui jurnalisti le aduc dlui Basescu de 7-8 ani si pe care acum ofiterii sai de presa le transforma in procese de intentie, fara sa schimbe macar virgulele, intorcandu-le impotriva lui Antonescu si Ponta. Iata ca miza pe necunoastere si decibelii vocilor s-a dovedit falimentara.

Fara Kovesi si Morar moare Justitia?

Acum batalia are o miza in plus: expira mandatele procurorului general, al sefului DNA, iar protestele dnei Macovei si ale activistilor PDL impotriva schimbarilor demonstreaza frica de oameni noi, fiindca oricand se gasesc magistrati la fel de capabili si integri printre colegi. Nu cumva se adevereste astfel asertiunea lui Pino Arlacchi asupra implicarii institutiilor de forta si a serviciilor secrete de partea presedintelui si de aceea nu trebuie schimbati?

Asadar care "realitate trebuie confirmata"? Aceea facuta "tandari" de presedintele interimar si prim-ministru, sau aceea legata de sistemul mafiot, de dosare politice si de santaj asupra adversarilor, de care vorbeste dl Arlacchi in fata Parlamentului European?

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#justitie Romania Basescu joc politic, #Basescu sistem mafiot, #Basescu control Justitie, #Basescu numiri procurori , #presedinte