Le Temps: Basescu - ''Berlusconi din Balcani"

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 14:19
4587 citiri
Le Temps: Basescu - ''Berlusconi din Balcani"
Foto: romanialibera.ro

Un expert al Institutului pentru Relatii Internationale si Strategice (IRIS) l-a catalogat pe Traian Basescu drept "Berlusconi din Balcani".

Catherin Durandin, director de cercetare la IRIS, specializata pe zona Romaniei, crede ca Traian Basescu poate fi numit "Berlusconi din Balcani", deoarece imparte cu fostul sef al Guvernului italian charisma, vulgaritatea si machismul, potrivit cotidianului elvetian Le Temps.

"Traian Basescu este tot atat de neopular acum pe cat de popular era in 2008. Visul s-a terminat. Cel care este numit 'Berlusconi din Balcani', pentru ca imparte cu fostul sef al Guvernului italian charisma, vulgaritatea si machismul, nu mai este sustinut acum", este de parere Durandin.

Potrivit cotidianului elvetian, romanii resimt nedreptatile imense, printre care coruptia, nepotismul si un regim fiscal care ii favorizeaza pe cei mai bogati. Toate acestea au agravat mult inegalitatile.

Le Temps scrie ca protestele continua si dupa o saptamana de la inceputul lor. Declaratiile premierului Emil Boc nu au calmat multimile care cer alegeri anticipate.

Sunt amintite miile de persoane care au iesit in strada, cocktailurile Molotov, masinile incendiate, zecile de raniti si Opozitia aflata in "fierbere". Pentru aceasta, nu exista decat o singura solutie: demisia Guvernului.

Este adus in discutie si Crin Antonescu, care a cerut miercuri sa fie organizate alegeri anticipate. In acelasi timp, liderul USL cere ca presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Emil Boc sa cedeze locul unui Guvern interimar de tehnocrati.

Catherine Durandin mai spune ca criza economica si sociala au lasat loc resentimentelor.

"Furia creste impotriva masurilor decise de Guvern in 2010, pentru a respecta cerintele FMI, adica reducerea de 25% a salariilor functionarilor, dar si a pensiilor. Mai mult de atat, familiile resimt povara datoriilor pe care tara le-a contractat in perioada de crestere economica dintre anii 2000 si 2008", spune Durandin.

Ea critica toata clasa politica, amintind scandarea manifestantilor, "Guvernul si Opozitia, aceeasi mizerie".

"Pe romani ii uneste neincrederea in Guvern, dar aceasta nu tine loc de program Opozitiei. In plus, demisia nu este inca obtinuta si nu este ceva ce sta in firea presedintelui.

Acesta ar putea sa deturneze furia romanilor si sa o canalizeze impotriva Europei. Cu atat mai mult cu cat reproseza Bruxellesului ca nu a facut nimic pentru a ajuta integrarea Romaniei in spatiul Schengen, un subiect sensibil", crede directorul de cercetarea al IRIS.

IRIS este un centru de cercetare francez, care trateaza probleme strategice, geopolitice si internationale, creat in anul 1991.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Traian Basescu Berlusconi Balcani, #Basescu Berlusconi Le Temps , #presedinte