Jobbik - un zevzec arunca o piatra ... (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 August 2013, ora 13:25
6925 citiri
Jobbik - un zevzec arunca o piatra ... (Opinii)

Constat cu ingrijorare si (marturisesc) dezgust ca nationalismul agresiv ramane manipularea preferata a multor politicieni, cu atat mai utilizata cu cat tara lor are probleme economice si sociale mai mari.

Iar scandalul "Jobbik" este, daca vreti, un caz scoala de isterie, manipulare si supralicitare electorala a acestei teme de care nu ne mai vindecam.

Asadar, am avut un zevzec de la Budapesta, lider al unui partid de extrema, neofascist dupa unii, care a facut niste declaratii inepte la adresa Romaniei, pe teritoriul Romaniei. De ce le-a facut e clar: asta voia sa auda electoratul sau tinta, asta i-a livrat. Daca nu ai idei economice, daca nu ai proiecte majore de modernizare si reforma, te remarci prin astfel de petarde care tin la cei cu tot atata minte ca tine.

Reactia fireasca a statului roman ar fi fost sa-l extraga pe ineptul lider Jobbik, sa-l declare persona non grata si sa-i faca vant peste granita. Scurt si la obiect, fara sa-i dea o importanta excesiva.

Din pacate insa, la decalaratiile lui, cu care n-am auzit sa se asocieze vreun oficial maghiar si care nu reprezenta oficial statul vecin, a gasit de cuviinta sa raspunda insusi presedintele Romaniei. Simplul fapt ca seful statului roman, cel mai inalt demnitar al Romaniei, a raspuns unor declaratii aruncate de un neica nimeni din Ungaria a dat o alta greutate acestor declaratii.

Cred ca Gabor Vonna (asa se numeste ipochimenul) si-a facut cruce de asa pleasca nesperata. In loc sa se vorbeasca despre prostiile sale o jumatate de zi cu indulgenta unei zile de week-end in miez de vara, adica atunci cand nu prea sunt stiri, asa numitul silly season, se vorbeste de zile intregi, ba chiar iata ca suntem la limita unui scandal diplomatic. Asta da reusita!

Pe fond declaratiile lui Traian Basescu sunt naucitoare nu numai prin suprareactie, ci si printr-o doza de aroganta complet nesustinuta de realitate: "Ungaria a devenit, in momentul de fata, un focar de instabilitate din punct de vedere al tratamentului minoritatilor in regiune, nu in Romania. In Romania, nu se va intampla nimic, dar in regiunea politica Budapestei a inceput sa creeze dificultati statelor care au minoritate maghiara pe teritoriul lor. Romania isi va suma leadeship-ul punerii la punct a Budapestei".

Cu ce drept ne erijam noi in educatorii UE? Cu ce suntem noi mai breji decat Ungaria dupa ce anul trecut am fost la limita unei lovituri de stat ratata la mustata numai datorita unei presiuni occidentale imense? Cine ne-a insarcinat pe noi cu vreun "lidership" si ce model european oferim noi, o tara cam la fel de plina de bube in cap ca Ungaria, in chestiuni diferite, foarte adevarat?

Si ce avem cu statul Ungaria? Daca declaratiie cu pricina i-ar fi apartinut presedintelui, premierului sau oricarui alt inalt oficial maghiar as fi inteles reactia. Dar nevroticul care le-a facut nu isi reprezinta decat partidul si electoratul. Daca pe vremea cand Vadim Tudor - liderul unui partid din coalitia de guvernare si candidat la presedintie ajuns in turul al doilea - racnea "afara cu ungurii din tara" si altele asemenea, Ungaria ar fi trebuit sa isi asume leadership-ul punerii noastre la punct?

Anul trecut indemnul premierului Ungariei Victor Orban catre maghiari sa stea acasa in ziua referendumului de demitere a presedintelui a inclinat balanta rezultatului final. Si atunci Ungaria era un focar de instabilitate?

Nu cred ca la Bruxelles si la Washington aceasta inflamare a relatiilor dintre doua tari UE si NATO, ajunsa la un nivel atat de inalt din nimic, este privita cu mare entuziasm. Copiii problema ai Europei iar se dau in stamba.

De ce a sarit calul Traian Basescu? Din aceleasi motive electorale? De-a dreapta lui era Eugen Tomac, noul sau pupil, prin care spera sa ridice Partidul Miscarea Populara tot pe un mesaj nationalist. Cand a vorbit despre punerea la punct a Ungariei, presedintele a vorbit si despre unirea cu Moldova pe care moldovenii trebuie doar sa o ceara, nu-i asa, pentru ca romanii de-abia o asteapta. Serios? Si cine sa fie noul Cuza?

Din nou, nu stiu daca Bruxelles-ul este foarte fericit de aceasta idee cam nastrusnica si nu cred ca are cineva vreun interes sa deschida cutia redesenarii granitelor si sa scoata din minti Rusia, deja alertata de noul discurs al presedintelui Romaniei.

Dupa ce si-a ratat mare parte a proiectelor politice, Traian Basescu pare sa derapeze destul de adanc in nationalism, un instrument cu care spera sa isi revigoreze popularitatea si sa dea impuls noului sau partid. Ceea ce nu cred ca face deloc bine Romaniei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Jobbik Romania Mare, #Traian Basescu reactie Jobbik , #presedinte