Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai e posibila o a treia suspendare a lui Traian Basescu?

Sambata, 17 Mai 2014, ora 08:59
6761 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai e posibila o a treia suspendare a lui Traian Basescu?

Se discuta din ce in ce mai mult pe la colturile politicii romanesti despre o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu. O astfel de actiune este posibila, dorita de Victor Ponta si de Dan Voiculescu, dar putin probabila.

Premierul Romaniei isi doreste suspendarea lui Traian Basescu din doua motive. In primul rand, ar reprezenta o victorie politica importanta in perspectiva alegerilor prezidentiale. Simbolica, dar cu greutate.

Iar in al doilea rand, pentru ca s-ar putea pune in miscare o schema de trecere a unei ordonante pentru amnistierea si gratierea coruptilor. Aceasta schema a fost prezentata de jurnalistul Liviu Avram intr-un text scris pentru "Adevarul". Ea presupune demisia lui Victor Ponta pentru campania prezidentiala, numirea unui prim-ministru de sacrificiu, iar in lipsa lui Traian Basescu, suspendat, si cu Ciorbea, Avocat al Poporului, ordonanta n-ar mai putea fi contestata la Curtea Constitutionala. Chiar daca acest scenariu e complicat si dificil de pus in aplicare, o victorie simbolica a lui Victor Ponta in fata actualului presedinte cred ca l-ar putea propulsa in fotoliul de la Cotroceni.

Victor Ponta, prin suspendare, mai castiga si faptul ca Traian Basescu ramane fara tribuna prezidentiala chiar in timpul campaniei. Dar, in acest caz, ramane de discutat, pentru ca a doua suspendare a transformat un garaj in cea mai puternica tribuna electorala.

Pe de alta parte, in opinia mea, Traian Basescu pare sa-si doreasca declansarea unui astfel de proces. Cumva, acest eveniment tensionat din punct de vedere politic ii ofera o puternica justificare pentru a-l ataca dur pe actualul premier si il poate ajuta sa mai adune ceva din simpatia risipita a romanilor, procente pe care le-ar putea orienta spre Partidul Miscarea Populara.

Astfel, un posibil castig al lui Victor Ponta se poate transforma intr-o pierdere. Multi alegatori si-au pierdut entuziasmul fata de loviturile brutale pe scena politica, iar faptul ca Traian Basescu se apropie de finalul mandatului nu e tocmai un motiv optim de mobilizare a opiniei publice.

Dar oricate calcule s-ar face la diferite nivele de decizie politica, o noua suspendare a presedintelui inseamna declansarea unei crize politice interne. In contextul conflictului din Ucraina, cred ca numai de o noua durere de cap nu au nevoie aliatii din UE si SUA. O astfel de criza va fi extrem de greu de explicat, iar clasa politica din Romania risca sa-si piarda orice urma de credibilitate.

Din aceasta perspectiva, va fi foarte dificil de montat si de sustinut de catre PSD o strategie atat de complicata si fragila. A fost o operatiune dificila, incununata cu un esec chiar si in 2012, cand exista USL, nu era doar o fantoma care ii mai bantuie pe unii politicieni.

Multe se vor intampla incepand cu a doua zi dupa alegerile europarlamentare, alegeri care vor contura taberele si fronturile de lupta pentru cea mai importanta pozitie politica din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#suspendare Traian Basescu, #campanie alegeri europarlamentare 2014, #campanie alegeri prezidentiale , #presedinte