Lectia presedintelui despre supravietuirea la limita (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:34
8154 citiri
Lectia presedintelui despre supravietuirea la limita (Opinii)
Foto: TVR Info

O declaratie de-a lui Traian Basescu a sarit mai putin in titlurile de stiri. Vorbind despre perspectivele economice pe care le avem, in conditiile in care oricum nu suntem performanti din punct de vedere economic (nu ca am fi dintr-altele), presedintele a recunoscut ca am ajuns la fundul sacului.

Adica, mai jos de atat nu putem sa coboram pe scara saraciei. Doar lipiti pamantului se poate si mai rau. Ceea ce, intre noi fie vorba, poate ca ar fi o perspectiva mai incurajatoare. De acolo poti spera ca te ridici candva. De unde suntem acum, insa, nu prea mai exista speranta.

De ce? Ne-o spune chiar seful statului. "Cheltuielile materiale ale statului au o limita a reducerii. Suntem foarte aproape de atingerea limitei la care un stat poate functiona eficient dupa reducerea excesiva a cheltuielilor materiale" - Traian Basescu, la TVR.

Altfel spus, nu ne mai permitem nicio alta reducere a cheltuielilor, din niciun sector. Sa nu fim atat de rautaciosi si sa ne aducem aminte ca, probabil, cel putin in unele domenii, am depasit de mult timp limita functionarii eficiente. Cand aflam despre politistii care mai au benzina doar pentru o tura de bloc, iar mafiotii se taiau cu sabia la trei kilometri distanta. Sau cand auzim ca doctorii opereaza la lumina telefonului, pentru ca spitalul nu si-a platit factura la curent. Ori de atatea si atatea cazuri in care pacientii vin cu medicamentele de acasa, pentru ca in spitale tragi cu tunul dupa o aspirina.

Mai putem sa vorbim si despre toate deciziile instantelor judecatoresti care au dat dreptate celor care isi revendica anumite drepturi salariale si care au fost pur si simplu blocate de Guvern in numele crizei. Pentru ca nu sunt bani, ele au fost amanate pana la sfantul asteapata si chiar dupa. O simpla cercetare a vietii de zi cu zi din Romania si toate aceste cazuri se inmultesc exponential, numarul lor pur si simplu explodeaza de la luna la luna.

Dar sa fim atat de marinomosi si sa presupunem ca inca avem un stat functional, desi, moral, nu mai exista nicio autoritate a niciunei institutii publice. Pentru ca neincrederea in deciziile politicienilor, coruptia generalizata si lipsa justitiei si a dreptatii publice au sapat increderea romanilor in orice forma de manifestare a statului. Sa ne imaginam, chiar si asa, ca inca avem un stat care functioneaza normal. Nu civizlizat, ca asta deja ar fi o exagerare, dar inca supravietuieste.

Dar in conditiile in care presedintele ne avertizeaza ca nu ne mai permitem nicio reducere, nicio taiere, iar noi stim ce ravagii face noua criza in Europa, in randul statelor cu adevarat dezvoltate si puternice, e inevitabil sa ne intrebam - si atunci noi ce vom mai face? Pentru ca, dupa cum ne-a spus de atatea ori chiar presedintele, noi suntem total dependenti de ce se intampla afara. Merge Europa bine, avem si noi o sansa. Se prabuseste Europa, putem sa ne retragem cu totii in munti si in paduri.

Cum de fiecare data in fata crizei singurele masuri de prevenire de care au fost capabili guvernantii nostri au fost taierile si reducerile, de salarii, de pensii si a cheltuililor bugetare, si cum astazi suntem la limita functionarii, ce vom mai face atunci cand Grecia, Italia, Franta si Spania vor taia cu adevarat si ele din cheltuieli, din salarii si pensii? Atunci Romania pentru ce mai este pregatita? Daca noi deja am hacuit salariile bugetarilor intr-atat, cand altii abia simteau criza pe ici, pe colo.

Dar poate ca ei vor avea de unde sa taie si sa reduca, pentru ca oricum media veniturilor lor este incomparabila cu a noastra. Noi cel putin stim ca mai jos de atat nu se poate. Decat daca nu cumva ne retragem cu totii in codru, ca tot suntem frate cu el. Pana la urma nu ar trebui sa se supere nimeni. Noi si asa nu avem ce pierde, fiind prea saraci ca sa regretam ceva. Tot ce avem am luat oricum pe datorie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu Romania criza, #Romania saracie Basescu, #masuri austeritate Romania Boc , #presedinte