Mai e mult pana departe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Martie 2012, ora 14:49
4764 citiri
Mai e mult pana departe (Opinii)
Foto: Presidency.ro

Traian Basescu ne-a lasat sa intelegem ca putem pune deja sampania la rece. Inca doua sfortari si vom avea motive sa o deschidem, caci reformarea si modernizarea statului vor fi fost desavarsite.

In discursul tinut miercuri in Parlamant, presedintele s-a referit laudativ la reforma justitiei, la reforma educatiei si la aceea adusa de noul Cod al Muncii. "Asta nu inseamna, insa, ca procesul de modernizare a statului s-a incheiat. In opinia mea, este fundamental necesar ca, in perioada urmatoare, actualul Parlament sa adopte doua legi, care vor intregi procesul de modernizare a statului. Aceste doua legi sunt Legea sanatatii si Legea reorganizarii administrative a Romaniei", a declarat presedintele.

Fara a pune nicio secunda la indoiala importanta celor doua acte normative solicitate de Traian Basescu, nu pot sa ii impartasesc sub nicio forma optimismul. Dimpotriva, mi se pare ca mai avem ani lumina pana la o autentica reformare si modernizare a statului roman, chiar si in domeniile in care acest proces a inceput.

De fapt, as spune ca singurul domeniu in care vorbim despre o reforma autentica si reusita este legislatia muncii. Modificarile legislative initiate de Ministerul Justitiei sunt, desigur, salutare si importante, dar ele nu inseamna ca Justitia a fost reformata. Cat timp corpul magistratilor este profund corupt pana la cel mai inalt nivel, cat timp CSM se comporta mai degraba ca un sindicat decat ca un organism de control, cat timp instantele inferioare raman sufocate, termenele sunt la intervale atat de lungi incat procesele dureaza ani si ani, cat timp practica judiciara nu este unificata, cat timp solutiile instantelor in acelasi caz pot fi fundamental contradictorii, cat timp numarul condamnarilor pentru marea coruptie ramane totusi modest, Justitia nu a fost reformata. Iar acest lucru este reflectat poate cel mai bine nu atat de concluziile rapoartelor MCV, ci de neincrederea cronica a justitiabilului.

Reforma educatiei a inceput, iar efortul lui Daniel Funeriu este remarcabil. Dar suntem doar la un inceput de drum, din nefericire inca reversibil. In invatamantul preuniversitar, programele nu au fost deocamdata reformate, iar corpul profesoral ramane in cea mai mare parte imbacsit si demotivat de salarii mizerabile. In invatamantul universitar, clasificarea universitatilor a fost un autentic moment al adevarului, dar chiar in interiorul universitatilor din prima categorie, reforma a insemnat, deocamdata, doar inlocuirea unor mafii cu altele. Din nefericire, nici fabricile de diplome precum Spiru Haret nu au disparut. Au incasat lovituri, si-au restrans activitatea, dar continua sa existe si sa polueze mediul universitar.

Dar aceestea, sunt, repet, cele mai avansate dintre reforme. Exista unele abandonate, adoptate la presiunea europeana, dar fie inaplicabile, fie ciuntite pana spre anulare. Si am sa va dau doua exemple. Legea salarizarii bugetarilor este intr-un stadiu incert, a intrat imediat dupa adoptare in modificari succesive si in ziua de astazi statutul ei este oarecum misterios. Eliminarea pensiilor speciale parea una dintre cele mai mari succese ale actualei puteri. Da, au ramas fara ele pilotii, dar si le-au pastrat, de exemplu, securistii, printr-o miscare abila a generalului Oprea, care a echivalat un an din activitatea lor cu doi ani din activitatea restului muritorilor si, sa vezi minune!, multi s-au trezit chiar cu pensii majorate. Curat reforma!

Exista institutii esentiale in care reforma nici macar nu a inceput. De exemplu, politia romana. Si nu o spun eu, ci a spus-o chiar premierul Ungureanu. Iar realitatea i-a dat dreptate peste foarte putin timp, odata cu dezvaluirea detaliilor sordine din spatele masacrului de la Perla. Nu poate fi modern si reformat un stat cu o politie atat de bolnava.

Cum nu poate fi modern si reformat un stat care musteste de coruptie si clientelism la toate nivelurile lui, mai precis peste tot de unde poate fi muls un banut public. Dar, mai ales, cum poate fi reformat si modern un stat in care insisi reformatorii sunt total, dar total, nereformati. In clasa politica romaneasca, prmotoarea, nu-i asa, a reformei statului, reforma nici macar nu inceput. Biologia ce mai face ordine. In Parlamentul pe care Traian Basescu nu mai stia cum sa-l perie miercuri, in institutia aceasta fundamentala a democratiei, avem 6 condamnati penal pentru coruptie. Ei reformeaza statul? Sistemul electoral pe care toti il critica nu se va schimba, cel mai probabil nici anul acesta. Dar cel mai grav este ca nimeni nu vorbeste nici de frica despre o reformare a modului de finantare a partidelor politice, sursa tuturor relelor, sursa primara a coruptiei si a clientelismului.

Si cat timp macar toate aceste reforme nu vor fi fost nu doar incepute, ci ajunse macar la un mijlocul lor, nu putem vorbi despre o modernizare consistenta a statului. Sampania finalului nu este nici macar in stadiul semintei viitorului butuc de vie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Traian Basescu reforma, #Traian Basescu salarii, #Traian Basescu discurs Parlament , #presedinte