Lovitura lui Traian Basescu la Bruxelles doboara Opozitia (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 19:34
14829 citiri
Lovitura lui Traian Basescu la Bruxelles doboara Opozitia (Opinii)
Foto: presidency.ro

Traian Basescu nu a dat nicio lovitura la Bruxelles, evident, ci a beneficiat de ceea ce Romania a obtinut mereu in istoria ei - a fost luata de val, la pachet, de schimbarile care rescriu istoria Europei.

Dupa ce am fost primiti fara cine stie ce merite in UE, in 2007, astazi Romania s-a aruncat cu bratele deschise, plangand de fericire, in planul de unificare fiscala a Europei.

Desigur, Traian Basescu ar fi putut sa se opuna, asa cum a facut Marea Britanie, sau sa spuna ca doar poporul, prin alesii sai din Parlament, este in masura sa decida daca se alatura sau nu acordului de guvernanta fiscala unica, asa cum a facut premierul Ungariei.

Pacat ca Orban pare sa se fi razgandit apoi.

La nivelul imaginii si impactului pe care mutarile si schimbarile politice il au asupra populatiei, ceea ce a obtinut Traian Basescu la Bruxelles pentru Romania are efectul unei lovituri puternice asupra Opozitiei.

Presedintele stie prea bine ca doar asta conteaza, in timp ce liderii Opozitiei se incapataneaza sa vorbeasca pentru ei, apreciindu-si reciproc onestitatea si frumusetea judecatilor emise.

In timpul asta, Traian Basescu lucreaza doar la nivelul imaginii. Or, aici, faptul ca Romania s-a strecurat in planul de unificare fiscala a UE e mai mult decat o gura de aer. E justificarea deplina a tuturor masurilor de austeritate impuse pana acum poporului, e explicarea tuturor reducerilor si scuza degradarii continue a nivelului de trai.

Paradoxal, in ziua in care The Economist scrie ca anul 2012 va lovi dur in romani, care vor trebui sa isi mai traga dupa gat inca o centura de siguranta, si in ziua in care un sondaj de opinie il dadea, din nou, prabusit pe Traian Basescu in sondaje, undeva sub 10%, fix in acea zi presedintele anunta marea victorie de la Bruxelles.

O victorie cat o infrangere, insa, din moment ce marea bucurie consta in cedarea unei parti din suveranitate si in supunerea politicilor fiscale unei decizii unice a Bruxelles-ului.

Delirul care i-a cuprins pe unii in fata perspectivei de a fi guvernanti de altii, bucuria tampa fata de cedarea responsabilitatii propriilor decizii nu tradeaza decat simplitatea si incompetenta structurala a guvernantilor nostri. Toate astea insa nu vor fi constientizate de alegatorul simplu, caruia i se va explica doar cat de bine este ca Romania s-a integrat si mai adanc si mai deplin in structura Uniunii Europene.

E greu de prevazut, chiar si de intuit, ce efecte va avea acordul de la Bruxelles pe termen lung. Nici macar in viitorul apropiat nu se stie daca intelegerea formala dintre cele 26 de state UE va reprezenta cu adevarat o solutie salvatoare.

Majoritatea analistilor si comentatorilor europeni se feresc sa dea un verdict, mai ales in lipsa unor date si cifre concrete. Se stie sigur doar ca, pentru prezentul tot mai stresant al monedei unice europene, "acordul de guvernanta fiscala" salveaza Batranul Continent de la colapsul economic.

Uniunea Europeana nu mai putea fi salvata decat adoptand o singura fiscalitate, insotita de o disciplina bugetara stricta. O uniune insa care presupune o disciplina financiara guvernata dupa modelul preciziei si austeritatii germane (care inca nu se stie ce efecte va avea asupra celorlalte state membre UE).

In fata acestei oferte, Marea Britanie a spus "pas". S-a desprins de continent, devenind mai insulara decat a facut-o natura insasi. Nici macar efectele acestui divort nu pot fi inca aproximate.

Din multe puncte de vedere, acordul de la Bruxelles este ca un fel de gaura neagra in care statele Uniunii Europene s-au aruncat de frica, fara sa mai stea prea mult pe ganduri. Berlinul a obtinut controlul fiscal pe care l-a urmarit de la bun inceput, Sarkozy s-a ales cu imaginea unificatorului Europei, esentiala in perspectiva alegerilor de anul viitor, iar Traian Basescu poate sa spuna ca si-a impus punctul de vedere de a nu fi lasat la usa.

Disciplina bugetara europeana va trebui sa fie introdusa in legislatia nationala a fiecarui stat membru. Aici Traian Basescu a speculat perfect oportunitatea si a prezentat ca unica solutie schimbarea Constitutiei. Acest "must be done" va reduce practic la tacere Opozitia. Odata cu aceasta modificare vor veni la pachet si celelalte schimbari prevazute deja in programul sau.

"Europa face acum ceea ce Romania a inceput in 2010". Aceasta fraza va fi repetata de mii si milioane de ori de catre Basescu si Boc si restul guvernantilor, precum o mantra, care-i va elibera de orice responsabilitate a austeritatii impuse din 2010 si a scaderii nivelului de trai tot mai mult.

Ea va justifica tot si va explica orice esec al Guvernului. Pentru ca, nu-i asa, din moment ce UE adopta astazi filosofia aplicata la noi in 2010, cum sa mai critici asta, fara sa pari un capcaun care se opune salvarii Uniunii Europene?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Traian Basescu acord Bruxelles, #acord de guvernanta fiscala, #intalnire Bruxelles membri UE , #presedinte