Kelemen Hunor: UDMR vrea sa revina la guvernare

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:24
1303 citiri
Kelemen Hunor: UDMR vrea sa revina la guvernare

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, la Arad, ca formatiunea din care face parte doreste ca in viitorul apropiat sa revina la guvernare si sa contribuie la "o stabilitate politica".

"UDMR doreste ca in viitorul apropiat sa revina la guvernare si sa contribuie cu posibilitatile, cu oameni de specialitate, cu politicieni, la o stabilitate politica si la o guvernare in interesul cetatenilor. Orice partid politic doreste sa ajunga la guvernare, cei care nu recunosc acest lucru nu sunt sinceri", a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai afirmat ca in perioada in care a fost guvernarea PSD-PDL, ulterior numai PD-L, "nu a existat o guvernare coerenta".

"Nu a fost acordata o atentie in ceea ce priveste problemele cetatenilor. Statul roman trebuie reformat profund. Institutiile fundamentale trebuie reformate profund. Societatea trebuie sa fie constienta ca in acest moment, in aceasta situatie, daca Romania nu face schimbari radicale, reforme radicale, reforme consitutionale si reforme ale institutiilor statului, atunci se va bloca in aceasta situatie cvasiconflictuala si un dezechilibru intre institutiile statului", a spus politicianul maghiar.

Kelemen Hunor a precizat ca UDMR nu este de acord cu organizarea referendumului la data de 22 noiembrie. "Nu suntem de acord deoarece in 2007 presedintele Basescu a incercat un astfel de demers si a fost un esec. A creat confuzie si absenteismul a fost foarte mare. Nu s-a rezolvat nimic prin acel referendum.

De aceea spunem noi ca trebuie dezbatut acest subiect, trebuie o dezbatere publica foarte atenta, o analiza foarte serioasa si dupa aceea sa trecem la reformarea Constitutiei. Daca organizam referendumul pe 22 noiembrie nu vom rezolva nimic. A doua zi nu dispare Senatul, fiindca fara amendarea Consitutiei nu poti sa scoti Senatul din joc sau Camera Deputatilor", a explicat Kelemen Hunor.

In opinia candidatului UDMR la Presedintie, un referendum pe tema formarii unui parlament unicameral trebuie organizat dupa alegerile prezidentiale. De asemenea, Hunor a mai afirmat ca va propune amendarea legii referendumului astfel incat presedintele in exercitiu sa nu aiba posibilitatea de a initia un referendum cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale.

"Presedintele Basescu, fiind un presedinte in exercitiu si avand dreptul legal sa initieze un referendum, de fapt foloseste puterea prezidentiala in favoarea lui. Fiindca ceilalti candidati, nici Geoana, nici Antonescu, nici Oprescu, nici ceilalti, nu au posibilitatea de a initia un referendum si de aceea sunt intr-un dezavantaj total fata de presedinte.

De aceea vom propune, in viitorul apropiat, dupa alegeri, amendarea legii referendumului in asa fel incat presedintele in exercitiu cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale sa nu aiba posiblitatea de a initia un referendum in ziua alegerilor prezidentiale. Altfel, el tot timpul va fi avantajat de aceasta posibilitate", a mai spus Kelemen.

Kelemen Hunor a ajuns luni la Arad, unde seara a participat la spectacolul "File din istoria Natiunii", sustinut de Teatrul "Rado Vilmos" din Kecskemet, Ungaria, prezentat la Teatrul Clasic "Ioan Slavici".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#kelemen hunor UDMR guvernare, #Kelemen Hunor prezidentiale , #presedinte