Legea Educatiei, blamata de parinti si profesori, sustinuta de Traian Basescu

Duminica, 28 Martie 2010, ora 21:07
4178 citiri
Legea Educatiei, blamata de parinti si profesori, sustinuta de Traian Basescu

Parintii si profesorii sunt nemultumiti de schimbarea examenelor nationale, trecerea clasei a noua la gimnaziu si desfiintarea titlularizarii si cer mai mult timp pentru dezbaterea Legii Educatiei, iar presedintele Traian Basescu isi exprima online sustinerea pentru reforma lui Daniel Funeriu.

Dupa o sapamana de dezbatere publica a proiectului si negocieri aproape zilnice ale reprezentantilor ministerului Educatiei cu cei ai sindicatelor, parintilor, studentilor, ONG-urilor, dar si ai angajatorilor, reforma propusa de Daniel Funeriu este atacata de majoritatea partenerilor sociali.

In schimb, proiectul de lege este sustinut pe site-ul oficial al dezbaterii, www.unpasinainte.edu.ro, chiar de presedintele Romaniei Traian Basescu, pe prima pagina a portalului fiind publicat un mesaj de sustinere din partea sa. "Sustin o descentralizare profunda la nivelul invatamantului romanesc, precum si implementarea unor mecanisme de cooperare si responsabilizare a tuturor celor implicati in formare generatiilor de maine", spune Traian Basescu in mesaj, adaugand ca e nevoie de flexibilizarea curriculei si de reducerea numarului de ore petrecute de elevi in clasa.

Desi presedintele tarii vorbeste despre proiectul legii educatiei ca despre o schimbre sistemica, o reforma amanata de 20 de ani, parintii spun insa ca s-au saturat ca in fiecare an sa fie modificate examenele si ca nu sunt de acord cu trecerea clasei a noua la gimnaziu. Profesorii sunt nemultumiti de desfiintarea titularizarii, deoarece potrivit noului proiect al legii educatiei angajarea profesorilor ar urma sa fie facuta direct de catre scoala.

Rectorii protesteaza

Si rectorii au luat atitudine fata de proiectul de reforma a educatiei al lui Daniel Funeriu, fiind nemultumiti de faptul ca potrivit noii legi, care incalca autonomia universitara, rectorul va fi manager. Ei sunt revoltati ca, prin proiectul de lege al Educatiei, ministrul are puterea sa revoce rectorul din functie fara niciun drept de apel. Mai mult, universitatile ar urma sa-si aleaga un manager, adica un rector ales prin concurs. Rectorii considera ca pentru ca legea sa fie perfectionata este nevoie ca dezbaterile sa continue inca doua luni.

Sindicatele si asociatiile studentilor au fost nemultumite de timpul scurt alocat pentru dezbaterea publica a proiectului, de doar doua saptamani, astfel ca au parasit, vineri, discutiile cu reprezentantii ministerului Educatiei. Sindicalistii au calificat discutiile cu reprezentantii ministerului ca fiind un "simpozion" la care nu se rezolva problemele de fond ale legii.

Ministerul Educatiei regreta

"Ministerul Educatiei regreta atitudinea conflictuala pe care sindicatele din invatamant au inteles s-o adopte parasind dezbaterea si considera ca doar dialogul este solutia rezolvarii problemelor. In acelasi timp, ministrul dezaproba comportamentul duplicitar manifestat de unii lideri sindicali, care la intalnirea de astazi (vineri, n.r.) au evitat sa-si prezinte punctele de vedere pe textul legii, preferand sa faca acest lucru in fata camerelor de luat vederi", au comunicat reprezentantii Ministerului Educatiei, vineri seara.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au discutat, sambata, cu ministrul Educatiei, au propus introducerea unor noi materii care sa priveasca sanatatea, liberalizarea pietei manualelor si bani pentru ca profesorii sa-si cumpre cartile de specialitate de care au nevoie.

Parintii si profesorii, pareri impartite

Pe forumul site-ului dedicat dezbaterii Legii Educatiei parintii si profesorii au pareri impartite, multi criticand ideea de angajare a profesorilor la nivelul fiecarei scoli deoarece aceasta metoda va fi generatoare de coruptie - "o angajare pe baza de interviu este cat se poate de paguboasa, lasand loc abuzurilor, mai ales in mediul rural", spune un forumist. Un alt profesor povesteste ca deja directorul scolii la care el preda a amenintat "vreo trei profesori ca abia asteapta sa intre in vigoare legea pentru a scapa de ei".

Parintii isi exprima si pe forum dezacordul cu privire la introducerea clasei a IX-a in gimnaziu, considerand ca intreg proiectul va produce un haos si mai mare in scoli.

In privinta examenului de bacalaureat, unii dintre elevii si parintii care comenteaza pe forum spun ca modificarea propusa de Funeriu va duce la bagatelizarea examenului si la cresterea numarului de promovabili. Un forumist licean este de parere ca bacalaureatul in forma actula este cel mai bine structurat si ca noul tip propus de minister, cu probe transdisciplinare, nu va face decat sa-i deruteze pe elevi.

Luni,29 martie, va avea loc o alta dezbatere pe tema noii Legi a Educatiei, la Palatul Parlamentului, la care sunt asteptati sa participe presedintele Romaniei Traian Basescu, primul ministru, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, presedintii grupurilor parlamentare. PSD si PNL au anuntat deja ca nu vor participa la discutii.,

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Legea Educatiei dezbatere, #Legea Educatiei Basescu , #presedinte