Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Justitia si politicul, bolovanii Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 17:56
3501 citiri
Opinii: Justitia si politicul, bolovanii Romaniei
Foto: Antena 3

Se prefigureaza un esec, cel putin partial, in privinta intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Semnalele de pana acum, confirmate de presedinte, ne arata ca este foarte posibila ratarea momentului initial stabilit, din primavara anului viitor si, in cel mai bun caz, doar o amanare pana in toamna.

Iar principala cauza a acestei situatii se pare ca nu trebuie cautata in indeplinirea conditiilor tehnice, in general satisfacatoare, ci in elemente exterioare conditiilor de integrare: starea justitiei si coruptia din Romania. Asadar, proiectul Schengen pare Ca depinde de urmatorul raport pe Justitie.

Sigur, nu este o corelatie pe deplin corecta, caci conditiile de integrare in spatiul Schengen sunt foarte bine definite, dupa cum sublinia chiar presedintele Comisiei Europene.

Dar decizia de primire a unui nou stat se ia cu unanimitatea voturilor celor deja incluse. Este suficient un refuz pentru ca aspirantul sa fie tinut la usa. Iar in cazul Romaniei se profileaza cel putin doua astfel de refuzuri.

Pe de-o parte Olanda, din considerente care tin de propria politica interna insa, si Franta. Preseidntele Sarkozy nu s-a sfiit sa lege clar acceptarea Romaniei si a Bulgariei de rezultatele Mecanismului de Cooperare si Monitorizare pe Justitie. Daca, initial, aceasta conditionare i-a stranit o reactie furibunda presedintelui, acum Traian Basescu pare oarecum resemnat, multuminindu-se sa arate vinovatii - CSM in mod special si Justitia din Romania, in general.

"Nu exista niciun un sistem de justitie din interiorul UE care sa fi facut atata rau locuitorilor cat a facut sistemul de justitie din Romania romanilor. Au facut-o din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret pentru interesul romanilor, din dispret si pentru nevoia romanilor de a trai intr-o tara in care sunt protejati de lege.

Avem o justitie independenta, care considera ca ei i se cuvine tot, iar de romani nu-i pasa. Exista insa multi judecatori dedicati meseriei lor, gata sa isi faca datoria; in varful lor se afla insa o structura care face rau romanilor si Romaniei. Oricat s-ar supara doamna Pivniceru si doamna cu sotul arestat, Costiniu, asta e; le place, nu le place, asta e adevarul", a acuzat Traian Basescu.

Cu amendamentul ca orice generalizare este riscanta si inevitabil nedreapta, caci din Justitie face parte, de exemplu, si DNA, mereu laudat in rapoartele de monitorizare, presedintele are dreptate.

Sistemul judiciar este probabil cel mai nereformat domeniu din Romania si singura speranta de reforma autentica va veni, din nefericire, doar de la regulile imuabile ale biologiei. Caci judecatorii romani si-au capatat prea repede inamovibilitatea, inainte de a fi triati si testati, atat moral cat si profesional.

Dupa unificarea Germaniei, toti judecatorii din fosta RDG au fost dati afara pentru a fi reangajati doar cei care corespundeau si asa ar fi trebuit sa se intample si in Romania. Altfel ne-am trezit cu un corp de judecatori care santajabili, care corupti, care neprofesionisti.

Iar CSM nu este cu nimic mai breaz decat acest corp pe care-l reprezinta si de care este ales. De aceea avem in funtea CSM o colaboratoare a Securitatii, de aceea avem membri ajunsi la al doilea mandat desi legea nu permite decat unul, de aceea avem in continuare in CSM prieteni ai lui Catalin Voicu.

Si nu vad ce se poate face in aceasta privinta pana cand o noua generatie de magistrati nu va deveni dominanta. Nu exista insa nicio garantie ca ei vor fi mai buni decat alde Pivniceru si Costiniu, ca sa preluam cele doua exemple date de Traian Basescu.

Dar mai exista o componenta care ii nemultumeste pe adversarii integrarii Romaniei in spatiul Schengen, o componenta despre care Traian Basescu s-a ferit sa vorbeasca: coruptia generalizata. E drept, CSM si judecatorii o cocolosesc, dar principalii ei generatori sunt in clasa politica.

Pentru ca tarile UE nu se tem doar de judecatorii corupti din Romania, ci si de politistii ei corupti, de functionarii ei corupti, de vamesii ei corupti si, mai mult decat de toate, de politicienii ei corupti, adica de toti cei care pot constituti verigile slabe ale lantului cauzal in urma careia prin frontierele Romaniei sa patrunda in spatiul Schengen o multime de infractori din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia. Iar clientelismul politic, coruptia politica, nepotismul, numirile strict politice sunt metehne care afecteaza in egala masura intreaga clasa politica din Romania.

Nu stiu cat de vizibila este la Paris d-na Bejinariu, de exemplu, dar sunt convinsa ca rusinosul vot dat in cazul Ridzi, prin care a fost respinsa perchezitia informatica si extinderea cercetarilor, va face rapid inconjurul capitalelor europene, care vor constata din nou ca PD-L isi apara cu aceeasi inversunare ca PSD proprii corupti, chiar impotriva unui recent consem prezidential de toleranta zero. Si oare cum s-o vedea de acolo faptul ca un suspect de coruptie trimis in judecata de DNA ar putea deveni presedinte al principalului partid de guvernamant.

Asadar, nu doar judecatorii, ci si politicienii ne pun piedica in domeniul Justitiei, dar si in drumul spre spatiul Schengen. Ei nu nu sunt, ce-i drept, inamovibili, dar ma tem ca nici nu avem de unde alege altii mai buni.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#Romania spatiul Schengen, #Basescu CSM, #justitie Romania, #Traian Basescu buget , #presedinte