La revedere, domnule presedinte Traian Basescu! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 11:36
18449 citiri
La revedere, domnule presedinte Traian Basescu! (Opinii)
Foto: Wikipedia

Se incheie o epoca. O epoca grea si complicata, plina de spasme, de crize, de controverse. O numesc generic, fara urma de malitiozitate, epoca Basescu.

Cred ca este cu mult prea devreme pentru a o evalua. Suntem prea aproape si o imagine de asemenea dimensiuni nu poate fi privita decat de la oarecare distanta, cu o oarecare detasare.

Sunt, totusi, cateva lucruri pe care putem sa le spunem de pe acum.

Traian Basescu nu a fost nici inger si nici demon. Personalitatea si rolul istoric al domniei sale nu dau dreptate, cred, niciuneia dintre taberele extreme care se razboiesc de 10 ani in spatiul public.

Cred ca a fost un presedinte de care Romania a avut nevoie in 2004, care a declansat niste mecanisme esentiale, ceea ce putem numi scuturarea sistemului, insa si-a atins limita, inclusiv culturala, si, rapus de propriile slabiciuni, nu a reusit sa fie pana la capat la inaltimea nu doar a asteptarilor, ci mai ales a rolului pe care ar fi avut posibilitatea sa-l joace.

In opinia mea, doua sunt meritele majore ale presedintelui. In primul rand, orientarea euroaltantica a Romaniei, fara nicio fisura. Si din acest punct de vedere nu cred ca este nimic de comentat. Extrem de radical in relatia cu Estul, cu declaratii uneori la limita uzantei diplomatice, Traian Basescu a fost omul care a sustinut constant cursul spre Vest al Romaniei.

Un alt merit este descatusarea Justitiei. In cele doua mandate ale sale, a aparut practic lupta anticoruptie, au aparut primele dosare mari si primele condamnari, unele chiar din partidul presedintelui. Traian Basescu i-a sustinut pe cei doi ministri care au facut cu adevarat reforma Justitiei, in ordine cronologica Monica Macovei si Catalin Predoiu.

Cred ca trebuie sa fii orb sau de totala rea credinta ca sa nu remarci diferenta intre Romania lui 2004, cand procurorii nu aveau curajul nici macar sa treaca pe acelasi trotuar cu un greu al politicii, mai ales al PSD-ului la putere, si Romania lui 2014 cand niciun infractor nu se mai simte in siguranta, iar mana lunga a DNA a ajuns la oameni care pareau absolut intangibili.

Este, cred, evident ca in epoca Basescu Justitia s-a reformat in buna masura, s-a consolidat si s-a emancipat. Foarte multi magistrati, o masa critica deja, cred, si-au constientizat misiunea si fac cu adevarat dreptate indiferent cine este supus judecatii.

Dar aici exista cred un bemol. Dezvaluri recente, dosare penale deschise in ultimele luni, arata ca in jurul presedintelui, in cercul zero al anturajului sau, pare sa fi colcait o mafie transpartinica, transferata din anturajul lui Adrian Nastase din chiar prima zi a mandatului.

Si mai vedem ca Justitia nu a ajuns pana acum la aceasta mafie. Vedem ca dosare deschise demult, precum Microsoft, nu au fost cu adevarat instrumentate decat in ultima vreme cu rezultate spectaculoase care duc la acest anturaj prezidential.

Nu pot sa uit ca Traian Basescu este cel care a semnat decretul de numire in fruntea DIICOT a Alinei Bica, aceea care potrivit procurorilor DNA a creat o adevarata caracatita a coruptiei si a transformat acest parchet intr-o mosie personala din fruntea careia manipula mari dosare in schimbul unor spagi colosale.

Imi amintesc ca, in alte cazuri, Traian Basescu era extrem de atent cu numele pe care-si punea semnatura. Da, Alina Bica a fost propusa de Victor Ponta, formal, la fel ca Laura Codruta Kovesi, insa nu cred ca Alina Bica, prietena asumata a Elenei Udrea, a fost sustinuta de premier in trocul procurorilor.

Cred ca Traian Basescu, dupa cum imi spunea cineva, a dezlegat din lant cainii Justitiei, dar i-a tinut in lesa pana spre finalul celui de-al doilea mandat cand acestia au scapat.

Din acest punct de vedere, Traian Basescu si-a atins limita. De ce? Eu cred ca l-au rapus propriile slabiciuni omenesti, influentele malefice carora nu le-a putut rezista. Si-a invins toti adversarii, dar nu a resuit sa-l tina sub control pe cel mai periculos - pe sine insusi.

Traian Basescu a facut enorm pentru Romania, dar nu atat cat ar fi putut sa faca.

Si am sa inchei cu vorbele rostite de unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai lui Traian Basescu, rostite intr-o conversatie privata dupa impactul cu evidente socante din culise: "Oare ce ar fi fost mandatul lui Traian Basescu fara Elena Udrea?". Nu vom afla niciodata.

Pana cand istoria isi va spune cuvantul, sa ne luam ramas bun de la presedintele Basescu. Multumim pentru toate cele bune facute!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Traian Basescu presedinte bilant, #Basescu justitie, #Basescu Udrea, #Basescu bilant mandat , #presedinte